Ο ελληνικός λαός πλήρωσε για να αγοράσει ακίνητο μία τράπεζα!

Του Άγγελου Αγγελίδη

Ούτε ένα, ούτε δύο αλλά δέκα ολόκληρα εκατομμύρια έδωσε ο ελληνικός λαός στην Παρευξείνια τράπεζα, προκειμένου η διοίκησή της να αγοράσει ακίνητο και να μας κάνει τη χάρη να μείνει στη Θεσσαλονίκη!!!

 

Η προκλητικότητα των πολιτικών δεν έχει πλέον όριο. Σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία, με τους έλληνες φτωχοποιημένους, με τις κάνουλες της χρηματοδότησης κλειστές, με τους χιλιάδες ανέργους, με τους αβάστακτους φόρους, η ελληνική κυβέρνηση πληρώνει μία τράπεζα να αγοράσει ιδιόκτητο κτίριο! Προφανώς η ελληνική κυβέρνηση δεν θα έδειχνε την ίδια ευαισθησία και στους απλούς έλληνες πολίτες. Θεωρώ αδιανόητο να έδινε «ζεστό» χρήμα σε ανήμπορους πολίτες της για να αγοράσουν διαμέρισμα. Αντίθετα, έβαλε το χέρι στη τσέπη για ένα χρηματοπιστωτικό ίδρυμα… Και όλα αυτά για να παραμείνει η Παρευξείνια τράπεζα στη Θεσσαλονίκη… Δηλαδή, αν δεν έμενε στη Θεσσαλονίκη και μετακόμιζε στη γειτονική Κωνσταντινούπολη, που είναι το πρόβλημα; Γιατί σώνει και καλά θα έπρεπε να την κρατήσουμε στη Θεσσαλονίκη και να της πληρώσουμε και δέκα εκατομμύρια ευρώ; Και στο κάτω – κάτω, γιατί δεν πλήρωνε ενοίκιο; Γιατί δεν αγόραζε ακίνητο με δικά της χρήματα;

 

Η αλήθεια είναι πως όταν το 1999 συστάθηκε η τράπεζα, η τότε ελληνική κυβέρνηση είχε τάξει ως θέλγητρο τη χρηματοδότηση της τράπεζας προκειμένου να αγοράσει ιδιόκτητο ακίνητο και να έχει έδρα τη Θεσσαλονίκη. Ωστόσο, από τότε κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι. Η Ελλάδα ανέβηκε ψηλά και έπειτα έπεσε με πάταγο. Πλέον, είναι πολυτέλεια να δίνει η κυβέρνηση δέκα εκατομμύρια ευρώ σε μία τράπεζα για αγορά ακινήτου. Και μάλιστα, να το πανηγυρίζει με προκλητικό τρόπο…

 

Μέχρι το 2009, η ελληνική κυβέρνηση κάλυπτε το ποσό του ενοικίου, έχοντας καταβάλει συνολικά 4,8 εκατ. ευρώ. Με το ξέσπασμα της κρίσης, ωστόσο, η χώρα μας σταμάτησε να καλύπτει αυτήν την υποχρέωσή της και μέχρι σήμερα το ενοίκιο (της τάξης των 700.000 ευρώ ετησίως) καταβάλλεται από την ίδια την τράπεζα. Τα μισθώματα που έχουν καταβληθεί συνολικώς μέχρι σήμερα ξεπερνούν τα 8,5 εκατ. ευρώ, ενώ η τράπεζα έμενε ουσιαστικά χωρίς μόνιμη έδρα.

 

Οι σχετικές υπογραφές «έπεσαν» χθες το πρωί στο υπουργείο Μακεδονίας Θράκης μεταξύ του υφυπουργού Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Νότη Μηταράκη και του προέδρου της Παρευξείνιας Τράπεζας κ. Αντρέϊ Κοντακόφ, παρουσία του ΥΜΑΘ κ. Θεόδωρου Καράογλου.

 

Όπως έγινε γνωστό, βάσει της συμφωνίας εγκρίνεται η καταβολή εκούσιας εισφοράς συνολικού ποσού δέκα εκατομμυρίων ευρώ για την ενίσχυση του έργου της Τράπεζας Εμπορίου και Ανάπτυξης του Εύξεινου Πόντου, με αποκλειστικό σκοπό την αγορά οικοπέδου και την κατασκευή νέου κτιρίου ή την αγορά και ανακαίνιση υπάρχοντος κτιρίου, για τη μόνιμη στέγαση  του Οργανισμού στη Θεσσαλονίκη. Η σχετική δαπάνη θα βαρύνει τον τακτικό προϋπολογισμό του υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας. Το παραπάνω ποσό θα καταβληθεί σε οκτώ δόσεις, ενώ η Παρευξείνια Τράπεζα θα πρέπει να έχει συνάψει τελικό συμβόλαιο για την αγορά οικοπέδου ή κτιρίου για τη μόνιμή στέγασή της στη Θεσσαλονίκη μέχρι τις 24 Δεκεμβρίου 2016.

 

Η Τράπεζα ήδη αναζητά στη Θεσσαλονίκη το κατάλληλο ακίνητο, εμβαδού τουλάχιστον 5000 τετραγωνικών. Το πολυεθνικό προσωπικό της τράπεζας αριθμεί 105 εργαζόμενους (περίπου οι μισοί είναι Έλληνες). Σύμφωνα με τον κ. Κοντακόφ, η ύπαρξη μόνιμων κτιριακών εγκαταστάσεων στη Θεσσαλονίκη θα δώσει τη δυνατότητα στην Τράπεζα να στρέψει τα κεφάλαιά της σε άλλες επενδυτικές δραστηριότητες στην περιοχή της Βόρειας Ελλάδας και στην ενίσχυση του οικονομικού της αποτυπώματος στην τοπική οικονομία. Όπως είπε, η Τράπεζα αναμένεται να διαθέσει για την τετραετία 2015-2018 για την χρηματοδότηση ελληνικών επενδύσεων τουλάχιστον 150 εκατ. ευρώ.

 

Danioliptes.gr