Οι μύθοι κι η πραγματικότητα γύρω από την Ελληνική προεδρία

Από τελευταίος μαθητής πρόεδρος της τάξης” ήταν ο τίτλος άρθρου ελβετικής εφημερίδας σχετικά με την ανάληψη της προεδρίας της EE από τη χώρα μας.

Η εφημερίδα παρομοιάζει την Ελλάδα με πρόεδρο της τάξης στην ΕΕ, αν και μέχρι πρότινος κινδύνευε με αποβολή από το σχολείο λόγω κακών επιδόσεων, σημειώνει χαρακτηριστικά. Και δεν είναι η μόνη που καυτηριάζει την Ελλάδα πήρε στις αρχές του έτους τα σκήπτρα της Ευρώπης από τη Λιθουανία και θα τα παραδώσει το δεύτερο εξάμηνο του 2014 στην Ιταλία.

 

Είναι η πέμπτη φορά που η χώρα μας αναλαμβάνει την προεδρία από το 1981, όταν προσχώρησε στην – τότε – Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα, που μετεξελίχθηκε με τη Συνθήκη του Μάαστριχτ στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Στη διάρκεια της πέμπτης αυτής προεδρίας, μια από τις πιο λιτές των τελευταίων ετών – καθώς σχεδόν 50 εκατ. ευρώ είναι ο προϋπολογισμός – θα διεξαχθούν 14 υπουργικές Σύνοδοι στην Αθήνα, 35 συνεδριάσεις υψηλού επιπέδου, 57 συναντήσεις ομάδων εργασίας και 33 Συνέδρια ή σεμινάρια.

“Γιατί, τελικά, η υπερχρεωμένη Ελλάδα να αναλάβει την προεδρία της EE, έπειτα από πέντε χρόνια που γονάτισε ολόκληρο το ευρωπαϊκό πρότζεκτ;”, έγραψε η Daily Telegraph. Την ίδια ώρα η συντηρητική Le Figaro χαρακτηρίζει την κατάσταση «κωμικοτραγική» και εξηγεί: «Στην Αθήνα, όπου το αντιευρωπαϊκό συναίσθημα είναι ισχυρότερο από ποτέ άλλοτε, ο λαός ζει συχνά με τεχνάσματα, παραδέρνοντας μεταξύ βοήθειας και μέτρων λιτότητας που αποφασίζουν οι Βρυξέλλες».

 

Σίγουρα, όμως, όλοι αναρωτιούνται κατά πόσο η Ελλάδα θα τα καταφέρει με το εσωτερικό πολιτικό σκηνικό σε αστάθεια και με την τρόικα να συνεχίζει τις αξιολογήσεις του οικονομικού προγράμματος, την ώρα που η ανεργία στη χώρα ανεβαίνει και οι Έλληνες λιποθυμούν από την πείνα στην ουρά για τα συσσίτια.

 

Όπως διαβάζουμε στην «Κοινωνική Επιθεώρηση», η αλήθεια είναι πως η πέμπτη προεδρία της Ελλάδα από την ένταξη μας στην Ενωμένη Ευρώπη, συμπίπτει με μια «πολύπλοκη» συγκυρία: θα είναι μια «κολοβή» προεδρία, αφού το αργότερο στις αρχές Απριλίου θα ξεκινήσει η προεκλογική περίοδος σε όλη την Ευρώπη, οπότε θα διακόψουν τις εργασίες τους τα θεσμικά όργανα της Ένωσης.

 

Μέχρι τότε, όμως, η Ελλάδα καλείται να διαχειριστεί από τη μία πλευρά τα αποτελέσματα εφαρμογής του ελληνικού προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής, με κυριότερο ζητούμενο τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους, και από την άλλη τη συζήτηση που έχει ανοίξει σε επίπεδο EE για τη λειτουργία της Ευρωζώνης, το μηχανισμό στήριξης των «αδύναμων» μελών της, την αποτυχία της τρόικας και τη «στροφή» προς μια πιο αναπτυξιακή πολιτική. Και όλα τα παραπάνω τη στιγμή που η Ευρώπη βρίσκεται σε μια κρίσιμη καμπή της ιστορίας της καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη η μεγάλη συζήτηση για το μέλλον της εν αναμονή και των Ευρωεκλογών του Μαίου.

 

Ποιες όμως είναι οι προτεραιότητες της Ελληνικής Προεδρίας;

 

Η πρώτη προτεραιότητα της Ελληνικής Προεδρίας είναι η αποτελεσματική εφαρμογή του Συμφώνου Ανάπτυξης και Απασχόλησης.

 

Η δεύτερη προτεραιότητα της Ελληνικής Προεδρίας είναι η εμβάθυνση της ΟΝΕ. Στο πλαίσιο αυτό, η Προεδρία θα προωθήσει τις διαπραγματεύσεις για την τραπεζική ένωση.

Η τρίτη προτεραιότητα αφορά την αποτελεσματική αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης.

