ΕΚΤ: Τα κριτήρια για τα «κόκκινα» δάνεια των τραπεζών

Το εγχειρίδιό της σχετικά με τη μεθοδολογία που εφαρμόζεται στη δεύτερη φάση του ελέγχου της ποιότητας των στοιχείων του ενεργητικού δημοσίευσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).

 

Το εγχειρίδιο παρέχει κατευθύνσεις τόσο στις εθνικές αρμόδιες αρχές (ΕΑΑ) όσο και σε τρίτους φορείς που συνδράμουν τις τελευταίες στη διενέργεια του ελέγχου.

 

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΕΚΤ, η δεύτερη φάση έπεται της επιλογής χαρτοφυλακίων (πρώτη φάση) και θα διαρκέσει ως τον Αύγουστο του 2014. Ο έλεγχος της ποιότητας των στοιχείων του ενεργητικού πρόκειται να ολοκληρωθεί τον Οκτώβριο, οπότε και θα δημοσιοποιηθούν τα αποτελέσματά του, μαζί με εκείνα της άσκησης προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων που διενεργείται σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών.

 

Το εγχειρίδιο περιλαμβάνει λεπτομερείς κατευθύνσεις σχετικά με:

 

  • τις διαδικασίες επικύρωσης των δεδομένων και ελέγχου των εισαγόμενων παραμέτρων των υποδειγμάτων
  • τον τρόπο με τον οποίο αποτιμώνται τα ουσιώδη ανοίγματα και οι εξασφαλίσεις και καθορίζονται οι εκάστοτε αναγκαίες προβλέψεις
  • τις διαδικασίες διασφάλισης ποιότητας και παρακολούθησης της προόδου των εργασιών με σκοπό την έγκαιρη ολοκλήρωσή τους
  • τις περιπτώσεις στις οποίες ενδείκνυται η προσφυγή σε ανεξάρτητη αποτίμηση των στοιχείων του ενεργητικού από εξωτερικούς φορείς
  • τη χρήση τιμών αναφοράς του κλάδου για την εκτίμηση των αγοραίων αξιών.
  • Συνολικό ποσό σταθμισμένων ως προς τον κίνδυνο στοιχείων του ενεργητικού των χαρτοφυλακίων που επιλέγονται για τους σκοπούς του ελέγχου: 3,72 τρισ. ευρώ, το οποίο αντιστοιχεί σε 58% του συνόλου των σταθμισμένων ως προς τον κίνδυνο στοιχείων του ενεργητικού των τραπεζών.
  • Εκτιμώμενος αριθμός εξεταζόμενων φακέλων πιστοδότησης ανά τράπεζα κατά μέσο όρο: 1.250.

Ο έλεγχος της ποιότητας των στοιχείων του ενεργητικού αποτελεί βασικό πυλώνα της συνολικής αξιολόγησης, σκοπός της οποίας είναι η ενίσχυση της διαφάνειας των ισολογισμών των σημαντικών τραπεζών, η εξυγίανση των ισολογισμών, όπου χρειάζεται, και η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των επενδυτών πριν από την ανάληψη, από την ΕΚΤ, των εποπτικών της καθηκόντων τον Νοέμβριο του 2014.

 

Όταν ο Πρόεδρος της ΕΚΤ απειλούσε τις ελληνικές τράπεζες

 

Η εκβιαστική επιστολή του πρώην διοικητή της ΕΚΤ Ζαν Κλοντ Τρισέ που έστειλε στον τότε πρωθυπουργό, Γιώργο Παπανδρέου το 2011, που απειλούσε να τραβήξει τα σωληνάκια «αιμάτωσης» στις τράπεζες στην Ελλάδα, είδε το φως της δημοσιότητας.

 

Σύμφωνα με την “Καθημερινή”, το έγγραφο εστάλη στις 7 Απριλίου του 2011, μία ημέρα μετά από την ενημέρωση των μελών της τρόικας από τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου πως η Ελλάδα σκόπευε να ζητήσει επιμήκυνση του χρέους.

 

Ο Τρισέ προειδοποιεί την Γ. Παπανδρέου ότι ενδεχόμενη επιδίωξη «αναδιάρθρωσης», «κουρέματος» του χρέους, επιμήκυνσης των δανείων από την ελληνική πλευρά, θα είχε ως συνέπεια την απόσυρση της στήριξης του ελληνικού τραπεζικού συστήματος από την ΕΚΤ με αποτέλεσμα την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ και την επιστροφή σε εθνικό νόμισμα.

 

 

Danioliptes.gr