Με την ανεργία στο 28%, το ένα στα τέσσερα νοικοκυριά κάτω από το όριο της φτώχειας και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις να κλείνουν η μία μετά την άλλη, το μόνο σίγουρο είναι οτι η συνταγή αυτή δεν έχει αποτέλεσμα.

Παρά τις δυσοίωνες προοπτικές για την πραγματική οικονομία, ουσιαστικές λύσεις δεν διακρίνονται στον ορίζοντα ενώ και κάποιες αναπτυξιακές πρωτοβουλίες που λαμβάνονται, απευθύνονται σε λίγους κι εκλεκτούς.

 

Παράδειγμα μιας τέτοιας λογικής η Τράπεζα Πειραιώς, η οποία δημιουργεί την Task Force Merchant Banking με στόχο να επαναπροσδιορίσει τη συνολική προσέγγιση της αναδιάρθρωσης επιχειρηματικών δανείων. Μέχρι εδώ καλά, θα έλεγε κανείς. Όμως, το ενδιαφέρον βρίσκεται στο παρακάτω κομμάτι της είδησης όπου αναφέρεται οτι η Task Force Merchant Banking θα είναι μία υπηρεσία σε επίπεδο Γενικής Διεύθυνσης, προκειμένου να συμβάλει με τον τρόπο της στην επιστροφή συγκεκριμένων εταιρειών στην κερδοφορία.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κύριος Θεόφιλος Κωνσταντινίδης αναλαμβάνει στην Τράπεζα Πειραιώς το έργο της δημιουργίας της Γενικής Διεύθυνσης Task Force Merchant Banking, με αναφορά στον διευθύνοντα σύμβουλο κ. Άνθιμο Θωμόπουλο(ο κ. Θωμόπουλος είναι πρώην Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας).

 

 

Όπως αναφέρουν διαφημίζοντας τη σχετική υπηρεσία της Τράπεζας Πειραιώς, με τον τρόπο αυτό η Τράπεζα απαντά στις προκλήσεις των αναδιαρθρώσεων τομέων που έχουν νευραλγική σημασία για την ελληνική οικονομία, αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες για την αναδιάρθρωση της κεφαλαιακής τους δομής, την ελάφρυνση του υψηλού δανεισμού, την αναβάθμιση της εταιρικής διακυβέρνησης και των διοικητικών πρακτικών, συμπεριλαμβανομένης και της συμμετοχής της Τράπεζας στη μελλοντική άνοδο της αξίας τους.

 

 

Πρόκειται για ένα θεμελιώδες βήμα για την εξυγίανση και την επιστροφή των εταιρειών αυτών στην κερδοφορία και, μέσω αυτού, για την επιτάχυνση της οικονομικής ανάκαμψης της Ελλάδας.

 

Δηλαδή, η Τράπεζα Πειραιώς θα κρίνει και θα αποφασίσει ποιες επιχειρήσεις και ποιοι τομείς της οικονομίας έχουν νευραλγική σημασία με σκοπό να τους οδηγήσουν στην εξυγίανση και στη κερδοφορία. Με ποια κριτήρια και με ποιες προϋποθέσεις; Μήπως η Τράπεζα Πειραιώς, κι οι άλλες τρεις συστημικές τράπεζες, οι οποίες κατά ένα μεγάλο βαθμό είναι κρατικές, θα αποφασίζουν για το ποιος επιχειρηματίας θα επιβιώσει και ποιος θα πεθάνει;

 

Μέχρι στιγμής, τράπεζες και κυβέρνηση έχουν οδηγήσει στον ξαφνικό θάνατο δεκάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις και στην εξαθλίωση εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά. Και παρόλα αυτά, συνεχίζουν να διαφημίζουν ανερυθρίαστα τις πράξεις και τα έργα τους που έχουν οδηγήσει στην πλήρη ασφυξία στην αγορά και στην χρεωκοπία την ελληνική οικονομία.

 

Danioliptes.gr

 

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.