 

«Η τραπεζική ενοποίηση είναι βασικό θέμα της Ελληνικής προεδρίας στην EE. Όμως τι το Ελληνικό υπάρχει στην ατζέντα; Ένα μεγάλο μέρος προέρχεται στην πραγματικότητα από το Βερολίνο» απεφάνθη η γερμανική Die Welt. Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα, «ο πυρήνας της “ελληνικής” ατζέντας είναι στην πραγματικότητα γερμανικός: πρόκειται για την προώθηση της τραπεζικής ενοποίησης. Η εμβάθυνση της ευρωπαϊκής νομισματικής ένωσης είναι ο στόχος που αναφέρεται συχνότερα στο επίσημο κείμενο του ελληνικού προγράμματος. Φυσικά παρουσιάζεται από τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα ως καθαρά Ελληνική πολιτική, όμως σε κάθε περίπτωση αυτό χαροποιεί ιδιαίτερα τις Βρυξέλλες».

 

Η Die Welt εκτιμά ότι ακόμη και τα ζητήματα της μεταναστευτικής πολιτικής ή της ανεργίας των νέων, τα οποία φαντάζουν Ελληνική υπόθεση, αποτελούν επείγουσες προτεραιότητες της EE. Η σημαντικότερη λειτουργία της ευρωπαϊκής προεδρίας είναι «ψυχολογικής φύσης» τονίζει η εφημερίδα.

 

Μια προεδρία, λοιπόν, απολύτως χειραγωγούμενη από τις χώρες της Κεντρικής Ευρώπης με την Ελλάδα στο ρόλο του απλού εκτελεστή εντολών.

 

Η αλήθεια είναι ότι η κυβέρνηση και ο Αντώνης Σαμαράς προσωπικά, έχουν επενδύσει στην Ελληνική προεδρία προκειμένου να επιβεβαιώσουν στους Ευρωπαίους εταίρους την αλλαγή τόσο του κλίματος στο εσωτερικό της χώρας, όσο και του ρόλου μας ενόψει και των κρίσιμων ευρωεκλογών του Μαΐου. Ένας ρόλος που μοιάζει με δεκανίκι της γερμανικής πολιτικής λιτότητας. Ένας ρόλος που φαντάζει ανάξιος να ασχοληθεί με τα ουσιαστικά προβλήματα της Ελληνικής κοινωνίας.

 

Μια Ελληνική κοινωνία που ασκεί πρωταθλητισμό στην ανεργία. Για το μήνα Σεπτέμβριο του 2013, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή στατιστική αρχή, το ποσοστό ανεργίας στην Ελλάδα ανέρχεται στο 27,4% και είναι το υψηλότερο μεταξύ των χωρών μελών της Ε. Ε, ενώ στην ανεργία των νέων, η χώρα μας κατέχει τη δεύτερη θέση – μετά την Ισπανία – με ποσοστό 54,8%.

 

Φυσική συνέπεια της ανεργίας και της πολιτικής λιτότητας είναι το φαινόμενο της ασιτίας που πλήττει τους μαθητές. Τα στοιχεία που έρχονται στο φως της δημοσιότητας είναι τρομακτικά και αντικατοπτρίζουν με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο την κρίση που μαστίζει τις ελληνικές οικογένειες. 975 σχολεία σε όλη την Ελλάδα αιτούνται επισιτιστικής βοήθειας, αριθμός που αντιστοιχεί σε περίπου 145.000 μαθητές.

 

Παράλληλα, σε έρευνα του Ινστιτούτου Μικρών Επιχειρήσεων της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος και της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης Praksis αποτυπώνεται με τον πλέον αδυσώπητο τρόπο η εξαθλίωση της πλειονότητας των ελληνικών νοικοκυριών.

 

Σύμφωνα με τα ευρήματα, το 90% των Ελλήνων έχασε μεγάλος μέρος του εισοδήματος του, το 31% είναι αντιμέτωποι με τη φτώχεια, το 80% αναγκάστηκε να κάνει περικοπές σε βασικά είδη διατροφής, το 50% δεν είναι σε θέση να καλύψει καθημερινές ανάγκες και το 83% υποχρεώθηκε να κάνει περικοπές και στη θέρμανση του σπιτιού.

 

Παράλληλα, το 40% των πολιτών έχει μη εξυπηρετούμενα χρέη σε τράπεζες και ληξιπρόθεσμες οφειλές σε εφορίες, ενώ ένας στους δύο Έλληνες αντιμετωπίζει τον κίνδυνο να βουλιάξει στα χρέη και να μην μπορεί να ανταποκριθεί στις φορολογικές του υποχρεώσεις.

 

Και ενώ η χώρα παλεύει να επιβιώσει, στους διαδρόμους των πολιτικών και διπλωματικών γραφείων στις Βρυξέλλες και το Βερολίνο, ψιθυρίζεται έντονα πως η Ελληνική προεδρία είναι καθαρά διακοσμητική και άνευ ουσίας, καθώς η πολιτική της χώρας αδυνατεί να προσδιορίσει την εθνική και κοινωνική της ταυτότητα μέσα στη κρίση.

 

Όπως τονίζει χαρακτηριστικά ο συντάκτης του κειμένου, δείγμα της πολιτικής και εθνικής μας κρίσης είναι το γεγονός πως η ελληνική κυβέρνηση παραδομένη στον κυκεώνα των μνημονίων και της προσπάθειας της για επιβίωση, μοιάζει να αδιαφορεί για τα πραγματικά-ουσιαστικά προβλήματα του Ελληνικού λαού και αναγάγει σε πρώτιστο θέμα της Ελληνικής ατζέντας, την ενοποίηση των τραπεζών και τη σωτηρία του ευρώ και της EE, μιας ένωσης που κινδυνεύει να μείνει χωρίς πολίτες!

 

Danioliptes.gr