Κρέμεται… απ’ τα χείλη τους κι ας λέει το αντίθετο!

Μια «θετική δήλωση» από τα μεγάλα αφεντικά της τρόικας Μάριο Ντράγκι, Ολι Ρεν και Κριστίν Λαγκάρντ, που θα εποπτεύσουν το σημερινό Eurogroup στις Βρυξέλλες, αναμένει η κυβέρνηση προκειμένου να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές για τη δόση των 10,6 δισ. ευρώ.

 

Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας προσέρχεται σε αυτή τη συνεδρίαση έχοντας μηδενίσει την απόσταση που χώριζε την ελληνική πλευρά με τους ξένους για το μείζον θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών. Το «αγκάθι» αυτό, το οποίο μέχρι τώρα «κρατούσε πίσω» την πρόοδο των διαβουλεύσεων εξαλείφθηκε στο σύνολο του.

 

Μάλιστα, η ελληνική πλευρά παρουσιάζει το στάδιο αυτό των διαπραγματεύσεων ως νίκη της, καθώς το ΔΝΤ φέρεται να υπαναχώρησε από τις αρχικές του θέσεις, κάνοντας τελικά δεκτή την πρόταση για «ίση μεταχείριση των ελληνικών τραπεζών με τις άλλες ευρωπαϊκές». Αυτό και μόνο του το γεγονός σημαίνει οτι η ελληνική κυβέρνηση διαθέτει περισσότερα διαπραγματευτικά χαρτιά τα οποία βέβαια δε χρησιμοποιεί και παρουσιάζει τα όποια σκληρά μέτρα λαμβάνει ως απαιτήσεις της τρόικας. Βέβαια, πολλά από αυτά τα μέτρα αποτελούν μνημονιακές υποχρεώσεις, που όσο και αν ισχυρίζεται η κυβέρνηση οτι ζητά την αποφυγή τους, απλά παραπλανεί το λαό.

 

Γιατί ενοχλήθηκε το ΔΝΤ

 

Το θρίλερ με τη διαπραγμάτευση είχε ένα επεισόδιο με πρωταγωνιστή του σκληρό του ΔΝΤ Πολ Τομσεν.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες που γράφουν Τα Νέα, το ΔΝΤ είναι ενοχλημένο από τις διαρροές ότι υπαναχώρησε στο θέμα των τραπεζών. Το Ταμείο υποστηρίζει ότι απλώς ζήτησε και έλαβε διευκρινίσεις, κι οτι δε θα μπλοκάρει τη διαπραγμάτευση.

 

Προηγήθηκε η κατ’ ιδίαν συνάντηση του Γιάννη Στουρνάρα με τον σκληρό άνδρα του Ταμείου Πολ Τόμσεν, διάρκειας περίπου μιάμισης ώρας, όπου αποφασίστηκε να βγει από την «ατζέντα» με τα προαπαιτούμενα για τη δόση το θέμα των τραπεζών. Σε διαφορετική περίπτωση, το σημερινό Συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης καλούνταν να βρει λύση για το συγκεκριμένο θέμα. Αυτό που εκκρεμεί από πλευράς υπουργείου είναι η κατάθεση του σχετικού νομοσχεδίου στη Βουλή.

 

Μπορεί στο θέμα των τραπεζών η κυβέρνηση να… καθάρισε σχετικά εύκολα, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι θα συμβεί και με τα υπόλοιπα, όπως τα εργασιακά ή τα μέτρα που θα προβλέπει το νέο Μεσοπρόθεσμο της περιόδου 2015-2018 τα οποία εν όψει εκλογών αποτελούν «καυτή πατάτα» για το Μαξίμου. Ο δεύτερος κύκλος διαβουλεύσεων με τους δανειστές θα ξεκινήσει εκτός απρόοπτου μεθαύριο Τετάρτη 12 Μαρτίου, με το οικονομικό επιτελείο να ελπίζει σε συμφωνία μέχρι την Κυριακή 16 Μαρτίου.

 

Danioliptes.gr