Στουρνάρας: «Αν ακούγαμε την τρόικα θα είχαμε καταστραφεί»

Για επίθεση κατά της τρόικας το ξεκίνησε ο συνήθως… ευγενής Γιάννης Στουρνάρας μιλώντας σε διεθνές Συνέδριο στο Μέγαρο Μουσικής αλλά, εξελίχθηκε σε μία κρίση ειλικρίνειας. Ουσιαστικά, επιβεβαίωσε δια της διαψεύσεως ότι καταστραφήκαμε επειδή ακούμε τυφλά την τρόικα!

Μεταξύ άλλων τόνισε: «Η τρόικα έπεσε τραγικά έξω στις προβλέψεις»  σημειώνοντας ότι το Σεπτέμβριο η τριμερής άφησε ένα χαρτί στο υπουργείο Οικονομικών με λανθασμένες δημοσιονομικές προβλέψεις με βάση τις οποίες ζητούσε μέτρα 3 δισ. ευρώ για το 2014 (!), κάτι που δεν δέχθηκε η ελληνική πλευρά.«Αν το δεχόμουν θα ήταν μια μεγάλη καταστροφή» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Στουρνάρας.

 

«Η τρόικα έχει κολλήσει, είχε κολλήσει μάλλον, γιατί ελπίζω τώρα με τα νέα στοιχεία το μυαλό τους να έχει κάπως προσαρμοστεί στη πραγματικότητα» τόνισε ο υπουργός Οικονομικών.

 

Ο Υπουργός Οικονομικών εγκαλεί την τρόικα ότι δεν έχει προσαρμοστεί στην πραγματικότητα όταν κι η ίδια η κυβέρνηση είναι πολύ μακριά από αυτήν. Και για αυτό μάλλον ο Υπουργός κρίνει εξ΄ιδίων τα αλλότρια! Διότι δεν είναι λίγες οι φορές που τα δημοσιεύματα έκαναν λόγο για σκληρότερη στάση του Στουρνάρα κατά τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα ακόμη και από την ίδια την τρόικα!

 

Παρόλα αυτά το χαμόγελο από τα χείλη του Σ. Στουρνάρα δεν έφυγε ποτέ. Ακόμη κι όταν, διαπιστώθηκε ότι η φοροδιαφυγή στα καύσιμα αγγίζει τα 30 δις ευρώ. Ακόμη, κι αν 6 χρόνια ύφεσης δεν ήταν αρκετά για να σταματήσει η κακοδιαχείριση και ο ασύλληπτος τζίρος πρέπει να κατευθυνθεί στους γνωστούς τελωνεία, πολεοδομίες, δήμοι, συνδικαλιστές, όπλα, νοσοκομεία, φάρμακα και λοιπά…

 

Η ίδια χαρά φαίνεται πως κυρίευσε τον κ Στουρνάρα όταν, σε δημοσίευμα του «Spiegel», δήλωσε – απευθυνόμενος σε ποιον άραγε; – υπόσχεται «χιονοστιβάδα από εντυπωσιακά καλά νέα». Η χαρά του κ. Στουρνάρα εντάσσεται στα πλαίσια της επανεμφανιζόμενης «λύσης σωτηρίας» που περιλαμβάνει νέο δάνειο της τάξης των 13 με 15 δισ. ευρώ, επιμήκυνση της αποπληρωμής των δανείων στα 50 χρόνια και μείωση των επιτοκίων κατά 0,5%.

 

Με την ίδια χαρά ανακοίνωσε ότι «θα έχουμε ένα σημαντικό πρωτογενές πλεόνασμα πολύ πάνω από το στόχο. Το πρωτογενές πλεόνασμα που θα δημοσιοποιηθεί σε λίγες ημέρες θα είναι μια πολύ-πολύ μεγάλη έκπληξη» συνέχισε ο κ. Στουρνάρας και συνέχισε: «Τα τελευταίο χρόνια η Ελλάδα έχει κάνει μια πολύ μεγάλη προσπάθεια και έχει εξαλείψει τα δύο βασικά αίτια της κρίσης, το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης και το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών» πρόσθεσε ο κ. Στουρνάρας.

 

Από μόνος του παραδέχθηκε ότι η άλλη όψη της δημοσιονομικής προσαρμογής είναι η μείωση του βιοτικού επιπέδου, για την οποία όμως δεν έδειξε την ίδια χαρά αλλά ούτε και τον ίδιο ζήλο!

