Η απάντηση Λάτση για τη Eurobank

Απάντηση για τη Eurobank έδωσε χθες ο Όμιλος Λάτση, μια ημέρα μετά την ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρας.

 

Ο όμιλος Λάτση βγαίνει στην αντεπίθεση τονίζοντας ότι «Εμείς εμπιστευόμαστε την Ελλάδα. Εμπράκτως. Έχουμε επενδύσει συνολικά πλέον των 2,5 δισ. ευρώ σε μετρητά στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα τα τελευταία 20 χρόνια. Το 2012, ο Όμιλος από το PSI υπέστη συνολικές ζημιές 6 δισ. ευρώ. Κατόπιν αυτού, η οικογένεια Λάτση απώλεσε ουσιαστικά το σύνολο της επένδυσης της των 2,5 δισ. στη Eurobank».

 

Η απάντηση ήρθε μία μέρα μετά την ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, και στην οποία έκανε λόγο για «σκανδαλώδη απαλλαγή του πρώην βασικού μετόχου της Eurobank Σπύρου Λάτση».«Εμείς εμπιστευόμαστε την Ελλάδα Εμπράκτως», επισημαίνεται στην τετρασέλιδη ανακοίνωση του Ομίλου, στην οποία γίνεται εκτενής αναφορά και στο «ναυάγιο» της συγχώνευσης της Eurobank με την Εθνική Τράπεζα, έναν χρόνο πριν.


Μεταξύ των άλλων, στην ανακοίνωσή του ο Όμιλος Λάτση τονίζει: «Έχει επενδύσει συνολικά πλέον των 2,5 δισ. ευρώ σε μετρητά στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα τα τελευταία 20 χρόνια».

 

Απολύτως ψευδείς και συκοφαντικούς χαρακτηρίζει ο Όμιλος Λάτση τους ισχυρισμούς ότι εγκατέλειψε τη Eurobank και τη «φόρτωσε» στον ελληνικό λαό, μέσω του ΤΧΣ. Η απόφαση για διακοπή της συγχώνευσης ελήφθη αφού είχε γίνει η ανταλλαγή των μετοχών, καθώς και η εισαγωγή και διαπραγμάτευσή τους στο Χρηματιστήριο, δηλαδή σε χρόνο που όλοι οι άλλοτε μέτοχοι της Eurobank, μεταξύ των οποίων τα μέλη της οικογένειας Λάτση, είχαν πλέον στην κατοχή τους μόνο μετοχές της Εθνικής και καμία μετοχή της Eurobank. Συνεπώς, η οικογένεια Λάτση δεν είχε δυνατότητα συμμετοχής στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Eurobank, αναφέρει ο Όμιλος, τονίζοντας ότι είναι «απολύτως ψευδείς και συκοφαντικοί» οι ισχυρισμοί ότι εγκατέλειψε τη Eurobank και ότι τη «φόρτωσε» στον ελληνικό λαό, μέσω του ΤΧΣ.


Οι ισχυρισμοί αυτοί «αποκρύπτουν τις πραγματικές ευθύνες, όπου αυτές υπάρχουν, και κατατείνουν στην παραπλάνηση των Ελλήνων πολιτών, που εύλογα, ακόμη και σήμερα, προσπαθούν να κατανοήσουν πώς μέσα σε λίγες μόλις εβδομάδες ανατράπηκε πλήρως ο τραπεζικός χάρτης στην Ελλάδα, όπως αυτός είχε διαμορφωθεί ως αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς και υγιούς ανταγωνισμού τις τελευταίες δύο δεκαετίες», αναφέρεται χαρακτηριστικά. «Εάν υπήρχαν κάποιοι που έβλαψαν τους Έλληνες φορολογούμενους, αυτοί είναι όποιοι εμπόδισαν τότε τη συγχώνευση Εθνικής- Eurobanks, αναφέρει η ανακοίνωση.
Εάν δεν είχε ήδη γίνει η ανταλλαγή των μετοχών, η οικογένεια Λάτση θα επένδυε τα κεφάλαια για την ανακεφαλαιοποίηση της Eurobank και θα διατηρούσε την ισχυρή θέση της σε αυτήν, πραγματοποιώντας επιχειρηματικές κινήσεις αντίστοιχες με εκείνες που έγιναν από άλλες συστημικές τράπεζες.


