Όμηροι ενός τερατώδους μηχανισμού είναι οι φορολογούμενοι που εκτός από τον εφιάλτη της κρίσης έρχονται αντιμέτωποι και με μία ακατανόητη Βαβέλ φορολογικών ρυθμίσεων, που τρελαίνουν ακόμη και τους πιο έμπειρους φοροτεχνικούς.
Εν τω μεταξεί, το οικονομικό επιτελείο συνεχίζει ανάλγητα φορτώνοντας τους με επιπλέον φόρους ενώ αυξάνονται και πληθύνονται τα ληξιπρόθεσμα χρέη.
Δείγμα ότι οι πολίτες αδυνατούν να αποπληρώσουν τους απανωτούς φόρους που επιβλήθηκαν τα τελευταία χρόνια και παράλληλα όπως προκύπτει από τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών η φορολογική διοίκηση χάνει τους στόχους για ελέγχους σε επιχειρήσεις και φορολογούμενους μεγάλου πλούτου.
Σύμφωνα με τα απολογιστικά στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων για το 2013 οι φορολογούμενοι πέρυσι δεν κατάφεραν να πληρώσουν φόρους 9,2 δισ. ευρώ . Μάλιστα μόνο σε ένα μήνα τον Δεκέμβριο τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο ανήλθαν σε 1,01 δισ. ευρώ.
Επιπλέον την χρονιά που πέρασε η φορολογική διοίκηση δεν ολοκλήρωσε τους φορολογικούς ελέγχους που είχε δεσμευθεί να διενεργήσει βάσει Μνημονίου σε μεγάλες επιχειρήσεις και φορολογούμενους με υψηλά εισοδήματα και μεγάλη ακίνητη περιουσία. Δύο μέτρα και δύο σταθμά για τους φορολογούμενους που αδυνατούν να τα βγάλουν πέρα ενώ από την άλλη η φορολογική διοίκηση αφήνει στο απυρόβλητο τις μεγάλες επιχειρήσεις και τη μεγάλη ακίνητη περιουσία.
Πιο αναλυτικά από τα στοιχεία της ΓΓΔΕ προκύπτουν τα ακόλουθα:
-Στην εκπνοή του Δεκεμβρίου τα «νέα» ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο, δηλαδή οι οφειλές που κατέστησαν ληξιπρόθεσμες εντός του 2013 ανήλθαν σε 9,27 δισ. ευρώ από 8,26 δισ. ευρώ που είχαν φθάσει στο τέλος Νοεμβρίου . Μέσα σε ένα μόνο μήνα προστέθηκαν άλλα 1,01 δισ. ευρώ στην δεξαμενή των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Οι εισπράξεις έναντι των «νέων» ληξιπρόθεσμων οφειλών ανήλθαν στο δωδεκάμηνο Ιανουαρίου-Δεκεμβρίου 2013 στα 1,68 δισ. ευρώ, καλύπτοντας το 18,69% του συνόλου των συγκεκριμένων χρεών .Σύμφωνα με το Μνημόνιο, το 2013 θα έπρεπε να είχε εισπραχθεί το 24,5% των «νέων» ληξιπρόθεσμων χρεών, δηλαδή θα έπρεπε να είχαν εισρεύσει στα κρατικά ταμεία τουλάχιστον 2,27 δισ. ευρώ.
-Οι παλιές προ του 2013 ληξιπρόθεσμες οφειλές διαμορφώθηκαν στο ποσό των 53 δισ. ευρώ. Μέσα στον περασμένο χρόνο από παλιές οφειλές εισπράχθηκε το ποσό του 1,52 δισ. ευρώ. Σύμφωνα πάντα με το Μνημόνιο θα έπρεπε να είχαν εισπραχθεί 1,9 δισ. ευρώ. Προκύπτει δηλαδή πως και στις εισπράξεις παλαιών ληξιπρόθεσμων χρεών δε επιτεύχθηκε ο στόχος που είχε τεθεί .
-Μακριά από τους στόχους κινήθηκαν και οι φορολογικοί έλεγχοι σε μεγάλες επιχειρήσεις. Μέσα στο 2013 ολοκληρώθηκαν 324 τακτικοί φορολογικοί έλεγχοι σε μεγάλες επιχειρήσεις, ενώ, βάσει Μνημονίου , θα έπρεπε να είχαν γίνει 596 έλεγχοι. Από τους ολοκληρωμένους τακτικούς ελέγχους βεβαιώθηκαν φόροι και πρόστιμα ύψους 179,2 εκατ. ευρώ και εισπράχθηκαν 97,9 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, το 2013 πραγματοποιήθηκαν 561 προσωρινοί έλεγχοι σε μεγάλες επιχειρήσεις ενώ, θα έπρεπε να είχαν γίνει 680. Από τους προσωρινούς ελέγχους που τελικά πραγματοποιήθηκαν βεβαιώθηκαν φόροι και πρόστιμα ύψους 132,7 εκατ. ευρώ και εισπράχθηκαν 72,7 εκατ. ευρώ.
-Σε αυτοαπασχολούμενους και φορολογούμενους μεγάλου πλούτου θα έπρεπε να είχαν πραγματοποιηθεί 910 έλεγχοι εντός του 2013 .Τελικά ολοκληρώθηκαν μόλις 454 έλεγχοι σε φορολογούμενους μεγάλης οικονομικής επιφάνειας. Οι έλεγχοι αυτοί απέδωσαν στο Δημόσιο έσοδα ύψους μόλις 16,4 εκατ. ευρώ από το σύνολο των 73 εκατ. ευρώ που βεβαιώθηκαν.
Με όλα αυτά τα δεδομένα, κρίνεται πλέον επιβεβλημένο οι υπεύθυνοι να σοβαρευθούν, να λάβουν υπόψην τους την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και των ελληνικών νοικοκυριών, να διορθώσουν τα λάθη τους και να απλοποιήσουν τα πράγματα, γιατί οδηγούν τους νομοταγείς νοικοκύρηδες πολίτες σε έκρηξη. Και είναι ώρα να τραβηχτεί μια γραμμή με το παρελθόν, γιατί σε λίγο οι φοροεισπρακτικοί μηχανισμοί θα δουλεύουν άψογα στα χαρτιά, αλλά τα ταμεία θα είναι άδεια και η πραγματική οικονομία στα πρόθυρα της κατάρρευσης.
Danioliptes.gr
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.