Δυο μέτρα και δυο γερμανικά σταθμά

Εκτός των ευρωπαϊκών stress tests κατάφεραν να θέσουν τους εαυτούς τους οι γερμανικές τράπεζες HSH Nordbank και Commerzbank.

 

Έτσι, παρά την κατακόρυφη αύξηση των τιμών κατοικίας στη χώρα, τα στεγαστικά δάνεια των χρηματοπιστωτικών αυτών ιδρυμάτων «γλίτωσαν» τον έλεγχο.

 

Η είδηση δεν αφέθηκε ασχολίαστη, καθώς οι «Financial Times» έσπευσαν να κατηγορήσουν την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για μεροληψία, και όχι άδικα. Το δημοσίευμα φέρει τίτλο: «Οι γερμανικές τράπεζες κερδίζουν χαλαρότερο έλεγχο από την ΕΚΤ».

Η ΕΚΤ φέρεται να συμφώνησε να μην ελέγξει καθόλου τα στεγαστικά δάνεια της Commerzbank και της HSH Nordbank, που απορρόφησαν τη μερίδα του λέοντος από τα δεκάδες δισ. ευρώ που χορήγησε, μετά το 2009, το γερμανικό κράτος σε μεγάλα τραπεζικά ιδρύματα για να μη χρεοκοπήσουν και να μην υπαχθούν σε προγράμματα διάσωσης, συμπαρασύροντας την πιστοληπτική αξιολόγηση του Βερολίνου, θυμίζουμε πως το θέμα αναδείχθηκε έπειτα από απάντηση του επιτρόπου Μ. Μπαρνιέ σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Χουντή.

 

enet