Κώδικα δεοντολογίας τραπεζών για τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων ιδιωτικών οφειλών θα εκδώσει και θα θέσει σε εφαρμογή εντός του 2014 η Τράπεζα της Ελλάδος, όπως ανακοίνωσε με έγγραφο του στη Βουλή ο υφυπουργός Ανάπτυξης Αθανάσιος Σκορδάς.

Επίσης, προανήγγειλε κυβερνητικές πρωτοβουλίες για τη δημιουργία ενός μόνιμου ολοκληρωμένου μηχανισμού διαχείρισης των «κόκκινων» ιδιωτικών δανείων.

 

Αποστολή του κώδικα δεοντολογίας τραπεζών, όπως σημείωσε ο κ. Σκορδάς, είναι ο καθορισμός των κανόνων συμπεριφοράς των τραπεζών απέναντι στους δανειολήπτες, προκειμένου να διευκολύνονται εκείνοι να αποπληρώνουν τα δάνεια τους. Συγκεκριμένα επισήμανε ότι, μεταξύ άλλων, θα περιλαμβάνονται διατάξεις, οι οποίες θα καθορίζουν: α) τις διαδικασίες αξιολόγησης κινδύνου, β) τις μεθόδους αξιολόγησης της δυνατότητας αποπληρωμής, γ) τους δεσμευτικούς κανόνες συμπεριφοράς των τραπεζών με σαφή χρονοδιαγράμματα, δ) τους όρους επικοινωνίας μεταξύ πιστωτικών ιδρυμάτων και δανειστών.

 

Το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο θα υποχρεώνει τις τράπεζες να αξιοποιούν τους ορισμούς του «συνεργάσιμου δανειολήπτη» και των «εύλογων δαπανών διαβίωσης» κατά τη διαδικασία λήψης αποφάσεων σχετικά με τις αναδιαρθρώσεις των δανείων που βρίσκονται σε καθυστέρηση πληρωμής. «Οι τράπεζες θα υποχρεούνται να εφαρμόζουν αυτούς τους κανόνες πριν προβούν σε οποιαδήποτε πράξη κατά των οφειλετών» ξεκαθάρισε ο κ. Σκορδάς.

 

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης προανήγγειλε, επίσης, ότι η κυβέρνηση θα παρακολουθεί τον τρόπο διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων μέσω του Κυβερνητικού Συμβουλίου Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, το οποίο πρόκειται να συσταθεί με πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου. Αποστολή του Κυβερνητικού Συμβουλίου Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους θα είναι, όπως ανέφερε ο κ. Σκορδάς, η διαμόρφωση πολιτικών σχετικά με την οργάνωση ενός ολοκληρωμένου μηχανισμού αποτελεσματικής διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

 

Επιπλέον, θα εξετάζονται οι προτάσεις τροποποιήσεων του υφιστάμενου νομικού πλαισίου για την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας στην επίλυση θεμάτων ιδιωτικού χρέους, συμπεριλαμβανομένης της επιτάχυνσης των διαδικασιών αναφορικά με ης καθυστερούμενες αποπληρωμές και τη βελτίωση του θεσμικού πλαισίου που διέπει την αγορά ακινήτων.

 

Επισήμανε δε ότι το Κυβερνητικό Συμβούλιο Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους θα είναι εκείνο που θα ορίσει τις αρχές του «συνεργάσιμου δανειολήπτη» και θα προβαίνει ετησίως στην εκτίμηση των «εύλογων δαπανών διαβίωσης» με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. Υπενθυμίζεται ότι με βάση τη σχετική νομοθεσία (Ν.4224/2013) στο Κυβερνητικό Συμβούλιο Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους μετέχουν οι υπουργοί Οικονομικών, Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας.

 

Σχόλιο danioliptes.gr: Ωραίος ο κώδικας δεοντολογίας των τραπεζών αν μπορέσει ποτέ να εφαρμοστεί…

 

Danioliptes.gr

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.