Όταν σήμερα τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ξεπερνούν τα 75 δισ. ευρώ, ποσό υπερδιπλάσιο των κεφαλαίων των τραπεζών και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις θα ξεπεράσουν τα 85 δισ. ευρώ στο τέλος του 2014, πώς υπολογίζεται οτι ρυθμίστηκαν δάνεια ιδιωτών ύψους 40 δισ. Ευρώ; Με τι προϋποθέσεις και με τι κόστος για τους δανειολήπτες;
Τουλάχιστον ύποπτη θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η είδηση οτι έχει ρυθμιστεί το 50% περίπου των δανείων.
Η όψιμη αισιοδοξία που καταγράφεται οφείλεται στην επιβράδυνση δημιουργίας νέων επισφαλειών. Όπως γράφει η Ναυτεμπορική, η επιβράδυνση στο ρυθμό δημιουργίας νέων επισφαλειών συνεχίζεται, με τον απόλυτο αριθμό τους όμως να παραμένει υψηλός και να αυξάνεται. Ενδείξεις αποκλιμάκωσης θα καταγραφούν τουλάχιστον έξι μήνες μετά την επανεκκίνηση της οικονομίας και μέχρι τότε, η προσπάθεια των τραπεζών επικεντρώνονται στην αναδιάρθρωση των δανείων με τρόπο ώστε να «συντηρούνται» σε εξυπηρέτηση.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν οτι τα δάνεια ιδιωτών που έχουν ως σήμερα ρυθμιστεί, προκειμένου να διευκολυνθεί η εξυπηρέτησή τους ανέρχονται σε 40 δις ευρώ. Σε αυτή την κατηγορία περιλαμβάνεται ευρεία γκάμα παρεμβάσεων, από ήπιες ως και αναδιαρθρώσεις με την τυπική έννοια, οι οποίες αποτυπώνουν την ανάγκη και των ίδιων των τραπεζών να διατηρήσουν «ζωντανές» κατά το δυνατόν περισσότερες δανειακές συμβάσεις.
Υπό την τυπική έννοια, δηλαδή των ρυθμίσεων που ορίζονται ως τέτοιες από την Τράπεζα της Ελλάδος, έχει περάσει το 10% των στεγαστικών και καταναλωτικών δανείων ενώ συνολικά, οι παρεμβάσεις όλων των ειδών που οδηγούν κατά κύριο λόγο σε μείωση της μηνιαίας δόσης ώστε να είναι εφικτή η καταβολή της, υπολογίζεται ότι αφορούν ως και το 40% των δανείων προς ιδιώτες.
Δηλαδή ουσιαστικά τα μισά δάνεια είναι σε ρύθμιση οπότε πως εξηγούνται οι μαύρες προβλέψεις για το 2014;
Για το 2014, στελέχη της PwC, με βάση τις παραδοχές του προηγούμενου stress test που πραγματοποίησε η BlackRock εκτιμούν ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια θα ανέλθουν στο 40% στο τέλος του έτους. Στελέχη τραπεζών εκτιμούν ότι την εφετινή χρονιά θα συνεχιστεί, με μειούμενο όμως ρυθμό, η αύξηση των επισφαλειών, ενώ θα ανέλθουν στο μέγιστο σημείο στις αρχές του 2015 και μετά σιγά σιγά θα αρχίσει η σταδιακή αποκλιμάκωση του δείκτη των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Ωστόσο, η μειούμενη αύξηση το 2014 και η κορύφωση στις αρχές του 2015 στηρίζεται σε μια κρίσιμη παραδοχή: ότι η πορεία της οικονομίας θα είναι ομαλή και θα επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις της κυβέρνησης και της τρόικας ότι το 2014 θα έχουμε αύξηση του ΑΕΠ.
Αναλυτές και στελέχη τραπεζών προειδοποιούν ότι αν το θετικό κλίμα που έχει σχηματιστεί ανατραπεί και πάλι λόγω πολιτικής αβεβαιότητας, νέων διενέξεων με την τρόικα κ.ο.κ., τότε η ανοδική τάση της οικονομίας θα ανακοπεί. Αν η οικονομία παραμείνει σε ύφεση, τονίζουν, και το 2014 τότε η ανοδική πορεία των επισφαλειών θα συνεχιστεί για ακόμα μια διετία οδηγώντας τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια σε μη ελεγχόμενα επίπεδα. «Αν η οικονομία διολισθήσει ξανά σε κατάσταση αβεβαιότητας και αστάθειας», τονίζουν στελέχη τραπεζών, «τότε ορατός είναι ο κίνδυνος -ανεξάρτητα από την εξέλιξη των δημοσιονομικών μεγεθών- οι τράπεζες να χρειαστούν και πάλι νέα κεφάλαια για την κεφαλαιακή τους ενίσχυση το 2015. Ετσι η κρίση μπορεί να μετεξελιχθεί σε τραπεζική» προειδοποιούν.
Σήμερα τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ξεπερνούν τα 75 δισ. ευρώ, ποσό υπερδιπλάσιο των κεφαλαίων των τραπεζών και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις θα ξεπεράσουν τα 85 δισ. ευρώ στο τέλος του 2014. Από τα παραπάνω ποσά περίπου το ήμισυ καλύπτεται από τις προβλέψεις που έχουν πραγματοποιήσει οι τράπεζες.
Το ποσό των «κόκκινων» δανείων, υπογραμμίζουν στελέχη τραπεζών, πρέπει να σταθεροποιηθεί και σταδιακά να αρχίσει να μειώνεται ώστε οι τράπεζες να μπορέσουν να σταθούν στα πόδια τους. Πάντως, ήδη, η βελτίωση των συνθηκών στην οικονομία έχει επιδράσει θετικά στις τράπεζες.
Ωστόσο, ποια είναι αυτή η βελτίωση των συνθηκών στην οικονομία και πού την βρίσκουν οι αναλυτές ουδείς γνωρίζει…
Danioliptes.gr
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.