Η υπεραισιοδοξία κι οι κρίσιμες ημερομηνίες για την Ελλάδα

Υψηλότερα των μέσων εκτιμήσεων, στο +0,8% εκτιμά ότι θα διαμορφωθεί η ανάπτυξη της Ελλάδας το 2014 η Deutsche Bank, ενώ το 2015 αναμένει να αναπτυχθεί η ελληνική οικονομία κατά +2%.

 

Το κλίμα αισιοδοξίας που καλλιεργείται με το βλέμμα στραμμένο προς τις Ευρωεκλογές επιτείνει η τελευταία ανάλυση της Deutsche Bank για την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας, ειδικά για την Ελλάδα.

 

Εκτιμά ότι η πορεία του αποπληθωρισμού θα συνεχιστεί και το 2014, με τον δείκτη τιμών καταναλωτή να διαμορφώνονται χαμηλότερα κατά -0,6%, ενώ το 2015 οι τιμές θα ανακάμψουν κατά +0,2%. Στο δημοσιονομικό μέτωπο αναμένει το έλλειμμα του προϋπολογισμού να υποχωρήσει στο 2% το 2014 και στο 1% το 2015.

 

Κρίσιμες ημερομηνίες για την πορεία της Ελλάδας:

 

– 21 Μαρτίου – Αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας από την Standard and Poor’s

– 4 Απριλίου – Αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας από την Moody’s

– 22 Απριλίου – Πρώτα στοιχεία για το έλλειμμα και το χρέος του 2013 από την ΕΕ

– 23 Μαΐου – Αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας από την Fitch

– Αύγουστος – Θα κριθεί εάν η Ελλάδα χρειαστεί και τρίτο πρόγραμμα διάσωσης

– 1 Αυγούστου – Αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας από την Moody’s

– 12 Σεπτεμβρίου – Αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας από την Standard and Poor’s

– 21 Νοεμβρίου – Αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας από την Fitch

– 28 Νοεμβρίου – Αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας από την Moody’s

 

Γ. Στουρνάρας: “Η Κυβέρνηση διαπραγματεύεται σκληρά”

 «Η κυβέρνηση, με αίσθημα ευθύνης απέναντι στους Έλληνες πολίτες, εκτελεί το κυβερνητικό έργο σύμφωνα με τις επιταγές του κοινοτικού, του εγχώριου συνταγματικού, καθώς και του ισχύοντος νομοθετικού και κανονιστικού δικαίου» απαντά ο υπουργός Οικονομικών, Γ.Στουρνάρας, σε ερώτηση που είχαν καταθέσει 11 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για «παραβιάσεις του Συντάγματος μέσω της συνεργασίας και συναπόφασης κρατικών οργάνων με τους εκπροσώπους των δανειστών».


Στο πλαίσιο αυτό, όπως ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών, σε έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή, «η κυβέρνηση διαπραγματεύεται σκληρά και σε μόνιμη βάση από την πρώτη μέρα ανάληψης των καθηκόντων της με τους διεθνείς πιστωτές της χώρας μας για τα θέματα που εμπίπτουν στο εκτελούμενο Πρόγραμμα Οικονομικής Πολιτικής».


Ισχυροποιείται η διαπραγματευτική μας δύναμη

«Η διαπραγματευτική δύναμη της χώρας έναντι των δανειστών της, χάρη στις θυσίες του ελληνικού λαού, καθίσταται ισχυρότερη σταδιακά, καθώς το εκτελούμενο πρόγραμμα πολιτικής επιτυγχάνει τα πρώτα απτά και σημαντικά θετικά αποτελέσματα, που αποδεικνύουν τις μεγάλες δυνατότητες της πατρίδας μας αλλά και τις προοπτικές για την επίτευξη της δημοσιονομικής της αυτάρκειας» σημειώνει ο υπουργός Οικονομικών.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με επικεφαλής τη Τζένη Βαμβακά, έχουν καταγγείλει ότι «οποιαδήποτε συμμετοχή των εκπροσώπων των δανειστών στην άσκηση του κυβερνητικού έργου, στα πλαίσια συναπόφασης, συνεργασίας και συνδιαλλαγής για ζητήματα που δεν αφορούν τη δανειακή συμφωνία (που αφορά αποκλειστικά και μόνο οικονομικά θέματα λήψης δόσεων και τήρησης οικονομικών υποχρεώσεων σχετικά με το χρέος), συνιστά κατάφωρη παραβίαση της συνταγματικής νομιμότητας και σφετερισμό της λαϊκής κυριαρχίας και των εξουσιών που απορρέουν από αυτήν». 

 

Danioliptes.gr