 

Διότι ακόμη και όντως τα νούμερα δείχνουν σημαντική βελτίωση – αν και πολύ αμφιβάλλω – μέχρι να δει ο κόσμος κάποια χρήματα στην τσέπη μεσολαβεί όμως ένα χρονικό διάστημα.

 

Όπως έλεγε, ο Γέρος της Δημοκρατίας οι αριθμοί ευημερούν, αλλά οι άνθρωποι δυστυχούν. Κι αυτή είναι η πιο απτή απόδειξη, που ο Γιάννης Στουρνάρας δεν παραδέχεται προκειμένου να μπορεί να συνεχίσει να χαίρεται και χαμογελά. Ο Στουρνάρας ως γνωστόν είναι χαρούμενος από το 2009 επειδή από τότε θα βγαίναμε στις αγορές.

 

Πρόκειται για μέλος μιας κυβέρνησης που αν και μέχρι σήμερα κατηγορεί τους Έλληνες ότι ζούσαν με δανεικά και ότι αυτός ήταν ο λόγος της χρεοκοπίας, ταυτόχρονα δεν έχει σταματήσει να παίρνει δάνεια από τη μέρα που κέρδισε την εξουσία.

 

Χαίρεται λοιπόν ο Στουρνάρας για την επιμήκυνση αποπληρωμής των δανείων στα 50 χρόνια, από τα 30 που είναι σήμερα. Χαίρεται δηλαδή, επειδή η Ελλάδα θα είναι υπό στενή και αυστηρή επιτήρηση για τα επόμενα 50 χρόνια και όχι για 30. Χαίρεται, επειδή για τα επόμενα 50 χρόνια η πολιτική της Ελλάδας θα είναι όμηρος του εκάστοτε Τόμσεν. Χαίρεται επειδή ο προϋπολογισμός της χώρας θα πρέπει να έχει την έγκριση των γερμανικών κυβερνήσεων για τα επόμενα 50 χρόνια.

 

Χαίρεται ο Στουρνάρας και πανηγυρίζει ο Βενιζέλος επειδή οι ανάγκες των πολιτών θα καθορίζονται για τα επόμενα 50 χρόνια από το ΔΝΤ. Επίσης, χαίρεται ο Στουρνάρας και πανηγυρίζει ο Βενιζέλος, επειδή θα μειωθεί το επιτόκιο για μέρος ή όλων των δανείων, κάτι που δεν έχει καμία σημασία. Και δεν έχει σημασία επειδή οι τόκοι γεννώνται από το κεφάλαιο δανεισμού. Όταν δε μπορείς να αποπληρώσεις το κεφάλαιο με τίποτα, τότε πόση σημασία έχει ακόμη κι αν μηδενιστεί το επιτόκιο;

 

Ακόμη κι αν η αποπληρωμή των συγκεκριμένων δανείων επιμηκυνθεί για 100 χρόνια με μηδενικό επιτόκιο, πού ακριβώς βρίσκεται το «ολοκληρωμένο σχέδιο ελάφρυνσης του χρέους»; Το χρέος, ως ποσό, είναι επισήμως μη βιώσιμο. Δηλαδή δε μπορεί να αποπληρωθεί, να εξυπηρετηθεί ή όποιον άλλο όρο θέλετε να βάλετε. Σήμερα δεν είναι βιώσιμο για τα επόμενα 30 χρόνια. Θεωρούν επιτυχία, λοιπόν, το ότι θα αποφασίσουν να παραταθεί η μη βιωσιμότητά του για τα επόμενα 50 χρόνια, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Φυσικά ό,τι συνεπάγεται για την Ελλάδα είναι καταστροφικό, ενώ ό,τι συνεπάγεται για τους δανειστές είναι κερδοφόρο.

 

Διότι ο μοναδικός στόχος είναι να συνεχίσουμε τον κύκλο της υπερχρέωσης κι ως χώρα κι ως πολίτες αυτής. Δηλαδή το όνειρο της Ελλάδας είναι να μπορέσει να κάνει αυτό που έκανε μέχρι το 2009 και την έβαλε στο Μνημόνιο! Από ότι φαίνεται αυτό το όνειρο παίρνει «σάρκα κι οστά». Για αυτό χαίρεται ο Στουρνάρας, για αυτό πανηγυρίζει ο Βενιζέλος.

 

Danioliptes.gr