Σφίγγει επικίνδυνα ο κλοιός γύρω από τις αδύναμες τράπεζες καθώς πληθαίνουν οι δηλώσεις για θύματα ενόψει και της ολοκλήρωσης των stress tests.
Κρίσιμο σημείο παραμένει το Eurogroup της Δευτέρας, όπου θα συζητηθεί το μέλλον της τραπεζικής ενοποίησης, καθώς κλιμακώνεται η διαμάχη γύρω από το φλέγον θέμα της εκκαθάρισης των προβληματικών τραπεζών της Ευρωζώνης.
Σύμφωνα με την Ναυτεμπορική, ανεβαίνουν επικίνδυνα οι τόνοι λίγες μόλις ημέρες πριν από το Eurogroup της Δευτέρας, που λαμβάνει πλέον κρίσιμο χαρακτήρα για το μέλλον της τραπεζικής ενοποίησης, καθώς κλιμακώνεται η διαμάχη στο θέμα της εκκαθάρισης των προβληματικών τραπεζών της Ευρωζώνης. Στο χορό των δηλώσεων περί θυμάτων από τη διαδικασία των stress tests μπήκε κι ο Πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ.
Την αρχή έκανε ο διοικητής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, ο οποίος δήλωσε ότι πρέπει να υπάρξουν αποτυχίες τραπεζών, ώστε να είναι αξιόπιστοι οι έλεγχοι, γραμμή που υιοθετήθηκε και από την Ντανιέλ Νουί, η οποία δήλωσε ξεκάθαρα ότι ορισμένες τράπεζες δεν πρέπει να περάσουν τα stress tests που θα γίνουν φέτος στην Ευρωζώνη και αυτό ακριβώς αναμένουν οι αγορές. Την άποψη αυτή φέρεται να έχει προσυπογράψει και ο Γενς Βάιντμαν, με δηλώσεις ότι μια τράπεζα θα πρέπει να καταρρέει, με την προϋπόθεση όμως να μην απειλεί το τραπεζικό σύστημα.
«Εάν κάποιες τράπεζες αποδειχθεί ότι βρίσκονται σε πολύ κακή κατάσταση όταν ολοκληρωθούν τα stress tests, τότε θα πρέπει να κλείσουν», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Eurogroup. Η ΕΚΤ θα διενεργήσει τον έλεγχο στην ποιότητα των στοιχείων ενεργητικού των 130 μεγαλύτερων ευρωπαϊκών τραπεζών στις 18 χώρες της Ευρωζώνης προτού αναλάβει τα νέα εποπτικά της καθήκοντα το Νοέμβριο. «Έμεινα πολύ ικανοποιημένος από τις δηλώσεις της κα Νουί… ότι εάν οι τράπεζες αποδειχθεί ότι βρίσκονται σε πολύ άσχημη κατάσταση, πολύ απλά θα αναγκαστούμε να τις κλείσουμε» τόνισε ο κ. Ντέισελμπλουμ σε συνέδριο που διοργάνωσε το Reuters. «Το μήνυμα που θέλησε να στείλει η κα Νουί είναι πως θα είμαστε αυστηροί. Και αυτό είναι ένα μήνυμα για όλους μας. Οι τράπεζες πρέπει να λάβουν το μήνυμα, το ίδιο οι χρηματοπιστωτικές αγορές και οι πολίτες της Ευρώπης», είπε.
Ο επικεφαλής του Eurogroup θεωρεί ότι είναι σημαντικό η Ευρωζώνη να βάλει γρήγορα σε τάξη τις τράπεζές της γιατί έχουν καθοριστικό ρόλο στην οικονομική ανάκαμψη, προσθέτοντας ότι ήδη οι τράπεζες έχουν αρχίσει να λαμβάνουν μέτρα χωρίς να περιμένουν τα αποτελέσματα των stress tests.
Μάλιστα, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος έθεσε την ολοκλήρωση των συζητήσεων για τον τρόπο εκκαθάρισης τραπεζών στην κορυφή της ατζέντας εν όψει των ευρωεκλογών του Μαΐου, επειδή οι ευρωσκεπτικιστές κερδίζουν τελευταίως ολοένα και περισσότερο έδαφος. Και η ολοκλήρωση της όλης διαδικασίας εξαρτάται από την επίτευξη συμφωνίας ανάμεσα στην Ευρωβουλή και στις κυβερνήσεις της Ευρωζώνης ως προς το ποιος θα αποφασίζει εάν μία τράπεζα θα κλείσει και ποιος θα πρέπει να πληρώσει το λογαριασμό.
Μέχρι στιγμής, το κόστος θα πρέπει να καλύπτεται κυρίως από τη χώρα στην οποία εδρεύει η τράπεζα. Για να σπάσουν όμως το φαύλο κύκλο μεταξύ τραπεζών και κρατών, η ΕΚΤ και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχουν ζητήσει να συγκεντρωθεί το αναγκαίο ποσό των 55 δισ. ευρώ για το ταμείο εκκαθάρισης σε πέντε αντί για δέκα έτη. Ο κ. Ντάισελμπλουμ κρίνει ότι τα 55 δισ. αποτελούν επαρκές ποσό για το ενιαίο ταμείο εκκαθάρισης τραπεζών και θεωρεί ότι ο ενιαίος μηχανισμός εκκαθάρισης των τραπεζών αποτελεί το τελευταίο στάδιο για τη στήριξη των τραπεζών. Ταυτόχρονα, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο απλοποίησης των αποφάσεων που συνδέονται με τη διαδικασία εκκαθάρισης.
Danioliptes.gr
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.