Σαμπάνιες ανοίγουν στο Υπουργείο Ανάπτυξης για το γεγονός οτι οι δανειολήπτες προτιμούν το Νόμο Κατσέλη κι όχι τον πρόσφατο νόμο 4224/2013, που αφορά την προστασία της κύριας κατοικίας από πλειστηριασμό, παρά τις όποιες αντιδράσεις κι ενστάσεις είχαν ακουστεί νωρίτερα.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, δεκαπέντε ημέρες πριν λήξει η προθεσμία για την υπαγωγή στον, οι αιτήσεις μετά βίας υπερβαίνουν τις 1.000 ανά τραπεζικό ίδρυμα. Μάλιστα, μέχρι το τέλος της προθεσμίας εκτιμάται οτι οι αιτήσεις δε θα ξεπεράσουν τις 7.000 σε σύνολο τις 65.000 κόκκινων δανείων (πρόκειται για τον αριθμό όσων δανειοληπτών  έχουν ήδη σε βάρος τους αποφάσεις των δικαστηρίων).

 

Σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα διαμορφώνεται μέχρι στιγμής ο αριθμός των αιτήσεων υπαγωγής στον πρόσφατο νόμο 4224/2013 για την προστασία της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμό, παρά το γεγονός ότι απομένουν λιγότερες από δεκαπέντε εργάσιμες ημέρες μέχρι την καταληκτική ημερομηνία που είναι η 28η Φεβρουαρίου.

 

Ο μικρός αριθμός αιτήσεων συνεπάγεται, επίσης, ότι αρκετοί από τους δανειολήπτες επιλέγουν τελικά να προσφύγουν στον νόμο «Κατσέλη» για να προστατέψουν την κύρια κατοικία τους από τον πλειστηριασμό, δεδομένου οτι μπορούν να αποδείξουν ότι βρίσκονται σε μόνιμη αδυναμία πληρωμών, όπου εκεί μπορούν επιπλέον να πετύχουν «κούρεμα» της οφειλής τους.

 

«Πρόκειται ουσιαστικά, για το μοναδικό «καταφύγιο» των υπερχρεωμένων νοικοκυριών», τόνισε μιλώντας στο radio1d.grο Πρόεδρος του Συλλόγου Δανειοληπτών και Προστασίας Καταναλωτών Βορείου Ελλάδος Χαράλαμπος Περβανάς. Χαρακτήρισε «ταφόπλακα» για της προστασίας της κύριας κατοικίας τον νόμο για τους πλειστηριασμούς.

 

Υπενθυμίζεται ότι βάσει του νόμου 4224/2013 προστατεύεται μέχρι τις 31/12/2014 η κύρια κατοικία αντικειμενικής αξίας έως 200.000 ευρώ, υπό την προϋπόθεση το καθαρό οικογενειακό εισόδημα να μην ξεπερνάει τα 35.000 ευρώ και η συνολική αξία κινητής και ακίνητης περιουσίας να είναι μικρότερη ή ίση με 270.000 ευρώ. Ο οφειλέτης κατά τη διάρκεια αναστολής του πλειστηριασμού υποχρεούται να καταβάλλει μηνιαία δόση, η οποία υπολογίζεται βάσει του εισοδήματος του.


Κύκλοι του υπουργείου Ανάπτυξης τονίζεται ότι δεν προστίθενται με ταχείς ρυθμούς νέα ληξιπρόθεσμα δάνεια στα υφιστάμενα και ότι έχει επέλθει μια σταθερότητα, ειδικά σε ό,τι αφορά την εξυπηρέτηση των καταναλωτικών δανείων.

Όποιος πρόλαβε το σπίτι πήρε

 

Στις επιφυλάξει που έχουν οι δανειολήπτες για την τύχη που θα έχει η πρώτη τους κατοικία από το 2015 και μετά, οπότε λήγει η προστασία που τους παρέχει το εν λόγω νομοθετικό πλαίσιο αποδίδεται το γεγονός της ασθενικής ανταπόκρισης στο νέο νόμο για τους πλειστηριασμούς.

Δεν είναι, άλλωστε, λίγες οι περιπτώσεις οφειλετών οι οποίοι έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές και προς το Δημόσιο. Σε αυτές τις περιπτώσεις ο κίνδυνος της κατάσχεσης από το Δημόσιο είναι πιο υπαρκτός από ότι με την τράπεζα.

 

«Είναι πολλοί οι οφειλέτες που χρωστούν και στο Δημόσιο και για αυτό στέλνουν προκαταβολικά τα κλειδιά των σπιτιών τους στην αρμόδια εφορία γνωρίζοντας οτι είναι θέμα χρόνου να τους τα κατασχέσει. Αν έχει προηγηθεί, όμως, ρύθμιση με την τράπεζα, ο δανειολήπτης θα έχει υπογράψει νέα σύμβαση από την οποία δε θα μπορεί να απαλλαγεί ακόμη και χάσει το σπίτι του λόγω χρεών προς το Δημόσιο», υπογραμμίζει ο κ Περβανάς. «Καλά θα κάνουν οι δανειολήπτες να στέλνουν τα κλειδιά του σπιτιού στη ΔΟΥ, ώστε η τράπεζα να πρέπει να τα «βάλει» με το Δημόσιο», καταλήγει ο κ. Περβανάς.

 

Danioliptes.gr

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.