35 δισ. ευρώ κι επενδυτική άνοιξη τα επόμενα 6 χρόνια υποσχέθηκε χθες ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας Αλεξ. Τουρκολιάς, την ώρα που η ελληνική αγορά στενάζει από την έλλειψη ρευστότητας.
Σύμφωνα με το μήνυμα που απηύθυνε χθες η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας, κατά την περιοδεία της στην Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη, όπου πραγματοποίησε δείπνο στην Καβάλα με 280 επιχειρηματίες, «στα επόμενα 6 χρόνια, προβλέπεται να διοχετευθούν στην ελληνική οικονομία περίπου 35 δισ. ευρώ από διάφορες πηγές, Κοινοτικές, πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, τραπεζικός δανεισμός κ.ά.».
«Αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία είναι η επιστροφή στην ανάπτυξη», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Εθνικής κ. Γ. Ζαννιάς. Το 2012 είχαμε την τελευταία αρνητική έκπληξη για βαθύτερη ύφεση.
Υπενθυμίζεται οτι κ. Ζαννιάς περιόδευσε σε μία περιοχή που «πνίγεται» στην ανεργια και την αποβιομηχάνιση. Μέσα σε λίγα χρόνια έβαλαν λουκέτο μεγάλες εργοστασιακές μονάδες αφήνοντας εκατοντάδες ανέργους, όπως τα «Πλαστικά Καβάλας», το εργοστάσιο της Softex στη Δράμα, η μονάδα της Alumilστην Ξάνθη. Εν τω μεταξεί, τα λουκέτα συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό, ενώ κυβέρνηση και τραπεζίτες κουβεντιάζουν «χαλαρά» το νέο πρόγραμμα ενίσχυσης της ρευστότητας εδώ και 6 χρόνια!
«Το πιστωτικό σύστημα είναι σε θέση να στηρίξει εφεξής μία επενδυτική άνοιξη», είπε από πλευράς του ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής κ. Αλεξ. Τουρκολιάς, υπογραμμίζοντας ότι ήδη η Εθνική Τράπεζα δέσμευσε και διαθέτει στο τρέχον έτος 3 δισ. ευρώ για την ανάπτυξη του υγιούς επιχειρείν, ενισχύοντας ισόποσα τη ρευστότητα.
Στις περιοχές στις οποίες αναφέρεται ο κ διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΕ, εδώ και χρόνια έχει πραγματοποιήσει «εισβολή» η Τουρκίας στη Δυτική Θράκη με «άρμα» τη Ziraat. Η συγκεκριμένη τράπεζα προβαίνει σε κατασχέσεις περιουσιών Ελλήνων στην Κομοτηνή και την Ξάνθη που πήραν δάνειο και δεν μπορούν να ανταποκριθούν στην εξόφληση τους.
Κι όλα αυτά, με την ανοχή της κυβέρνησης η οποία συνεχίζει να παραμένει θεατής στην επέλαση της Ziraat.
Σύμφωνα με πληροφορίες και σχετικό δημοσίευμα του «Πρώτου Θέματος» στο υποθηκοφυλακείο της Κομοτηνής και της Ξάνθης έχουν κατατεθεί δεκάδες αιτήματα από την τουρκική τράπεζα Ziraat για κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων Ελλήνων χριστιανών που δανειοδοτήθηκαν από την τράπεζα, αλλά λόγω της οικονομικής κρίσης αδυνατούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.
Η τουρκική τράπεζα δεν κάνει «παζάρια» με τους δανειολήπτες για μείωση των δόσεων με επιμήκυνση αποπληρωμής ή κάποιες άλλες διευκολύνσεις. Ιδίως όταν πρόκειται για Έλληνες προχωρά αμέσως στην εκτέλεση της σύμβασης που αφορά στην κατάσχεση της υποθήκης. Σε όλες τις περιπτώσεις αυτά αφορούν σε οικόπεδα και σπίτια ή άλλα οικήματα.
Αυτός ήταν και ο στόχος όταν το 2008 η τράπεζα άνοιγε καταστήματα σε Αθήνα, Κομοτηνή και Ξάνθη και προσέφερε δάνεια με επιτόκιο 3%, την ώρα που οι ελληνικές τράπεζες έδιναν με 10% και 12%.
Και μετά από όλα αυτά ο κ. Τουρκολιάς δηλώνει ανερυθρίαστα οτι «Στηρίζουμε την επιχειρηματικότητα, καθώς πιστεύουμε ότι ο επιχειρηματικός κόσμος είναι εκείνος που θα ωθήσει τη χώρα στην ανάπτυξη. Προχωράμε μπροστά».
Με ποιους προχωράει μπροστά ο κ. Τουρκολιάς; Προφανώς, εννοεί τους μεγαλοεπιχειρηματίες που στήριζαν και στηρίζουν κυβέρνηση και τραπεζικό σύστημα μοιράζοντας τους θαλασσοδάνεια και διευκολύνσεις για να «προστατευθούν» από τις επιπτώσεις της κρίσης. Μόνο που, αυτό το «δίχτυ» το έχουν απλώσει μόνο για τους μεγάλους επενδυτές, αφήνοντας προκλητικά απροστάτευτους τους μικρούς και μεσαίους επιχειρηματίες. Μάλιστα, σε πολλές περιπτώσεις, όπως στις περιπτώσεις των δανείων μέσω ΤΕΜΠΜΕ, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις όχι μόνο δεν ενισχύθηκαν αλλά, υπέστησαν και μεγάλες απώλειες. (βλέπε σχετικά Η μεγάλη «ληστεία» με την «εγγυοδοσία του Ελληνικού Δημοσίου»)
Danioliptes.gr
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.