«Πάντως», συνεχίζει η ανακοίνωση, «η οικογένεια Λάτση, μέσω του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση, συμμετείχε στην αύξηση κεφαλαίου της Εθνικής με το ποσό των 100 εκατ. ευρώ και με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον, αφού η κεφαλαιακή αυτή ενίσχυση επετεύχθη με τη δωρεά των 100 εκατ. ευρώ από την οικογένεια Λάτση προς το Ίδρυμα. Έτσι, η όποια απόδοση αυτής της επένδυσης επιστρέφει αποκλειστικά στην ελληνική κοινωνία μέσω του κοινωφελούς έργου του Ιδρύματος».

 

Για σκανδαλώδη απαλλαγή από τη χρεωκοπία της Eurobank μιλά ο Τσίπρας

 

Επίκαιρη ερώτηση στον πρωθυπουργό κατέθεσε ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας, καταγγέλλοντας σκανδαλώδη απαλλαγή του Σπύρου Λάτση από τις ευθύνες του για τη χρεοκοπία της Eurobank.

 

Τη στιγμή μάλιστα, που το κράτος έχει δώσει -μέσω ΤΧΣ- 42 δισ. για τις τράπεζες, – αυτές παρέμεναν στον έλεγχο των ιδιωτών οι οποίοι τώρα, με 6,5 δισ., μπορούν να αποκτήσουν το 50%. Ενώ ετοιμάζεται να βάλει και πάλι το χέρι στην τσέπη για το νέο γύρο της ανακεφαλαιοποίησης.

 

Υπενθυμίζεται ότι όταν η Eurobank χαρακτηρίστηκε συστημική από την Τράπεζα της Ελλάδος, προκειμένου να ανακεφαλαιοποιηθεί από τους φορολογουμένους μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικά Σταθερότητας, η διοίκηση της τράπεζας δήλωσε ότι δεν μπορεί να συγκεντρώσει ιδιωτική συμμετοχή στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου.

 

Έτσι, προκειμένου να σωθεί, το ΤΧΣ ενίσχυσε κεφαλαιακά τη Eurobank με 5,85 δισ. ευρώ και απέκτησε το 94%, ενώ το υπουργείο Οικονομικών και η ΤτΕ απάλλαξαν τον μεγαλομέτοχο της Eurobank Σπ. Λάτση από το να πληρώσει… μέρος από τα «σπασμένα» που αντιστοιχούσαν σε 2,5 δισ. ευρώ.

 

Αντίθετα, η Credit Agricole υποχρεώθηκε να καταβάλει 2,945 δισ. για την ανακεφαλαιοποίηση της Εμπορικής, που πήγε στην Alpha, έγινε και για τη Γενική (Societe Generate) και τη Millennium (BCP), που αποκτήθηκαν από την Πειραιώς».

 

Προκειμένου λοιπόν να μην κοστίσει ούτε ένα ευρώ η σωτηρία της Eurobank στον μεγαλομέτοχο της, δρομολογήθηκε η συγχώνευση με την Εθνική με ανταλλαγή μετοχών μεταξύ των δύο τραπεζών. Η συγχώνευση αυτή δεν έγινε ποτέ καθώς δεν την ενέκρινε η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ε.Ε., γεγονός όμως που δεν ανέτρεψε την ανταλλαγή μετοχών καθώς, όπως είχε πει ο διοικητής της ΤτΕ στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Bouλής, «ότι έγινε έγινε και δεν γυρίζει πίσω». Υπενθυμίζεται εξάλλου ότι η εξυγίανση του Νέου Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, που μεταβιβάστηκε στη Eurobank, κόστισε στο ΤΧΣ 4,6 δισ. ευρώ, ανεβάζοντας τον λογαριασμό «σωτηρίας» στα 10,5 δισ. ευρώ. Αποδείχθηκε ότι δεν ήταν αρκετά καθώς οι νέες κεφαλαιακές ανάγκες καθορίστηκαν στα 2,945 δισ. ευρώ.

 

Μετά και από αυτές τις αποκαλύψεις πληθαίνουν τα  ερωτήματα σχετικά με  τα σχέδια της κυβέρνησης και των δανειστών για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου των «συστημικών» τραπεζών. Οι διαδικασίες δρομολογούνται εν κρύπτω, οι ιδιώτες πρόκειται με μικρά ποσά να βάλουν στο χέρι τις τράπεζες, ενώ παραμένει υψωμένη η «ασπίδα» πίσω από την οποία προστατεύονται οι πρωταγωνιστές.

 

Danioliptes.gr