του Άγγελου Αγγελίδη
Πρόκειται για τον απόλυτο εξευτελισμό μίας σπουδαίας χώρας. Ενός έθνους που έχει αφήσει ανεξίτηλη τη σφραγίδα του στη παγκόσμια ιστορία.
Που έχει μεταλαμπαδεύσει στον κόσμο τις αξίες της δημοκρατίας και πολλές άλλες. Για μία χούφτα ευρώ, το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο αποφάσισε να επιτρέψει τη διενέργεια… δείπνου στο Παναθηναϊκό Στάδιο και τη στοά του Αττάλου! Η αρχή θα γίνει με γκουρμέ πιάτα, ενώ λογικά στις επόμενες φορές τα αρχαία μνημεία θα γεμίσουν με γύρο, μπιφτέκια, πανσέτες και πατάτες. Και φυσικά, εφόσον γίνεται η αρχή, θα ακολουθήσουν και άλλα αιτήματα και δεν αποκλείεται να δούμε την Ακρόπολη να μετατρέπεται σε… ταβέρνα. Πάντα, με το ανάλογο τίμημα. Όλα για τα χρήματα, λοιπόν.
Παρά τις όποιες αντιρρήσεις ορισμένων μελών του, το ΚΑΣ έδωσε το πράσινο φως στα αιτήματα ξένης επενδυτικής εταιρίας και της Παγκόσμιας Οργάνωσης Επιχειρηματιών να κάνουν τραπεζώματα στο Παναθηναϊκό Στάδιο και στη Στοά του Αττάλου.
Οι ξένοι ιδιωτικοί φορείς ζήτησαν για τις προγραμματισμένες δράσεις τους (Μάιος και Ιούνιος 2014) τα σπουδαία ελληνικά μνημεία με στόχο να πραγματοποιήσουν εντός αυτών εκδηλώσεις. Εκδηλώσεις που, όπως λένε οι ίδιοι, θα έχουν πολιτιστικό ενδιαφέρον και θα προβάλλουν τα ολυμπιακά ιδεώδη. Φυσικά, τα αιτήματα αυτά συζητήθηκαν εκτενώς κατά τη συνεδρίαση του ΚΑΣ, μια και προβλημάτισαν έντονα τα μέλη του, αφού ετέθη για ακόμη μια φορά το ζήτημα κατά πόσο είναι ηθικά σωστό να επιτρέπονται εκδηλώσεις -οι οποίες πλαισιώνονται και με δείπνο- σε σπουδαία αρχαιολογικά μνημεία σε ιδιώτες όταν το περιεχόμενο τους δεν είναι αμιγώς πολιτιστικό ή αθλητικό.
Ως γνωστόν, πολλάκις οι χώροι αυτοί έχουν φιλοξενήσει υψίστης σημασίας για τη χώρα μας δράσεις, με διοργανωτές πότε το ελληνικό κράτος και πότε ιδιώτες.
“Θίγεται η ηθική υπόσταση του μνημείου. Είναι διαφορετικό όταν οι εκδηλώσεις γίνονται από πλευράς ελληνικής Πολιτείας από ό,τι όταν πραγματοποιούνται από ξένους ιδιώτες επενδυτές» επεσήμανε στη “δημοκρατία” η διευθύντρια Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς Μαρία Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη, η οποία τάχθηκε ανοιχτά κατά της πραγματοποίησης των συγκεκριμένων δράσεων. Την ίδια άποψη είχε και ο νομικός σύμβουλος του κράτους στο υπουργείο Πολιτισμού Ανδρέας Ανδρουλιδάκης. «Θα δημιουργηθεί προηγούμενο και για άλλα αντίστοιχα αιτήματα που στο παρελθόν δεν γίνονταν δεκτή» κατέληξε η κυρία Βλαζήκη. Αντίθετη άποψη είχε η διευθύντρια Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Ν. Διβήρη-Βαλάκου. «Πρόκειται για υψηλού επιπέδου προτάσεις με τους διοργανωτές να έχουν πραγματοποιήσει αντίστοιχες σε μνημεία μεγάλων πρωτευουσών» τόνισε, υποστηρίζοντας μάλιστα ότι το θέμα των μνημείων και της χρήσης τους από ιδιώτες θα πρέπει να αντιμετωπίζεται πλέον κατή περίπτωση.
Υπέρ της παραχώρησης των μνημείων ήταν και ο καθηγητής Μανόλης Κορρές, ο οποίος ωστόσο τόνισε πως δεν συμφωνεί με την πραγματοποίηση δείπνου εντός αυτών. Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι πολλάκις οι αποφάσεις του ΚΑΣ έχουν δεχτεί έντονη κριτική. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το 2008, όταν επετράπη στην Τζένιφερ Λόπεζ να κάνει τη φωτογράφιση της συλλογής ρούχων της στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης, ξεσηκώνοντας φυσικά τις αντιδράσεις. Το βασικό επιχείρημα ήταν τότε ότι αντίστοιχες εκδηλώσεις γίνονται σε όλα τα μνημεία του εξωτερικού.
Όπως και να έχει, οι ιδιωτικοί φορείς θα στήσουν τον Ιούνιο τα… τραπεζοκαθίσματά τους κοντά στην είσοδο του Καλλιμάρμαρου. Τα μέλη του ΚΑΣ διευκρίνισαν επίσης ότι τα τραπέζια στη Στοά θα πρέπει να μπουν έξω από τις κιονοστοιχίες, μπροστά στο πλάτωμα. Και στις δύο περιπτώσεις, ο αριθμός των συμμετεχόντων δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 120 άτομα.
Πραγματικά ντροπή για μία χώρα που θέλει να εξάγει πολιτισμό. Αρχαία και σουβλάκια είναι δύο διαφορετικά πράγματα, τα οποία δεν “παντρεύονται”.
Danioliptes.gr
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.