Οι άνθρωποι που μας «κουνούν συνεχώς το δάχτυλο» και αποφασίζουν για την τύχη μας και της οικονομίας μας, φαίνεται πως θησαυριζουν ενώ ο ελληνικός λαός πεινάει.
Συγκεκριμένα, μόνο το ένα τρίτο της τρόικας, η ΕΚΤ δηλαδή κατέχει ελληνικά ομολόγα λογιστικής αξίας (book value) 25,4 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η κεντρική ευρωτράπεζα την Πέμπτη.
Συνολικά, η κεντρική τράπεζα έχει αποκτήσει στο πλαίσιο του προγράμματος στήριξης της αγοράς ομολόγων, τίτλους ύψους 178,8 δισ. ευρώ από Ιρλανδία, Ελλάδα, Ισπανία, Ιταλία και Πορτογαλία. Ειδικότερα, η ΕΚΤ εμφάνισε το 2013 καθαρά κέρδη ύψους 1,44 δισ. ευρώ, εκ των οποίων στις 31 Ιανουαρίου διένειμε τα 1,43 δισ. στις λοιπές ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες.
Τα καθαρά έσοδα από τόκους που προέκυψαν από τις αγορές ομολόγων βάσει του προγράμματος Securities Markets Programme (SMP, το οποίο αντικαταστάθηκε στις 6 Σεπτεμβρίου του 2012 από το πρόγραμμα OMT) ανέρχονται στα 962 εκατ. ευρώ.
Από τα ελληνικά ομόλογα που απέκτησε στο πλαίσιο του προγράμματος SMP, τα κέρδη της ήταν 437 εκατ. ευρώ το 2013 (από κέρδη 555 εκατ. ευρώ το 2012).
Η ΕΚΤ κατέβαλε τόκους ύψους 192 εκατ. ευρώ (2012: 307 εκατ. ευρώ) στις Εθνικές Κεντρικές Τράπεζες επί των απαιτήσεών τους σε σχέση με τα συναλλαγματικά διαθέσιμα που της μεταβίβασαν, ενώ οι τόκοι-έσοδα επί των συναλλαγματικών διαθεσίμων ανήλθαν σε 187 εκατ. ευρώ (2012: 229 εκατ. ευρώ).
Αυτά μόνο ως απάντηση όσων ισχυρίζονται οτι η Ελλάδα είναι ο πιο αδύναμος κρίκος της Ευρωζώνης και όσων πιστεύουν οτι τα δικά της λάθη και σπατάλη την επωμίζονται οι Ευρωπαίοι πολίτες. Μόνο οι Έλληνες βγαίνουν ζημιωμένοι από αυτήν την αδυσώπητοι λιτότητα που επιβάλλει το μνημόνιο.
Αστοχίες και λάθος προσέγγιση παραδέχθηκε η Κ.Λαγκάρντ μιλώντας στην εκπομπή Q&A του αυστραλιανού κρατικού καναλιού του ABC, ωστόσο επισήμανε ότι σε αυτό συνέβαλαν και τα στοιχεία που δίνονταν για την ελληνική οικονομία και τα οποία «δεν ανταποκρίνονταν στην πραγματικότητα».
Προηγήθηκε η ερώτηση μιας κοπέλας από το κοινό που συμμετείχε στη συζήτηση και είπε ότι μέτρα που επέβαλε η τρόικα στην Ελλάδα «έπληξαν τόσο την Ελλάδα όσο και την Ευρώπη» με τις αστοχίες τους.
Πάντως η κ. Λαγκάρντ εκτίμησε ότι η Ελλάδα ξεπέρασε τα δύσκολα και έχει μπει σε τροχιά ανάπτυξης. «Όλοι πανηγυρίζουμε το πρωτογενές πλεόνασμα της Ελλάδας, το πρώτο αν δεν κάνω λάθος από το 1943», ανέφερε.
Έκανε λόγο για ένα «μεγάλο ταξίδι» με πολλές θυσίες εκ μέρους των Ελλήνων αλλά τα σκληρά μέτρα ήταν απαραίτητα, όπως είπε, για να εξυγιανθεί η ελληνική οικονομία.
Danioliptes.gr
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.