Μπορεί ο ελληνικός λαός να μην έχει βιώσει ούτε στο ελάχιστο της ευεργετικές επιπτώσεις του success story της κυβέρνησης Σαμαρά, όμως ετοιμάζεται να ακούσει τις ευεργετικές αναβαθμίσεις της ελληνικής οικονομίας από διεθνείς οίκους.

 

Έτσι, αναβαθμίσεις της πιστοληπτικής αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας από τους μεγάλους ξένους οίκους αναμένει η κυβέρνηση στο επόμενο διάστημα, εξέλιξη που θα βελτιώσει τις συνθήκες επιστροφής του Δημοσίου στις αγορές, φέτος, χωρίς να μπορεί να αποκλειστεί κάτι τέτοιο να επιχειρηθεί τελικά και πριν από τις ευρωεκλογές.

 

Στην αγορά ομολόγων συνεχίστηκε και χθες το ενδοσυνεδριακό ράλι με την απόδοση του δεκαετούς ομολόγου αναφοράς να υποχωρεί στο 6,61%, από περίπου 6,8% προχθές, το spread των αποδόσεων με το γερμανικό Bund να αποκλιμακώνεται στις 491 μονάδες, κάτω από τις 500 μονάδες για πρώτη φορά από τον Μάιο του 2010, και την τιμή του δεκαετούς να οδεύει προς τα 77 λεπτά ανά ευρώ.

 

Σε έγγραφό του που διαβίβασε προς τη Βουλή, ενημερώνοντας για τις δαπάνες του Δημοσίου προς τους ξένους οίκους, ο επικεφαλής του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, Στ. Παπαδόπουλος, εκτίμησε πως μετά το PSI, υπάρχει αξιολόγηση της Ελλάδας (από τους διεθνείς οίκους) η οποία -όπως είπε- είναι θετική και προβλέπεται ανοδική, αποτυπώνοντας την εξυγίανση των δημοσιονομικών μεγεθών, καθιστώντας την έξοδό μας στις αγορές εφικτή κατά το 2014.

 

Όπως είπε, η χώρα -έχοντας ως στόχο την επιστροφή στις διεθνείς κεφαλαιαγορές- θα πρέπει να αξιολογείται, γιατί αυτό θα βοηθήσει σε πιο ασφαλή και συμφέρουσα, από πλευράς κόστους δανεισμού, έξοδό της στις αγορές. Πρέπει να σημειωθεί πως στις 21 Μαρτίου, πρώτη η Standard & Poor’s αναμένεται να δημοσιοποιήσει τη νέα της έκθεση αξιολόγησης για την πιστοληπτική ικανότητα του Δημοσίου. Θα ακολουθήσει στις 4 Απριλίου η Moody’s και στις 23 Μαΐου η Fitch.

 

Danioliptes.gr

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.