Αγωγή για το libor κατά 16 τραπεζών

 

Με νέα αγωγή εμπλουτίζεται το σκάνδαλο για το libor που έχει συνταράξει το παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα. Η δικαστική αγωγή κατατέθηκε εναντίον 16 από τους μεγαλύτερους τραπεζικούς ομίλους στον κόσμο από την  αμερικανική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφάλισης Καταθέσεων (FDIC).

 

Οι κατηγορίες αφορούν στον ρόλο οι τράπεζες αυτές που διαδραμάτισαν στη χειραγώγηση του Libor, του διατραπεζικού επιτοκίου που χρησιμοποιείται ως σημείο αναφοράς για τον καθορισμό των τιμών σε βασικά επενδυτικά προϊόντα, αξίας πολλών τρισ. δολαρίων -από δάνεια κατοικίας μέχρι εταιρικό χρέος.


Η δικαστική αγωγή της FDIC κατατέθηκε την Παρασκευή σε ομοσπονδιακό δικαστήριο του Μανχάταν, με την υπηρεσία να κατηγορεί δεκαέξι τράπεζες καθώς και την Ένωση Βρετανών Τραπεζιτών (British Bankers Association) για τη χειραγώγηση του επιτοκίου Libor στο χρονικό διάστημα από τον Αύγουστο του 2007 έως τουλάχιστον τα μέσα του 2011 προς ίδιον όφελος και κέρδος.

 

 Η FDIC, που ενεργεί ως διαχειριστής για 38 χρεοκοπημένες τράπεζες -μεταξύ των οποίων οι Washington Mutual Bank, IndyMac Bank και Colonial Bank υποστηρίζει στη δικαστική αγωγή ότι τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα υπέστησαν βλάβη εξαιτίας τις χειραγώγησης του διατραπεζικού επιτοκίου.

 

Στην αγωγή, η αμερικανική ρυθμιστική αρχή προσφεύγει, μεταξύ άλλων, εναντίον των Bank of America Corp., Deutsche Bank, Citigroup, JP Morgan Chase & Co. και Credit Suisse Group. Στην προσφυγή περιλαμβάνεται και η ΒΒΒ, μιας ένωσης που είχε αναλάβει την εποπτεία του Libor. «Η ΒΒΒ συμμετείχε στη συνωμοσία νια την προστασία της ροής εσόδων που προέρχονταν από την πώληση αδειών Libor», υποστηρίζεται στην αγωγή. Οι ρυθμιστικές αρχές ανά τον κόσμο προσπαθούν να διαπιστώσουν εάν υπήρξε συνωμοσία μεταξύ των τραπεζών για τη χειραγώγηση επιτοκίων αναφοράς, συμπεριλαμβανομένου και του Libor, το οποίο επηρεάζει χρεόγραφα αξίας άνω των 300 τρισ. δολαρίων.

 

Η κατηγορία

 

Η FDIC υποστηρίζει στη δικαστική αγωγή ότι τα σταθερά επιτόκια ανάγκασαν τις χρεοκοπημένες τράπεζες να καταβάλουν υψηλότερες τιμές για χρηματοπιστωτικά προϊόντα βασιζόμενα στο Libor, αλλά και να λαμβάνουν λιγότερες πληρωμές τόκων από τους κατηγορουμένους και άλλους.


Τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα έχουν καταβάλει μέχρι στιγμής έξι δισ. δολλάρια νια τη διευθέτηση ποινικών και αστικών υποθέσεων σε ΗΠΑ και Ευρώπη. Το κόστος για τις επενδυτικές τράπεζες ανά τον κόσμο θα μπορούσε να ανέλθει έως και τα 46 δισ. δολάρια, όπως υπολογίζουν οι αναλυτές της KBW, τμήματος της Stifel Financial Corp. Οι JP Morgan Chase & Co. και HSBC Holdings ενδεχομένως να βρεθούν αντιμέτωπες τον επόμενο μήνα με τις αρχές ανταγωνισμού της Ε.Ε.


Συμφώνα με την αγωγή που κατέθεσε η FDIC, πολλές από τις τράπεζες που δέχθηκαν μήνυση είχαν χαρτοφυλάκια το 2007 και το 2008 που θα μπορούσαν να επωφεληθούν οικονομικά από μειώσεις σε κυμαινόμενα επιτόκια. Εκτός των πέντε τραπεζικών ομίλων που προαναφέρθηκαν, στην αγωγή κατονομάζονται και οι HSBC, Barclays, Rabobank, UBS, Royal Bank of Scotland, Lloyds Banking Group, Societe Generale, Norinchukin Bank, Royal Bank of Canada, Bank of Tokyο Mitsubishi UFJ και West LB.

Danioliptes.gr