Παραμένουν σε εκκρεμότητα οι δανειολήπτες του ΟΕΚ , αν και η κυβέρνηση αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για τη ρύθμιση των «κόκκινων» δανείων που χορηγηθήκαν είτε απευθείας είτε με παρέμβαση του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας όμως τελικά δεν τις προχωρά.

Ο Σύλλογος Δανειοληπτών και προστασίας καταναλωτών Βορείου Ελλάδος έγινε αποδέκτης καταγγελιών δανειοληπτών που αναζητούσαν λύση στο ζήτημα που είχε ανακύψει με τα δάνεια που είχαν λάβει από τον ΟΕΚ και ξεκίνησε έρευνα επί του θέματος από τις αρχές του περασμένου μήνα.

 

Νέα ανάληψη πρωτοβουλίας προκειμένου να ρυθμιστούν τα «κόκκινα» δάνεια που χορηγηθήκαν είτε απευθείας είτε με παρέμβαση του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας εξετάζει η κυβέρνηση σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στη Βουλή ο υφυπουργός Εργασίας, Βασίλης Κεγκέρογλου.

 

Υπενθυμίζεται ότι ο ΟΕΚ και ο ΟΕΕ καταργήθηκαν, με απόφαση της κυβέρνησης Παπαδήμου. Ωστόσο, συνεχίζει να υπάρχει, αφού πρέπει να γίνει η εκκαθάριση του οργανισμού.

Απαντώντας χθες στη Βουλή σε σχετική ερώτηση του βουλευτή της ΔΗΜΑΡ Δημήτρη Αναγνωστάκη, ο κ. Κεγκέρογλου δήλωσε ότι θα επαναφέρει το ζήτημα της ρύθμισης τόσο για τα δάνεια που χορηγήθηκαν απευθείας από τον ΟΕΚ όσο και για τα δάνεια που δόθηκαν με επιδότηση επιτοκίου μέσω τραπεζών. Για την πρώτη κατηγορία είχε γίνει ρύθμιση στο παρελθόν, η οποία έληξε.

 

 Ο κ. Κεγκέρογλου μίλησε για επαναφορά και διεύρυνσή της. «Η παλιά ρύθμιση ήταν καλή. Πρέπει να επαναληφθεί διότι έχει εκπνεύσει η προθεσμία, και να συμπεριλάβει και περιπτώσεις που δεν έχουν συμπεριληφθεί. Να αναφέρω μια περίπτωση που δεν έχει συμπεριληφθεί: Δάνεια από κεφάλαια του ΟΕΚ, αλλά με διαχείριση, είσπραξη δηλαδή, από την τράπεζα δεν τα εντάσσανε τότε», διευκρίνισε ο υφυπουργός.

 

Τα δάνεια που χορηγήθηκαν μέσω τραπεζών και τα οποία υπερβαίνουν τα 220.000, ο υφυπουργός παραδέχθηκε ότι η σχετική ρύθμιση που είχε ετοιμαστεί στο παρελθόν με τη σύμφωνη γνώμη και της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών ουδέποτε ψηφίστηκε και τώρα εξετάζεται το ενδεχόμενο επαναφοράς της.


«Πιστεύω ότι το επόμενο διάστημα θα γίνει αντικείμενο συζήτησης μέσα σε αυτή την αίθουσα, γιατί αφορά 100.000 κόσμο. Είναι ένα θέμα που πρέπει να το δούμε το επόμενο διάστημα και να προχωρήσουμε», κατέληξε ο κ Κεγκέρογλου. 

 

Υπενθυμίζεται οτι στις αρχές του περασμένου Νοεμβρίου, το υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε τους όρους  και τις προϋποθέσεις για τη ρύθμιση των στεγαστικών δανείων με επιδοτούμενο επιτόκιο που είχαν χορηγηθεί σε δικαιούχους του καταργηθέντα Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ). Η ρύθμιση αφορούσε σε  97.343 ενεργά δάνεια συνολικού ποσού 2,8 δισ. ευρώ και όλες τις συμβεβλημένες με τον πρώην ΟΕΚ τράπεζες.

 

Τα δάνεια που επρόκειτο να ρυθμιστούν ήταν 15ετούς διάρκειας, χορηγούμενα από συμβεβλημένες με τον πρώην ΟΕΚ τράπεζες, με επιδότηση επιτοκίου από τον πρώην ΟΕΚ για τα πρώτα 9 έτη. Τα τελευταία δάνεια αυτού του προγράμματος χορηγήθηκαν το 2011. Διάδοχος του ΟΕΚ, που καταργήθηκε τον Φεβρουάριο του 2012, κατέστη ο ΟΑΕΔ.

 

Ωστόσο, μπλόκο στη ρύθμιση για περισσότερα από 97.000 δάνεια του ΟΕΚ – που έκλεισε εν μία νυκτί- φέρεται να έβαλε η τρόικα αφήνοντας «ξεκρέμαστους» τους δανειολήπτες από τον Οργανισμό.

 

 Σχεδόν έναμισι χρόνο μετά το λουκέτο στον ΟΕΚ, κι αφού αρχικά είχε διαρρεύσει ένα σχέδιο για ρύθμιση όσων έχουν πάρει δάνειο από τράπεζες με επιδότηση επιτοκίου για 9 χρόνια και δανειολήπτες που έχουν λάβει άτοκα δάνεια από τον ΟΕΚ για αποπεράτωση και επισκευή κατοικίας κι έχουν σταματήσει να τα εξυπηρετούν για διάστημα που ξεπερνά τα δύο χρόνια.

Να σημειωθεί, οτι για τη ρύθμιση δανείων στον ΟΕΚ, είχε γίνει και παρουσίαση από τον αρμόδιο υπουργό Γ. Βρούτση, προφανώς χωρίς να λογαριάσει τον «ξενοδόχο», δηλαδή την τρόικα, η οποία ήταν αυτή που υπέδειξε ποιες ρυθμίσεις θα περιλαμβάνει το τελικό κείμενο του νομοσχεδίου, άσχετα με τα όσα αυτό περιελάμβανε στην αρχική του μορφή!

 

Η τρόικα άσκησε τριπλό βέτο στη ρύθμιση 97.343 κόκκινων δανείων του ΟΕΚ, που αφορά στην αύξηση προσωρινής σύνταξης και στη συνταξιοδότηση αγροτών στα 62, βγάζοντας από το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας και τις τρεις ευνοϊκές διατάξεις!

 

Danioliptes.gr

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.