FT: Πριν 2 χρόνια, δεν τις ακουμπούσε κανείς. Τώρα, οι ελληνικές τράπεζες δοκιμάζουν την όρεξη των αγορών

Ενδιαφέρον παρουσιάζει το δημοσίευμα των Financial Times για τις ελληνικές τράπεζες, στο οποίο φιλοξενούνται και δηλώσεις του Διευθύνοντα Συμβούλου της Πειραιώς, μετά την έκδοση ομολογιακού δανείου.

 

Όπως αναφέρει ο ίδιος, το “ναδίρ” της κρίσης της ευρωζώνης, ήρθε το Φθινόπωρο του 2012, όταν η επιδείνωση του ισολογισμού της Τράπεζας, απαίτησε επείγουσα άντληση κεφαλαίων. Ανακοινώθηκε τότε, η διενέργεια Συνεδρίου επενδυτών στο Λονδίνο. Δεν πήγε κανείς.

 

“Οι μόνοι άνθρωποι που ήθελαν να με συναντήσουν, ήταν οι άνθρωποι των hedge funds. Κανείς άλλος, δεν ‘ακουμπούσε’ την Ελλάδα”, δηλώνει ο κ. Θωμόπουλος στους Financial Times.

 

Δύο χρόνια αργότερα όμως και στο άκουσμα της είδησης, ότι η Πειραιώς βγήκε στις αγορές, μετά από πέντε χρόνια, η αντίδραση του City ήταν τελείως διαφορετική.

 

“Είδα 100 επενδυτές μέσα σε μία εβδομάδα. Ήταν το καλύτερο roadshow της ζωής μου. Ποτέ δεν είχα συναντήσει τόσο ευρεία γκάμα επενδυτών”, προσθέτει ο Διευθύνων Σύμβουλος της Πειραιώς.

 

Στο άρθρο των Financial Times αναφέρεται πως η έξοδος της Πειραιώς στις αγορές, δεν είναι σημαντική μόνο για την Ελλάδα, τη χώρα που παραλίγο να διαλύσει την ευρωζώνη, αλλά και για το σύνολό της, καθώς δείχνει πώς συμπεριφέρονται πλέον οι αγορές στις χώρες της περιφερειακής Ευρώπης.

 

Οι εκδόσεις ομολόγων από τις τράπεζες της περιφέρειας έχουν αυξηθεί κατά 2%, από το 2014 έως σήμερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Dealogic.

 

Αισιοδοξία επενδυτών πως η Ελλάδα θα ακολουθήσει το παράδειγμα της Πειραιώς

 

Παράλληλα, αυξάνονται οι αναλυτές που δηλώνουν με βεβαιότητα, πως η Ελλάδα θα ακολουθήσει το παράδειγμα της Πειραιώς, επιχειρώντας για πρώτη φορά μετά το ξέσπασμα της κρίσης, την επάνοδό της στις αγορές.

 

“Φυσικά, δεν είναι όλα παιχνιδάκι για την Ελλάδα. Εκτός από την Πειραιώς και την Alpha που προχωρούν σε αυξήσεις κεφαλαίου, η Εθνική και η Eurobank αναζητούν εναλλακτικούς τρόπους για την κάλυψη των κεφαλαιακών τους αναγκών”, γράφουν οι FT.

 

“Η κυριαρχία μας παραμένει αδύναμη. Αν υπάρξει νέα περίοδος αστάθειας, η Ελλάδα δεν θα κατορθώσει να στηρίξει τις τράπεζές της. Τότε, η Αθήνα θα αναγκαζόταν να επιστρέψει στους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς και να ζητήσει περισσότερα κεφάλαια στήριξης. Υποθετικά μιλώντας…”, καταλήγει ο κ. Θωμόπουλος.

 

Κι όλα αυτά ενώ οι ελληνικές τράπεζες έχουν λάβει ως στήριξη και πακέτα ενίσχυσης περισσότερα από 250 δισ. ευρώ, ώστε να φιγουράρουν τώρα ως δελεαστικές επενδύσεις. Μόνο που από αυτές τις επενδύσεις, ο χρηματοδότης, δηλαδή ο ελληνικός λαός δε θα κερδίσει τίποτα και ας πλήρωσε.

 

Danioliptes.gr