Ο ΣΥΡΙΖΑ και οι τράπεζες

«Πυροβολισμοί» στον αέρα;

Η εμμονή του ΣΥΡΙΖΑ για την κρατικοποίηση των τραπεζών δεν δημιουργεί απλώς μείζον θέμα για την εύρυθμη πορεία του χρηματοπιστωτικού συστήματος στη δύσκολη οικονομική συγκυρία της χώρας, όπου οι τράπεζες καλούνται να παίζουν τον πιο αποφασιστικό ρόλο στην προσπάθεια της ανάκαμψης. Είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη η στάση-απειλή του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, γιατί πέρα από την όποια επικοινωνιακή λογική και στρατηγική, στην παρούσα στιγμή κάνει ορατό τον κίνδυνο της δημιουργίας ενός τέλματος.


Η κάθετη αντίθεσή του στο νομοσχέδιο που έρχεται (;) και αναμένεται να ρυθμίσει τον τρόπο ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, δυστυχώς, δεν συνοδεύεται από ένα πακέτο προτάσεων. Εμμένει στην απόδοση ευθυνών «για το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας».


Τα πράγματα στις τράπεζες δεν είναι ανθηρά. Απαιτούνται τομές και λύσεις.
Υπευθυνότητα. Εκείνο που δεν χρειάζεται είναι το πισωγύρισμα. Εκτός εάν υπάρχει ακόμα η λογική ότι ένα κρατικό τραπεζικό σύστημα μπορεί να προσφέρει περισσότερα στον τόπο (παρακάμπτουμε το γεγονός κ. Τσίπρα ότι για να αποκτήσει τις τράπεζες το Δημόσιο πρέπει να πληρώσει. Έχει τα χρήματα;).

 

Η ιστορία έχει δείξει, δυστυχώς, ότι οι κρατικές τράπεζες μετατρέπονται σε πιόνια των εκάστοτε κυβερνήσεων. Οργιάζει η διαπλοκή. Οργιάζουν οι ημέτεροι. Βοούν τα σκάνδαλα. Χωρίς καμία αντιπολιτευτική διάθεση προς τον ΣΥΡΙΖΑ, θέτουμε το ερώτημα: Ο Τσίπρας θέλει να κυβερνήσει με δικές του τις τράπεζες; Όπλο του;

 

DEAL NEWS