Ακόμη δεν το είδαμε… “πλεόνασμα” το βαφτίσαμε

Να διασκεδάσει τις εντυπώσεις επιχείρησε ο πρωθυπουργός, ο οποίος δηλώνει αποφασισμένος να μην υποχωρήσει στις πιέσεις της τρόικας για τη διανομή του πρωτογενούς πλεονάσματος σε ένστολους, χαμηλοσυνταξιούχους και αδύναμες κοινωνικές ομάδες.


Σύμφωνα με πληροφορίες από συνεργάτες του πρωθυπουργού, η ελληνική κυβέρνηση επιμένει στις θέσεις της στη διαπραγμάτευση με την τρόικα. Χθες, όπως έγινε γνωστό, η τρόικα έθεσε στην κυβέρνηση αυστηρές προϋποθέσεις για τη διανομή του κοινωνικού μερίσματος από το πρωτογενές πλεόνασμα του 2013, ζητώντας μέρος των χρημάτων να διοχετευθούν σε δράσεις αναπτυξιακού χαρακτήρα και σε παρεμβάσεις με δημοσιονομικά ουδέτερο αποτέλεσμα, όπως η εξόφληση ληξιπροθέσμων χρεών. 

Υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών αποκάλυψε πως η πλευρά των δανειστών επιδιώκει το «κοινωνικό μέρισμα» από το λεγόμενο πρωτογενές πλεόνασμα να διοχετευθεί σε αναπτυξιακές δράσεις που θα τροφοδοτήσουν την οικονομική δραστηριότητα και ακολούθως τα δημόσια έσοδα και να μην δοθεί αποκλειστικά για παροχές σε ένστολους και χαμηλοσυνταξιούχους.

 

Πάντως, είναι πολύ πιθανός ο κίνδυνος η υπόθεση του πρωτογενούς πλεονάσματος να εξελιχθεί σε φιάσκο για την κυβέρνηση.  Κι αυτό γιατί η κυβέρνηση και ο ίδιος ο πρωθυπουργός  βιάστηκε να προβεί σε σχετικές ανακοινώσεις.

 

Όπως προκύπτει, οι όλοι σχεδιασμοί της κυβέρνησης ανατρέπονται καθώς οι αρχικές προβλέψεις της ΕΛΣΤΑΤ για την ύφεση το 2013, ενώ έκαναν λόγο για 3,7% του ΑΕΠ, ξαφνικά ανατράπηκαν και η ΕΛΣΤΑΤ με νέα επικαιροποιήσεις στοιχεία ανακοίνωσε ότι η ύφεση το 2013 ήταν 3,9% του ΑΕΠ, περίπου όσο έλεγε και η τρόικα που την υπολόγιζε στο 4%. Η εξέλιξη αυτή ανατρέπει τους σχεδιασμούς του πλεονάσματος κατά 300 εκατομμύρια ευρώ.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με το newsbomb.gr, ενώ μπροστά στις κάμερες όλοι οι υπουργοί και οι κυβερνητικοί παράγοντες διαρρηγνύουν τα ιμάτια τους ότι όλα πάνε καλά και ότι το πλεόνασμα θα δοθεί και ότι οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα θα έχουν αίσιο τέλος, offtherecord λένε άλλα. Σε συζήτηση που είχε με δημοσιογράφους ανώτατος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών στο περιθώριο των ανακοινώσεων για την πορεία του προϋπολογισμού, έριξε τον πήχη πολύ χαμηλά.

 

Αυτό που είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι πως στην offtherecord συζήτηση όχι μόνο έπεσε ο πήχης των κοινωνικών παροχών που έχει υποσχεθεί η κυβέρνηση, αλλά ετέθη επιφανειακά και θέμα μείωσης μισθών και συντάξεων! Μάλιστα ο εν λόγω κυβερνητικός παράγοντας είπε ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν μειώσεις μισθών ή συντάξεων, αλλά άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο για «εξορθολογισμό παροχών».

 

Είναι απορίας άξιο, λοιπόν, πως η κυβέρνηση σκέφτεται να κάνει κοινωνική πολιτική όταν παράλληλα συζητά και νέες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις. Με όλα αυτά τα δεδομένα, η υπόθεση «πρωτογενές πλεόνασμα» μοιάζει ήδη με φιάσκο και με ένα νέο «άδειασμα» της κυβέρνησης.

 

Danioliptes.gr