Η εκρηκτική αύξηση της ανεργίας, η ανασφάλιστη εργασία, η μειωμένη χρηματοδότηση του προϋπολογισμού προς τα ασφαλιστικά ταμεία και το «κύμα φυγής» των ασφαλισμένων προς τη συνταξιοδότηση οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια το ασφαλιστικό σύστημα στο πλήρες οικονομικό αδιέξοδο.
Από την έναρξη της οικονομικής κρίσης το ασφαλιστικό σύστημα περνάει «δύσκολες ημέρες» και χρειάστηκαν επανειλημμένες νομοθετικές παρεμβάσεις και σκληρά μέτρα περικοπών των παροχών για να μην καταρρεύσει ως σήμερα. Όμως, το 2014 προδιαγράφεται «δύσκολη χρονιά» για το ασφαλιστικό σύστημα, παρότι η κυβέρνηση και το υπουργείο Εργασίας εκτιμούν ότι «τα έσοδα των Ταμείων -κυρίως του ΙΚΑ- θα αυξηθούν, έπειτα από τέσσερα έτη πτώσης, λόγω των αυστηρών μέτρων-προστίμων για την καταπολέμηση της παραβατικότητας στην αγορά εργασίας».
Αντιθέτως, το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ εκτιμά απώλειες εσόδων που θα φθάσουν τα 8 δισ. ευρώ το 2014 μόνο από την εκρηκτική αύξηση της ανεργίας. Η επίσημη πρόβλεψη του ΙΝΕ-ΓΣΕΕ για το τρέχον έτος αναφέρει ότι η πραγματική ανεργία θα αγγίξει το 31,5% και οι άνεργοι τα 1.575.000 άτομα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ινστιτούτου, η αύξηση της ανεργίας και η μείωση των μισθών στέρησαν από την κοινωνική ασφάλιση πόρους της τάξεως των 10,5 δισ. ευρώ μέσα σε ένα έτος, ενώ η εισφοροδιαφυγή από την αδήλωτη και ανασφάλιστη εργασία, καθώς και από τις ευέλικτες μορφές απασχόλησης, 8,5 δισ. ευρώ.
Για πολύ μικρότερη τρύπα και για ένα σύστημα που ουσιαστικά υπερκαλύφθηκε με χρήματα του ελληνικού λαού αλλά και των δανείων του μηχανισμού στήριξης, η ελληνική κυβέρνηση ετοιμάζεται να νομοθετήσει. Χωρίς να έχει ακόμη στα χέρια της την έκθεση BlackRock, η ελληνική κυβέρνηση ετοιμάζει σχέδιο νόμου για τα κόκκινα δάνεια, μιας κι η κεφαλαιακή τρύπα υπολογίζεται σε 4,5 δις τρύπα.
Danioliptes.gr
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.