Γερμανία

Μας ετοιμάζουν νέο σχέδιο

 

Παρά τις δημόσιες διαψεύσεις, όλα δείχνουν πως το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών -ανάμεσα σε άλλα σχέδια- εξετάζει και το κούρεμα του ελληνικού χρέους, ώστε αυτό να καταστεί βιώσιμο.

 

Αυτό αναφέρει αποκλειστικό ρεπορτάζ της εφημερίδας «Χάντελσμπλατ», η οποία έχει στην κατοχή της πεντασέλιδη έκθεση του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών με τίτλο «θέσεις για την Ελλάδα». Πρόκειται για έγγραφο το οποίο είχε πριν από καιρό παρουσιάσει και το περιοδικό «Σπίγκελ», τότε ώμος το υπουργείο Οικονομικών είχε διαψεύσει την ύπαρξη του.

 

Η διαφορά είναι πως χθες, ο ίδιος ο υφυπουργός Οικονομικών, Καπετέρ, επιβεβαίωσε την ύπαρξη του εγγράφου αυτού, λέγοντας ωστόσο ότι πρόκειται για «ένα έγγραφο εργασίας, με προτάσεις οι οποίας έχουν τεθεί για συζήτηση της γερμανικής κυβέρνησης, χωρίς να υπάρχουν επίσημες αποφάσεις».

 

Όλα τα παραπάνω πρέπει να συνδυαστούν με τις πρόσφατες αποκαλύψεις ότι υπάρχει διαφορά απόψεων μεταξύ Μέρκελ-Σόιμπλε για το εάν θα πρέπει να σταλεί μήνυμα αλληλεγγύης προς την ελληνική κυβέρνηση πριν από τις ευρωεκλογές.

 

Το «Σπίγκελ» έγραψε το περασμένο Σαββατοκύριακο ότι η Μέρκελ αντιτίθεται σε οποιαδήποτε ανακοίνωση για βοήθεια προς την Ελλάδα πριν από τις ευρωεκλογές, καθώς φοβάται ενίσχυση των ευρωσκεπτικιστών. Αντίθετα, ο Σόιμπλε επιδιώκει κάτι τέτοιο. Για τον λόγο αστό, η νέα διαρροή του εγγράφου από το υπουργείο του Σόιμπλε και η επιβεβαίωση της ύπαρξής του δεν πρέπει να θεωρείται τυχαία.

 

Σύμφωνα με τη «Χάντελσμπλατ», «στο πεντασέλιδο έγγραφο με τον τίτλο “θέσεις για την Ελλάδα” το υπουργείο του Σόιμπλε εξετάζει διάφορες πιθανές λύσεις τις οποίας η ομοσπονδιακή κυβέρνηση διαπραγματεύεται με τους Ευρωπαίους εταίρους και το ΔΝΤ. Ως πιθανές λύσεις θεωρούνται ένα δεύτερο κούρεμα του ελληνικού χρέους, αλλά και ένα περιορισμένο πρόγραμμα βοήθειας, μέσω του οποίου η Ελλάδα θα λάβει από τον ESM τρίτο πακέτο, 10-20 δισ. ευρώ. Το πακέτο αυτό θα συνδέεται με την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα θα προχωρήσει πιο αποφασιστικά σε μεταρρυθμίσεις».

Η «Χάντελσμπλατ», επίσης, τονίζει ότι ενώ το θέμα του κουρέματος ήταν μέχρι χθες θέμα ταμπού για τη γερμανική κυβέρνηση, τώρα ο Σόιμπλε για πρώτη φορά επιβεβαιώνει ότι υπάρχουν όντος» σκέψεις προς την κατεύθυνση αυτή.

 

Στο ίδιο ρεπορτάζ, φιλοξενούνται δηλώσεις της αντιπροέδρου του κόμματος της Αριστεράς (Die Linke), Σάρα Βάγκενκνεχτ, η οποία επιτίθεται στις προθέσεις του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, λέγοντας πως «φαίνεται πως και πάλι εξετάζουν το ενδεχόμενο ενός νέου κουρέματος. Και πάλι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θέλει να λέει ψέματα στους Γερμανούς πολίτες μέχρι το καλοκαίρι, πιθανότατα μέχρι τις εκλογές».

 

Η ίδια υποστηρίζει πως «η Ελλάδα έχει χρεοκοπήσει και δεν μπορεί να προχωρήσει δίχως κεφαλαιακό φόρο για τους Έλληνες ολιγάρχες».

 

efsyn