Οι αποταμιεύσεις των 500 εκατομμυρίων πολιτών της ΕΕ θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τη χρηματοδότηση των μακροπρόθεσμων επενδύσεων για την τόνωση της οικονομίας και για την κάλυψη του κενού των τραπεζών που άφησε η κρίση, αναφέρει έγγραφο της ΕΕ που έχει στην κατοχή του το πρακτορείο Reuters.

 

Η ΕΕ εξετάζει τρόπους για να περιορίσει την υψηλή εξάρτηση της ένωσης των 28 από την τραπεζική χρηματοδότηση και να βρει άλλους τρόπους χρηματοδότησης μικρών επιχειρήσεων, έργων υποδομής και άλλων επενδύσεων. «Η οικονομική και χρηματοπιστωτική κρίση έχουν περιορίσει την ικανότητα του χρηματοπιστωτικού κλάδου να διοχετεύει κεφάλαια στην πραγματική οικονομία, ιδιαίτερα σε μακροπρόθεσμες επενδύσεις», αναφέρει το έγγραφο της ΕΕ.

 

Η Κομισιόν θα ζητήσει από τις ασφαλιστικές εποπτικές αρχές της ένωσης στο β΄ εξάμηνο για συμβουλή σχετικά με ένα ενδεχόμενο νομοσχέδιο «για την κινητοποίηση περισσότερων προσωπικών αποταμιεύσεων για μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση», τονίζει το Reuters επικαλούμενο το έγγραφο. Οι τράπεζες έχουν εκφράσει παράπονα ότι συναντούν εμπόδια στο να δανείσουν στην οικονομία λόγω των κανόνων που υιοθετήθηκαν μετά από την κρίση και που τους υποχρεώνουν να διακρατούν πολύ μεγαλύτερα ποσά για κεφάλαια και ρευστότητα.

 

Το έγγραφο επισημαίνει ότι «η καταλληλότητα» των ευρωπαϊκών κανόνων για τα κεφάλαια και τη ρευστότητα αναφορικά με την μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση, θα εξεταστούν στα επόμενα δύο χρόνια, μια διαδικασία που πιθανώς θα ελεγχθεί στις ΗΠΑ και αλλού για να αποτραπεί το ενδεχόμενο οι τράπεζες της ΕΕ να κερδίζουν ένα αθέμιτο πλεονέκτημα. Το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ θα ολοκληρώσει επίσης μια μελέτη μέχρι το τέλος του έτους σχετικά με τη σκοπιμότητα της καθιέρωσης ενός λογαριασμού ταμιευτηρίου της ΕΕ, ανοιχτό σε άτομα των οποίων τα κεφάλαια μπορούν να συγκεντρωθούν και να επενδυθούν σε μικρές επιχειρήσεις.

 

Η Κομισιόν σχεδιάζει επίσης να εξετάσει φέτος εάν χρειάζονται αλλαγές για να βοηθηθούν μικρές επιχειρήσεις, με τη δημιουργία μιας ρευστής και διαφανούς δευτερογενούς αγοράς για τις συναλλαγές εταιρικών ομολόγων στην ΕΕ. Επίσης επιδιώκει να αναζωογονήσει την αγορά τιτλοποίησης, η οποία συγκεντρώνει δάνεια όπως τα στεγαστικά, σε ομόλογα τα οποία οι τράπεζες μπορούν να πουλήσουν για να συγκεντρώσουν κεφάλαια για τις ίδιες ή για εταιρείες.

 

Το έγγραφο αναφέρει πως η Κομισιόν «θα λάβει υπόψη της τις πιθανές μελλοντικές αυξήσεις της ρευστότητας από ορισμένα τιτλοποιημένα προϊόντα», όταν πρόκειται να οριστικοποιήσει έναν νέο κανόνα για το ποια assets μπορούν να τοποθετούν οι τράπεζες στα νέα «μαξιλάρια» ρευστότητας. Αυτό σηματοδοτεί μια πιθανή χαλάρωση του προσδιορισμού των επιλέξιμων assets από το τραπεζικό εποπτικό όργανο της Ένωσης.

 

Η Κομισιόν θα εξετάσει ακόμη πώς οι κανόνες της ΕΕ αντιμετωπίζουν τα καλυμμένα ομόλογα μέχρι το τέλος του έτους, σε μια κίνηση που θα χαιρετηθεί από τη Δανία, με την μεγάλη αγορά της σε ομόλογα που χρησιμοποιούνται από τράπεζες για να χρηματοδοτήσουν στεγαστικά δάνεια. Άλλα βήματα για την τόνωση της χρηματοδότησης στην ΕΕ, περιλαμβάνουν βήματα για την ενίσχυση της χρηματοδότησης, όπου πολλοί άνθρωποι συμβάλλουν με σχετικά μικρά ποσά για τη δημιουργία ενός σημαντικού pool χρηματοδότησης.

 

Το έγγραφο αναφέρει πως οι επενδυτές και οι διαχειριστές κεφαλαίων έχουν επίσης ένα ρόλο και θα προτείνει μια αναθεώρηση των κανόνων της ΕΕ αναφορικά με τα δικαιώματα των μετόχων «για να διασφαλίσει την καλύτερη δημοσιοποίηση της εμπλοκής και των δικαιωμάτων ψήφου των θεσμικών επενδυτών».

 

capital

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.