Καλπάζει η «μαύρη» εργασία: 1 στους 4 εργαζόμενους είναι ανασφάλιστος

“Ξέφραγο αμπέλι” η αγορά εργασίας στην Ελλάρα. Πλήθος ανασφάλιστων εργαζομένων απασχολούσαν επιχειρήσεις που ελέγχθηκαν από τις υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας τον Ιανουάριο  γεγονός που δείχνει πως η αυστηροποίηση των προστίμων (10.550 ευρώ ανά αδήλωτο εργαζόμενο) δεν έχει εξαλείψει το φαινόμενο της «μαύρης» εργασίας. 

 

Ειδικότερα, τον Ιανουάριο του 2014 διενεργήθηκαν δειγματοληπτικοί έλεγχοι σε όλους τους κλάδους οικονομικής δραστηριότητας αλλά και στοχευμένοι έλεγχοι σε τομείς που με βάση όλες τις μέχρι σήμερα ενδείξεις παρουσιάζουν υψηλά ποσοστά ανασφάλιστης και αδήλωτης εργασίας. Στο πλαίσιο του σχεδίου «Άρτεμις», συνολικά ελέγχθηκαν 1.880 επιχειρήσεις που απασχολούσαν 5.839 εργαζόμενους. Ο αριθμός των ανασφάλιστων εργαζομένων που εντοπίσθηκαν είναι 1.446 άτομα και αντιστοιχεί στο 24,76% του συνόλου.

 

Από τους 1.446 εργαζόμενους, οι 574 είναι αλλοδαποί, που αντιπροσωπεύουν το  38,14% σε σχέση με το συνολικό αριθμό των αλλοδαπών εργαζομένων, ο οποίος ανέρχεται στους 1.505 για τις επιχειρήσεις που πραγματοποιήθηκαν οι έλεγχοι.  Οι ημεδαποί ανασφάλιστοι και μη καταχωρημένοι στα ειδικά βιβλία νεοπροσλαμβανόμενου προσωπικού ήταν 872, ποσοστό 20,12% των  4.334 συνολικά ημεδαπών εργαζόμενων στις επιχειρήσεις που ελέγχθηκαν.

 

Τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν στις παραπάνω περιπτώσεις, αποκλειστικά για την ανασφάλιστη εργασία ανέρχονται σε 1 εκατ. ευρώ, χωρίς ωστόσο να περιλαμβάνονται τα πρόστιμα για παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας.

 

Danioliptes.gr