Θέλεις δε θέλεις θα συνεργαστείς… με την τράπεζα!

Με το πρόσχημα της προστασίας από τον πλειστηριασμό της πρώτης κατοικίας από την τράπεζα, η κυβέρνηση ενεργοποιεί τον «Μεγάλο Αδερφό», όπως ακριβώς έκανε και στην εφορία.

Μάλιστα, όπως επισημαίνει χαρακτηριστικά η  εφημερίδα «Καθημερινή», «η ειλικρίνεια έναντι της τράπεζας θα είναι ένα από τα βασικά κριτήρια για να χαρακτηριστεί κάποιος δανειολήπτης συνεργάσιμος και να αποφύγει τον εκπλειστηριασμό της ακίνητης περιουσίας του από το 2015 και μετά».

 

Το προφίλ του… συνεργάσιμου δανειολήπτη συνθέτουν στο Μέγαρο Μαξίμου, επιβάλλοντας παράλληλα μία χούντα άνευ προηγουμένου προκειμένου να αποπληρώσουν την τράπεζα, ακόμη κι αν δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα.

 

Πριν, λοιπόν, πέσει κανείς στην παγίδα και πιστέψει τα περί ασπίδας ας διαβάσει προσεχτικά τι είναι το νέο καθεστώς στα «κόκκινα δάνεια», δηλαδή τις πρακτικές που θα διέπουν τις σχέσεις των τραπεζών με τους υπερχρεωμένους οφειλέτες τους από το 201 5 και μετά. Όλα αυτά είναι σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύονται σήμερα και μετά την χθεσινή πρώτη συνεδρίασης του Κυβερνητικού Συμβουλίου Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους.

 

Οι διαπιστώσεις και οι κατευθύνσεις που προκύπτουν από τη χθεσινή συζήτηση δείχνουν ότι το επόμενο διάστημα θα αναλάβουν πρωτοβουλίες δύο υπουργεία (Ανάπτυξης και Δικαιοσύνης) και η Τράπεζα της Ελλάδος, οι οποίες θα οδηγήσουν στη διαμόρφωση των νέων πρακτικών που θα εφαρμόζονται από το επόμενο έτος και σε μόνιμη βάση, όπως προβλέπει o πρόσφατος νόμος 4224/2013.

Όπως φαίνεται, το προφίλ του συνεργάσιμου δανειολήπτη «πηγαίνει πακέτο» με μία άνευ προηγουμένου κατασκοπία στην οικογενειακή και την προσωπική του ζώη, ώστε η τράπεζα να ελέγχει και να καθορίζει κάθε κίνηση του οφειλέτη!

 

ΥΠΑΝ: Το προφίλ του συνεργάσιμου δανειολήπτη

 

Σύμφωνα με την Αυριανή, η πρόταση του υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας για τον ορισμό του «συνεργάσιμου δανειολήπτη» συζητήθηκε στη σημερινή πρώτη επίσημη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους που συστήθηκε με Πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου, σε εφαρμογή του νόμου 4224/2013.

 

Σύμφωνα με όσα αναφέρθηκαν στο συμβούλιο, ένας οφειλέτης είναι συνεργαζόμενος με το δανειστή όταν:

 

α) Είναι διαθέσιμος σε επικοινωνία με τον δανειστή, παρέχει πλήρη και επικαιροποιημένα στοιχεία επικοινωνίας προς τον δανειστή (αριθμούς σταθερού και κινητού τηλεφώνου, ηλεκτρονική διεύθυνση, αριθμό τηλεμοιοτυπίας, διεύθυνση κατοικίας και εργασίας) και προβαίνει σε ορισμό, συγγενικού ή φιλικού προσώπου, ως αντικλήτου επικοινωνίας για περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης.

β) Απαντά σε ανακοινώσεις και επιστολές του δανειστή με κάθε πρόσφορο μέσο, εντός μίας εβδομάδας.

