Παραμένει το αδιέξοδο για τους δανειολήπτες του πρώην ΟΕΚ

Στην άρνηση της τρόικας και την έλλειψη πρωτοβουλίας της κυβέρνησης σκοντάφτει η ρύθμιση για 200.000 δανειολήπτες που έχουν πάρει στεγαστικά δάνεια με επιδότηση επιτοκίου από τον πρώην Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας.

 

Οι δικαιούχοι του πρώην ΟΕΚ παραμένουν εγκλωβισμένοι από το 2012, οπότε και η κυβέρνηση Παπαδήμου αποφάσισε την κατάργηση του Οργανισμού. Παρά τις διαβεβαιώσεις των επόμενων κυβερνήσεων οτι θα βρεθεί λύση στο αδιέξοδο που προέκυψε για τα νοικοκυριά από την κατάργηση του Οργανισμού, ακόμη τίποτα δεν έχει γίνει κι ούτε πρόκειται.

 

Η κυβέρνηση κατήργησε τον ΟΕΚ και καταδίκασε τους δικαιούχους του σε εκκρεμότητα παρά το γεγονός οτι η χρηματοδότησή του προερχόταν από τους εργαζομένους και δεν ελάμβανε ενίσχυση από τον κρατικό προϋπολογισμό. 

 

Η ΓΣΕΕ σε επιστολή της ζητά την παρέμβαση της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών, ώστε να προχωρήσουν οι τράπεζες στην επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων, αναφέρει δημοσίευμα της Ημερησίας. Οι τράπεζες από την πλευρά τους όχι μόνο δεν είναι αρνητικές αλλά όπως χαρακτηριστικά σημειώνουν πηγές της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών, «περιμένουν να δοθεί το “πράσινο φως”, για να προχωρήσουν σε ρυθμίσεις χωρίς να χαθεί η επιδότηση του επιτοκίου. Για να γίνει αυτό θα πρέπει να υπάρξει τροποποίηση του νόμου, θέμα που είναι αρμοδιότητα του υπουργείου Εργασίας».

 

Το υπουργείο έχει επεξεργαστεί παρέμβαση σε δύο επίπεδα. Και «ανανέωση» της ρύθμισης που είχε γίνει για τα δάνεια που είχαν χορηγηθεί απευθείας μέσω ΟΕΚ και ψήφιση ρύθμισης για όσους έχουν χρηματοδοτηθεί από τράπεζα με επιδότηση επιτοκίου από τον ΟΕΚ. Όμως η τρόικα μπλοκάρει τα σχέδια αυτά.

 

Το ερώτημα είναι γιατί η κυβέρνηση θα προχωρά μονομερώς στη ρύθμιση ενός τόσο σημαντικού ζητήματος, και περιμένει και πάλι την έγκριση της τρόικας. Υπενθυμίζεται οτι σε μονομερή διευθέτηση του ζητήματος της άρσης των πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας προχώρησε η κυβέρνηση τον περασμένο Δεκέμβριο. Βέβαια, μετά ο ίδιος ο Υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης αποκάλυψε το γεγονός οτι το θέμα της άρσης των πλειστηριασμών ήταν μνημονιακή υποχρέωση!

 

Με το πρόσχημα της άρνησης της τρόικας, η κυβέρνηση αφήνει στον «πάγο» 80.000 – 100.000 δικαιούχους, που έχουν πάρει δάνεια από κεφάλαια του ΟΕΚ και πολλοί από αυτούς δεν μπορούν σήμερα να τα εξυπηρετήσουν. Και ενώ πριν από περίπου 5 μήνες η κυβέρνηση είχε ανακοινώσει τις προϋποθέσεις για τη ρύθμιση 150.000 στεγαστικών δανείων του ΟΕΚ, το σχέδιο σκόνταψε αδιαμαρτύρητα στην άρνηση των δανειστών.

 

Προφανώς, όλα αυτά επιβεβαιώνουν τις δηλώσεις του επιτρόπου Όλι Ρεν ο οποίος είχε ξεκαθαρίσει οτι η Ελλάδα έχει εκχωρήσει στους δανειστές το δικαίωμα της να αποφασίζει για τα ιδιωτικά δάνεια.

 

Danioliptes.gr