Την ανάγκη για την εφαρμογή νέων εργαλείων για υπερχρεωμένα νοικοκυριά επιβεβαιώνουν τα στοιχεία που δόθηκαν χθες στην δημοσιότητα κατά τη διάρκεια ημερίδας με καλεσμένο ομιλητή τον Υφυπουργό Ανάπτυξης Θ. Σκόρδα.

 

Τα στοιχεία επιβεβαιώνουν πλήρως το danioliptes.gr που από την πρώτη στιγμή, επεσήμανε την αποτυχία του θεσμού του εξωδικαστικού συμβιβασμού αλλά και του «αντικαταστάτη» αυτού το θεσμό της διαμεσολάβησης.

 

Τα στοιχεία που παρουσιάσθηκαν είναι απογοητευτικά για την κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει, όπουδεκάδες χιλιάδες νοικοκυριάαδυνατούν να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους μέσα σε ένα σύστημα το οποίο δεν μπορεί να δώσει άμεση λύση.

Όπως ανέφεραν οι ομιλητές ο εξωδικαστικός συμβιβασμός επί της ουσίας δεν υφίσταται αφού από τις 22.200 υποθέσεις μόνο 5 ήρθαν σε συμβιβασμό.

 

Τη στιγμή που, η υπερχρέωση να αποτελεί μείζον πρόβλημα για την κοινωνία αλλά και την οικονομία, το ενδεχόμενο εξεύρεσης άμεσης και βιώσιμης λύσης  για την Ελλάδα απομακρύνεται όλο και περισσότερο.

Σύμφωνα με τον Αμερικανό καθηγητήΤζέϊσον Κίλμπορν,σκοπός δεν πρέπει να είναι να αποστραγγίξουμε το δανειολήπτη αλλά να ζητούμε λιγότερες τμηματικές καταβολές μέσα στο χρόνο με κίνητρα για εκπτώσεις.


Από το βήμα της εκδήλωσης ο υφυπουργός Ανάπτυξης Αθανάσιος Σκορδάς
δεσμεύτηκε ότι πριν από το Πάσχα θα είναι έτοιμος ο δείκτης για το ελάχιστο όριο αξιοπρεπούς διαβίωσης από το Συμβούλιο Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους. Ο ίδιος ανέφερε ότι ετοιμάζεται καικώδικας δεοντολογίαςαπό την Τράπεζα της Ελλάδος που θα αφορά στις καλές πρακτικές για τις σχέσεις τραπεζών και δανειοληπτών εκ παραλλήλου με το θεσμό της διαμεσολάβησης για τον οποίο 450 δικηγόροι έχουν εκπαιδευτεί από το υπουργείο Δικαιοσύνης.

 

Σε μήνυμα του υπουργείου Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρωπίνων αναφέρεται ότι άνω των 85.000 είναι οι αιτήσεις για υπαγωγή στη νομοθεσία για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά.

 

Ο Σύλλογος Δανειοληπτών και Προστασίας Καταναλωτών Βορείου Ελλάδος είχε μιλήσει για μία ρύθμιση που είναι «κομμένη και ραμμένη στα μέτρα των τραπεζών» με την οποία οι δανειολήπτες κινδυνεύουν να χάσουν κάθε δικαίωμα να βρουν το δίκιο τους στη Δικαιοσύνη και σε δικαστές που παραμένουν τίμιοι και αδέκαστοι και γλιτώνουν με τις χιλιάδες αποφάσεις που έχουν λάβει μέχρι τώρα υπερχρεωμένα νοικοκυριά. (βλέπε σχετικά: “Διαμεσολαβητές” η νέα απάτη)

 

Αφού, λοιπόν, απέτυχε παταγωδώς ο θεσμός του εξωδικαστικού συμβιβασμού και οι δανειολήπτες απευθύνθηκαν – σχεδόν καθ’ ολοκληρία – στα δικαστήρια, προωθείται μία νέα μορφή εξωδικαστικού συμβιβασμού μέσω «διαμεσολαβητών», η οποία θα επιβαρύνει επιπλέον το δανειολήπτη. ( βλέπε σχετικά: Τέχνασμα ο ειδικός διαμεσολαβητής σε βάρος των δανειοληπτών και υπέρ των τραπεζών). Τον ίδιο ισχυρισμό διατύπωσε και ο Συνήγορος του Καταναλωτή Ε. Ζερβέας, ο οποίος επικαλούμενος πληροφορίες για το περιεχόμενο του προωθούμενου νομοσχεδίο για την αλλαγή του νόμου Κατσέλη, υποστήριξε ότι θα προκύψει μεγάλο κόστος για τα υπεχρεωμένα νοικοκυριά, ειδικά αυτά που βρίσκονται στη χειρότερη οικονομική κατάσταση.

 

Αίσθηση προκάλεσε κι η τοποθέτηση του καθηγητή στη νομική σχολή John Marshall Jason Κilborn. Υποστήριξε ότι η διαδικασία της διαμεσολάβησης δεν έχει επιτύχει πουθενά στην Ευρώπη και κάλεσε τις τράπεζες να προχωρήσουν σε γενναίες ρυθμίσεις που θα επανεντάξουν τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά στην αγορά.

 

Πριν λοιπόν, τα αρμόδια Υπουργεία προχωρήσουν στην εφαρμογή μίας νέας αδιέξοδης λύσης, θα πρέπει να αναζητήσουν τα κατάλληλα εργαλεία για υπερχρεωμένα νοικοκυριά, που τείνουν να γίνουν η πλειοψηφία των ελληνικών νοικοκυριών.

 

Danioliptes.gr

 

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.