Η οικονομική κρίση, εκτός από κοινωνικά, δημιούργησε και νέα πολιτικά δεδομένα με τον ψηφοφόρο να γυρίζει ακόμα περισσότερο την πλάτη του στο ελληνικό πολιτικό σκηνικό.
Στις εθνικές εκλογές του 2012, οι πολίτες κατακερματίζοντας τα ποσοστά των δύο «μεγάλων» κομμάτων εξουσίας άνοιξαν και επίσημα τον δρόμο για τις κυβερνήσεις συνεργασίας. Η πολιτική αυτή αλλαγή, έφερε στο προσκήνιο νέους κομματικούς σχηματισμούς που διεκδικούν και αυτοί μια θέση στην Ελληνική Βουλή.
Ο διαχωρισμός μνημονιακών – αντιμνημονιακών και το δίλημμα «ευρώ η δραχμή», δημιούργησε καινούργιες πολιτικές δυνάμεις που προτείνουν κάτι το διαφορετικό, μια εναλλακτική, τουλάχιστον σύμφωνα με τους ιδρυτές τους.
Η «Δημοκρατική Αριστερά» του Κουβέλη, οι «Ανεξάρτητοι Έλληνες» του Καμμένου, η «Συμφωνία για την Νέα Ελλάδα» του Λοβέρδου, το «Σχέδιο Β» του Αλαβάνου, η «Κίνηση των 58» του Βούλγαρη, το «ΕΠΑΜ» του Καζάκη, αλλά και η νέα κίνηση του πρώην δημοσιογράφου Σταύρου Θεοδωράκη, αποτελούν ορισμένα από τα εκατοντάδες κόμματα που διεκδικούν ένα κομμάτι από την «πολιτική πίτα».
Με πρόσωπα και από Ν.Δ και ΠΑΣΟΚ αλλά και μέλη που δεν έχουν σχέση με την πολιτική, οι σχηματισμοί αυτοί, προσπαθούν με θέσεις και απόψεις να μας πείσουν ότι είναι οι καταλληλότεροι για να αναλάβουν τα ηνία της χώρας και να μας βγάλουν από την κρίση. Κάποιοι βέβαια ξεχνούν, όπως ο κ. Καμμένος, ότι ήταν μέλη των κομμάτων που τώρα λοιδορούν και κατηγορούν, και ότι δεν είναι «χθεσινοί» κι οτι απλά δημιούργησαν κάτι δικό τους.
Βέβαια το σημαντικό δεν είναι να ιδρύσεις ένα κόμμα. Πλέον είναι το μόνο εύκολο. Με ένα όνομα, σύμβολα και 80 υπογραφές πηγαίνεις στον Άρειο Πάγο και είσαι έτοιμος! Το δύσκολο δεν είναι ούτε να βρεις υποστήριξη και χρηματοδότηση. Το πιο δύσκολο από όλα είναι οι θέσεις που έχεις είναι να είναι καλά μελετημένες και εφαρμόσιμες. Γιατί όταν ζητάς την ψήφο του κόσμου πρέπει να είσαι έτοιμος να υποστηρίξεις την ευκαιρία που θα σου δοθεί.
Γιατί αλλιώς είναι να μιλά κανείς εκ του ασφαλούς και αλλιώς να κάνει πίσω όταν έρχεται η ώρα να αναλάβει τις ευθύνες του. Όπως το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα που από το 4%, σκαρφάλωσε μέσα σε μια στιγμή στο 27%, χωρίς να μπορεί να διαχειριστεί σωστά την δυναμική που του έδωσε ο λαός. Στην πολιτική κρίση της 6ης Μαΐου όπου ήταν σε εξέλιξη οι διεργασίες για σχηματισμό κυβέρνησης, ο ΣΥΡΙΖΑ παρέλαβε την εντολή κυβέρνησης από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και την επέστρεψε την ίδια μέρα! Τι νόημα έχει η ύπαρξη ενός σχηματισμού, που υποστηρίζει ότι έχει την λύση ενάντια στην λιτότητα και τα μνημόνια, και την κρίσιμη στιγμή να κάνει πίσω;
Πλήθος προγραμμάτων, πολλές απόψεις και πιθανές λύσεις από τα κόμματα που δημιουργήθηκαν χωρίς όμως να απαντούν στο κρίσιμο ερώτημα. Όταν ο κόσμος τους δώσει την δυνατότητα τι θα κάνουν;
Ο Φεβρουάριος μας αποχαιρετά με την προσθήκη του κόμματος του Σταύρου Θεοδωράκη. «Το Ποτάμι» θα ταράξει τα λιμνάζοντα νερά, αναφέρει ο ιδρυτής του, με την υπόσχεση ότι θα περιμένει το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών για πάρει τις αποφάσεις του.
Πόσα ακόμα κόμματα χωράνε στο μικρό κράτος που λέγεται Ελλάδα; Η απάντηση όταν κλείσουν οι κάλπες …
Danioliptes.gr
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.