Ελβετικό «όχι» σε φορολόγηση καταθέσεων που έχουν Έλληνες

Η Ελβετία δεν θα συνάψει συμφωνία για την είσπραξη φόρων από καταθέσεις μαύρου χρήματος Ελλήνων σε ελβετικές τράπεζες, δήλωσε η Ελβετή υπουργός Οικονομικών Εβελιν Βίντμερ-Σλουμπφ, στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ του Νταβός.

 

Σύμφωνα με δημοσίευμα της οικονομικής ειδησεογραφικής ιστοσελίδας Finanz Nachrichten.de, η Ελβετή υπουργός επισήμανε μάλιστα ότι «η Ελλάδα δεν φορολόγησε ποτέ ορισμένα πρόσωπα» και σημείωσε ότι, σύμφωνα με παλαιότερη νομοθεσία, Έλληνες ελεύθεροι επαγγελματίες δεν ήταν υποχρεωμένοι να πληρώσουν στην πατρίδα τους διάφορες εισφορές.

 

Δεν μπορεί, λοιπόν, κατά τα λεγόμενα της Βίντμερ-Σλουμπφ να ισχύει ότι αυτά τα άτομα θα πρέπει να πληρώσουν τώρα αναδρομικά φόρους για περιουσία η οποία βρισκόταν εκείνη την περίοδο στο εξωτερικό.

Διάψευση Πάντως, ο Ελβετός υφυπουργός Οικονομικών και ο Ελβετός πρέσβης στην Αθήνα διέψευσαν (σε επικοινωνία τους με τον Έλληνα υφυπουργό Οικονομικών Γιώργο Μαυραγάνη) ότι έγιναν τέτοιες δηλώσεις.

Την ίδια στιγμή, το Σάββατο σε ρεπορτάζ του από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ το γερμανικό οικονομικό περιοδικό «Wirtschaftswoche», υπό τον τίτλο «θέμα ταμπού η Ελλάδα», σχολίαζε ότι «η χρεοκοπημένη χώρα του ευρώ θέλει να επιστρέψει στις αγορές, αλλά οι ισχυροί της πολιτικής και οικονομικής σκηνής στο Νταβός δεν το πιστεύουν και σχεδόν κανείς δεν θέλει να μιλά για αυτό».

Στο δημοσίευμα αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι ο Μπάρι Αϊχενγκριν, οικονομολόγος από το Μπέρκλεϊ, απάντησε αινιγματικά στην ερώτηση για την προοπτική επιστροφής της Ελλάδας στις αγορές, τονίζοντας ότι «η χώρα έχει συχνά διαψεύσει ελπίδες. Ενδεχομένως η Αθήνα να χρειάζεται απλώς χρόνο».

 

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