Στην ανάγκη επιτάχυνσης των διαπραγματεύσεων για την τραπεζική ενοποίηση με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συμφώνησε το Συμβούλιο ΕΚΟΦΙΝ, με στόχο την επίτευξη συμφωνίας έως τα μέσα Απριλίου. Το Συμβούλιο ενέκρινε ακόμη οριστικά την οδηγία για την καλύτερη προστασία των καταθετών μέχρι 100.000 ευρώ.
Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύει σήμερα η Ημερησία, παρά τις σημαντικές διαφωνίες που εξακολουθούν να υπάρχουν μεταξύ Συμβουλίου και Ευρωβουλής, η οποία απορρίπτει το διακυβερνητικό χαρακτήρα της συμφωνίας του ΕΚΟΦΙΝ του περασμένου Δεκεμβρίου, στη χθεσινή Σύνοδο ανατέθηκε στην ελληνική προεδρία να προχωρήσει, έστω και χωρίς επίσημη διαπραγματευτική εντολή, σε προχωρημένες διαβουλεύσεις με τους ευρωβουλευτές τις επόμενες δυόμισι εβδομάδες. Πάντως, έντονες αντιρρήσεις στην ικανοποίηση των απαιτήσεων της Ευρωβουλής διατύπωσαν Γερμανία, Φινλανδία, Ολλανδία και Σουηδία.
Ο προεδρεύων του Συμβουλίου υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας χαιρέτησε την ευελιξία που επέδειξαν τα κράτη-μέλη αλλά και την αποφασιστικότητα που εξέφρασαν στο να υπάρξει συμφωνία μέχρι τα μέσα Απριλίου, πριν από τη διάλυση της Ευρωβουλής. Στο πλαίσιο αυτό, εξέφρασε την ετοιμότητα της ελληνικής προεδρίας να βρει συναινετική λύση τόσο σε επίπεδο κρατών-μελών όσο και με την Ευρωβουλή. Κατέστησε ακόμη σαφές ότι στόχος της προεδρίας είναι να εξευρεθεί λύση με ομοφωνία και να μην περιοριστεί σε συμφωνία με ειδική πλειοψηφία των κρατών-μελών.
Ο αρμόδιος για την εσωτερική αγορά επίτροπος Μισέλ Μπαρνιέ διαπίστωσε πνεύμα συνεργασίας από όλους και τόνισε ότι έχουν δημιουργηθεί οι συνθήκες εκείνες που επιτρέπουν την επίτευξη συνολικής συμφωνίας.
Αισιόδοξος εμφανίστηκε και ο πρόεδρος του Εurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος διαπίστωσε τη βούληση για οριστική συμφωνία, αναγνωρίζοντας, ωστόσο, ότι υπάρχουν ακόμη σημαντικά εμπόδια λόγω και της πολυπλοκότητας των θεμάτων που συζητούνται.
Σε ό,τι αφορά την ουσία των διαπραγματεύσεων θα πρέπει να θεωρείται πλέον δεδομένο ότι η σύσταση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Εξυγίανσης θα προχωρήσει, όπως έχει ήδη συμφωνηθεί, με διακυβερνητική συνεργασία. Το ζητούμενο είναι οι παραχωρήσεις που θα κάνει το Συμβούλιο προκειμένου να ικανοποιηθεί η Ευρωβουλή, η οποία πρέπει να εξασφαλίσει ορισμένα ανταλλάγματα σε άλλες παραμέτρους της τραπεζικής ενοποίησης.
Σύμφωνα με τον Μ. Μπαρνιέ θα μπορούσαν να ικανοποιηθούν υπό όρους τα αιτήματα της Ευρωβουλής στην προικοδότηση του Ταμείου Εξυγίανσης. Η απόφαση του Συμβουλίου προβλέπει ότι οι πόροι του ταμείου θα προέλθουν από συνεισφορές των τραπεζών ύψους 55 δισ. ευρώ που θα συγκεντρωθούν σταδιακά σε δέκα χρόνια, ενώ για το διάστημα αυτό οι τράπεζες κάθε χώρας θα έχουν το δικό τους εθνικό χαρτοφυλάκιο εντός του ταμείου, ενώ μετά τη δεκαετία θα υπάρξει αμοιβαιοποίηση του ποσού.
Η Ευρωβουλή έχει εκφράσει ανησυχίες, υποστηρίζοντας ότι εάν οι πόροι δεν επαρκούν για όλες τις χώρες θα υπάρξει πρόβλημα στη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου. Για αχρείαστη καθυστέρηση έκανε πρόσφατα λόγο και ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, ζητώντας επίσπευση της μεταβατικής περιόδου στα πέντε χρόνια. Προσερχόμενος στο χθεσινό EcoFin, ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Πιερ Μοσκοβισί, ζήτησε η αμοιβαιοποίηση να ξεκινήσει άμεσα.
Ο Γερμανός συνάδελφός του, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, αντιπρότεινε η μεταβατική φάση να περιοριστεί σε πέντε χρόνια αλλά χωρίς να επιβαρυνθούν οι κρατικοί προϋπολογισμοί και χωρίς να επιτραπεί ο δανεισμός, αλλά διπλασιάζοντας την εισφορά στις τράπεζες.
Στη χθεσινή συνεδρίαση αποσαφηνίστηκε ακόμη ότι στη διάσωση τραπεζών δεν πρόκειται να εμπλακεί ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας, με το επιχείρημα ότι ο ρόλος του επικεντρώνεται στην αντιμετώπιση οικονομικών κρίσεων και έκτακτων καταστάσεων στα κράτη-μέλη.
Ως επιπρόσθετη παραχώρηση προς την Ευρωβουλή τα κράτη-μέλη θα μπορούσαν να επιταχύνουν τη διαδικασία διάσωσης τραπεζών με ίδια μέσα (μέτοχοι, ομολογιούχοι, πιστωτές, εθνικά ταμεία διάσωσης, μεγάλοι καταθέτες), ώστε να τεθεί σε ισχύ από το 2016 και όχι το 2018 που προβλέπει η απόφαση του Συμβουλίου ECO–FIN, του περασμένου Δεκεμβρίου.
Εξάλλου, σε ό,τι αφορά την εγγύηση καταθέσεων το Συμβούλιο επικύρωσε τη συμφωνία που προβλέπει την τροποποίηση της υφιστάμενης κοινοτικής οδηγίας, η οποία γίνεται πιο ισχυρή για τους καταθέτες κάτω των 100.000 ευρώ. Οι καταθέτες αυτής της κατηγορίας όχι μόνο διασφαλίζονται πλήρως, αλλά επισπεύδεται και η αποζημίωσή τους σε περίπτωση χρεοκοπίας μιας τράπεζας, αφού θα παίρνουν τα χρήματά τους μέσα σε επτά ημέρες.
Τα ταμεία εγγύησης των καταθέσεων θα παραμείνουν εθνικά, ωστόσο με τη νέα νομοθεσία θα μπορούν να δανείζονται μεταξύ τους, ενώ γενικεύεται το μέτρο της προικοδότησης των εθνικών ταμείων μέσω της συνεισφοράς των τραπεζών, η οποία σε βάθος δεκαετίας θα πρέπει να φτάσει στο 0,8% του συνόλου των ασφαλισμένων καταθέσεων.
Danioliptes.gr
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.