Ξαναφέρνει στη Βουλή ο Στουρνάρας το νομοσχέδιο – σκάνδαλο

Πάνε να δώσουν ασυλία στην πρόεδρο του ΤΧΣ.

– Για να πουλήσει την Eurobank στην τιμή 0,35 ευρώ ανά μετοχή, όταν το Δημόσιο την αγόρασε 1,55 ευρώ! – θα χρυσώσει το χάπι ο υπουργός Οικονομικών μειώνοντας το ανώτατο όριο των αποδοχών των τραπεζιτών από 350-000 ευρώ στα 300-000.

 

Για δεύτερη φορά θα επιχειρήσει, μέσα στις επόμενες 15 μέρες, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, να φέρει αιφνιδιαστικά στη Βουλή το νομοσχέδιο που θα εξασφαλίζει ασυλία στην πρόεδρο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) κυρία Σακελλαρίου και στα μέλη της διοίκησης του Ταμείου.

 

Μόνο έτσι, χωρίς τον φόβο του Εισαγγελέα, θα προχωρήσουν στο ξεπούλημα της κρατικοποιημένης Eurobank σε τιμή μετοχής 0,35 έως 0,40 ευρώ, όταν το κράτος – ΤΧΣ είχε αγοράσει τη Eurobank στην τιμή του 1,55 ευρώ ανά μετοχή. Η πώληση της εν λόγω τράπεζας κρίνεται αναγκαία, μετά τα τεστ αντοχής από την BlackRock, σύμφωνα με τα οποία η Eurobank, για να συνεχίσει να λειτουργεί, χρειάζεται κεφάλαια γύρω στα 2,5 δισ. ευρώ.

 

Μετά την… πικρή εμπειρία της προηγούμενης απόπειρας ψήφιση του νομοσχεδίου, που ματαιώθηκε προς τις κατηγορηματικής θέσης του Τσίπρα, ότι αν επιμείνει η κυβέρνηση θα έχει τον λόγο η Δικαιοσύνη όταν ο ΣΥΡΙΖΑ έρθει στην εξουσία, ο υπουργός Οικονομικών θα προσπαθήσει να χρυσώσει το χάπι με διάταξη που θα συμπεριληφθεί σε αυτό, σύμφωνα με την οποία το ανώτατο όριο των αποδοχών των τραπεζιτών από 350.000 που είναι σήμερα θα κατέβει στις 300.000 ευρώ.

 

Μόνο που δεν πρόκειται αυτή η μείωση να οδηγήσει στην ψήφιση του νομοσχεδίου, οπότε η Eurobank δεν θα μπορέσει να πουληθεί στην εξευτελιστική τιμή των 0,35 με 0,40 ευρώ ανά μετοχή. Πολύ δύσκολα θα επιμείνει ο πρωθυπουργός στην ψήφιση του νομοσχεδίου αυτού, γιατί γνωρίζει πολύ καλά ότι οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ διαφωνούν και μια ψηφοφορία μπορεί να φέρει απρόοπτες εξελίξεις, μέχρι και πτώση τις κυβέρνησης.

 

Να σημειωθεί ότι την Παρασκευή η Τράπεζα της Ελλάδος ενημέρωσε τις διοικήσει των τεσσάρων τραπεζών (Εθνική, Eurobank, Πειραιώς και Alpha Bank) για τις κεφαλαιακές τους ανάγκες, με βάση το τεστ της BlackRock. Οι τράπεζες θα χρειασθούν συνολικά 5,5 δισ. ευρώ.

 

ΤΟ ΠΑΡΟΝ