γ) Προβαίνει σε πλήρη και ειλικρινή γνωστοποίηση πληροφοριών, προς τον δανειστή, αναφορικά με τη τρέχουσα οικονομική του κατάσταση, εντός 15 ημερών από την ημέρα μεταβολής τους.

δ) Προβαίνει εκουσίως, σε πλήρη και ειλικρινή γνωστοποίηση πληροφοριών, προς τον δανειστή, οι οποίες θα έχουν σημαντικές επιπτώσεις στη μελλοντική οικονομική του κατάσταση, εντός 15 ημερών από την ημέρα που θα περιέλθουν σε γνώση του (πχ πλήρωση προϋποθέσεων λήψης επιδόματος, εμφάνιση νέων περιουσιακών στοιχείων που θα περιέλθουν στην κυριότητά του [κληρονομιά κλπ], ανακοινώσεις απόλυσης, καταγγελίες μισθώσεων κλπ).

ε) Σε εξαιρετικές περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, (λχ αποδεδειγμένη σοβαρή ασθένεια ή φυσικής καταστροφής), η οποία αποδεδειγμένα επιφέρει σημαντικές αλλαγές στην οικονομική του κατάσταση, γνωστοποιεί αμελλητί την κατάσταση του αυτή στον δανειστή. Σε αυτή την περίπτωση του χορηγείται τρίμηνη περίοδος χάριτος.

 

Ο δανειολήπτης για να χαρακτηριστεί «συνεργάσιμος» θα πρέπει να ενημερώνει την τράπεζα για κάθε μεταβολή στην οικονομική ή περιουσιακή του κατάσταση μέσα σε εύλογο χρόνο, θα πρέπει να μην αρνείται την επικοινωνία με την τράπεζα στην οποία οφείλει από το δάνειο του, να απαντά στις ερωτήσεις που θα του θέτει π τράπεζα κ.λπ. Εν ολίγοις, να δίνει αναφορά στην τράπεζα ακόμη κι όταν βήχει!

 

Η συνεργασία όμως έχει δύο μέρη. Θα δείχνει την ίδια συνέπεια κι η τράπεζα ή θα συνεχίσει να του επιβάλλει παράνομες όρους όπως γίνεται τώρα σε πολλές περιπτώσεις δανειακών συμβάσεων ή άλλων τραπεζικών συναλλαγών;

 

Εισοδηματικά κριτήρια

 

Εφόσον θεωρηθεί ότι είναι «συνεργάσιμος», θα πρέπει παράλληλα να διαπιστώνεται με βάση συγκεκριμένα εισοδηματικά κριτήρια ποιο ποσό μπορεί να καταβάλλει σε μηνιαία βάση στην τράπεζα, με βάση τα εισοδήματα του.

 

Στο χθεσινό Κυβερνητικό Συμβούλιο, δεν έγινε συζήτηση για συγκεκριμένα ποσά (εισοδηματικά όρια), αλλά για τις μεθόδους με βάση τις οποίες θα προσδιοριστεί το εισοδηματικό όριο διαβίωσης που θεωρείται «εύλογο». Επί του ζητήματος αυτού, σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση ενημέρωσε τους εκπροσώπους των δανειστών της χώρας (EE., ΔΝΤ, ΕΚΤ), γράφει η «Ελευθεροτυπία».

 

Η μέθοδος που θα επιλεγεί προβλέπει άντληση στοιχείων από την έρευνα οικογενειακών προϋπολογισμών της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής για τις δαπάνες που θεωρούνται αναγκαίες για τη διαβίωση των νοικοκυριών. Οι «λεπτομέρειες» στη σύνθεση του καλαθιού αυτών των δαπανών θα οδηγήσουν στον υπολογισμό του ύψους του εισοδήματος πέραν του οποίου θα πρέπει ο «συνεργάσιμος δανειολήπτης» να καταβάλλει στην τράπεζα οφειλές.

 

Επόμενο στάδιο ο ορισμός εισοδηματικών κριτηρίων βάσει των οποίων θα υπολογίζεται η δόση σε εφαρμογή το αργότερο στις 31 Δεκεμβρίου 2014.

 

Danioliptes.gr