«Δέσμιοι» του ελβετικού φράγκου βρίσκονται περίπου 70.000 Έλληνες δανειολήπτες, οι οποίοι παρασύρθηκαν από τις μεγαλόστομες ρεκλάμες την περίοδο 2006-2009 κι επέλεξαν το ξένο νόμισμα για να χρηματοδοτήσουν την αγορά στέγης. Στη συνέχεια, όμως, εγκλωβίστηκαν στην υψηλή ισοτιμία έναντι του ευρώ, με αποτέλεσμα το χρέος τους, παρά την καταβολή δόσεων, να αυξάνεται.
Οι δανειολήπτες τότε το προτίμησαν λόγω της ευνοϊκής ισοτιμίας και του χαμηλού επιτοκίου, που δεν ξεπερνούσε το 2%, όταν τα δάνεια σε ευρώ είχαν επιτόκιο της τάξης του 4,5%.
Εκείνο που πρώτο απ’ όλα έκρυβαν τεχνηέντως οι τράπεζες, ήταν ότι οι δανειολήπτες ήταν εκτεθειμένοι σε οποιαδήποτε μεταβολή της ισοτιμίας μεταξύ του ευρώ και του ελβετικού φράγκου. Σήμερα, που το πρώτο είναι υποτιμημένο σε σχέση με το δεύτερο, βγαίνουν πολλαπλά χαμένοι, όσοι προτίμησαν δάνειο σε ελβετικό φράγκο.
Διότι αν για παράδειγμα, ένα δάνειο ύψους 500.000 ελβετικών φράγκων το 2009 με την ισοτιμία ευρώ/ελβετικό στο 1,48 ήταν 338.000 ευρώ.
Μάλιστα, υπήρξε περίοδος όπου η ισοτιμία είχε φτάσει και το 1,55.
Σήμερα το ίδιο δάνειο, αν και πληρώνεται επί 5 χρόνια, είναι 750.000 ελβετικά φράγκα! Και αυτό γιατί στο μεσοδιάστημα, με την κρίση στην ευρωζώνη, η ισοτιμία διαμορφώθηκε και κάτω από το 1,15, κάτι που ανάγκασε την Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας το 2011 να βάλει πλαφόν στο 1,20 (ευρώ/ελβετικό) και έκτοτε κινείται σε αυτά τα επίπεδα.
Καταγγελίες
Ολα αυτά τα χρόνια έχουν υπάρξει παράπονα αλλά και καταγγελίες δανειοληπτών στον Τραπεζικό Μεσολαβητή και τις καταναλωτικές οργανώσεις ότι ενώ ενημερώθηκαν από τους υπαλλήλους των τραπεζών διεξοδικά για τα οφέλη του χαμηλού ελβετικού επιτοκίου, δεν υπήρξε η ανάλογη ενημέρωση για τον «ενδεχόμενο κίνδυνο από την ισχυροποίηση του ελβετικού νομίσματος», γράφει σήμερα ο Ελεύθερος Τύπος.
Επίσης, υπάρχουν περιπτώσεις δανειοληπτών που ζήτησαν την αλλαγή του δανείου, από το ελβετικό νόμισμα, σε ευρώ με μερικό «κούρεμα» στο επιπλέον ποσό που προκύπτει από τη διαφορά της ισοτιμίας χωρίς όμως αποτέλεσμα.
Διέξοδος μέχρι σήμερα για τους δανειολήπτες αυτούς και εφόσον το δάνειο τυπικά εξυπηρετείται (βρίσκεται σε καθυστέρηση μέχρι 60 ημέρες) είναι να προσφύγουν στο Ειρηνοδικείο καταθέτοντας αίτηση για επαναφορά του δανείου στην αρχική ισοτιμία.
Αν το δάνειο βρίσκεται σε καθυστέρηση άνω των 180 ημερών, η τράπεζα έχει εκδώσει διαταγή πληρωμής για ληξιπρόθεσμες οφειλές και η διαταγή αυτή έχει εκδοθεί με την τρέχουσα ισοτιμία, τότε ο δανειολήπτης μπορεί να ασκήσει ανακοπή και να ζητήσει την ακύρωση της διαταγής πληρωμής (σύμφωνα με διάταξη του άρθρου 2 νόμου για «δίκαιη» δίκη – ν. 4055/2012, που παράγει ληστρικούς τόκους).
Σε κάθε περίπτωση οι πολίτες μπορούν να προχωρήσουν σε αγωγές αποζημίωσης σε βάρος των τραπεζών, οι οποίες τους «έσπρωξαν» στην απάτη της χορήγησης δανείων σε ελβετικό φράγκο. Το πιο πιθανό είναι οι αγωγές να έχουν αποτέλεσμα, οι δικαστές να δεχτούν ότι ο πολίτης παρασύρθηκε κι έτσι να ξεσκεπαστεί μία ακόμη απάτη του τραπεζικού συστήματος. (Διαβάστε περισσότερα: ΠΡΟΣΟΧΗ: Μας κλέβουν και με το Ελβετικό Φράγκο, Με νέα τερτίπια εγκλωβίζουν Έλληνες πολίτες οι τράπεζες)
Danioliptes.gr
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.