Κυβερνητικός μαραθώνιος για το πολυνομοσχέδιο

Η αξιωματική αντιπολίτευση ζητεί να κατατεθεί η συμφωνία με την τρόικα Κυβερνητικός μαραθώνιος για το πολυνομοσχέδιο.

 

Συντονισμένες προσπάθειες στο προσκήνιο και το παρασκήνιο καταβάλλουν οι ηγεσίες ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να πείσουν-εν όψει της κατάθεσης στη Βουλή του πολυνομοσχεδίου την Παρασκευή τους βουλευτές των κομμάτων τους να υπερψηφίσουν όλες τις διατάξεις του.

 

Την ίδια ώρα, ο ΣΥΡΙΖΑ ζητεί επισήμως και μέσω της κοινοβουλευτικής διαδικασίας, να κατατεθεί στη Βουλή το κείμενο της συμφωνίας κυβέρνησης-τρόικας, αμφισβητώντας τη «νομιμοποίηση» της πρώτης να συνομολογήσει οποιαδήποτε νέα συμφωνία. Η κυβέρνηση επιδιώκει το πολυνομοσχέδιο να έχει ψηφισθεί έως το βράδυ της Κυριακής, ώστε να μην υπάρχει ανοιχτή εκκρεμότητα στην άτυπη συνεδρίαση του Eurogroup την 1η Απριλίου, προσδοκώντας να εγκριθεί η εκταμίευση της δόσης των 11 δισ. ευρώ.

 

Προς τρία άρθρα

Κατά πληροφορίες, οι επικεφαλής της δικομματικής κυβέρνησης έχουν συμφωνήσει το πολυνομοσχέδιο να περιλαμβάνει τρία άρθρα: Ένα για τις τράπεζες, ένα για τις διαρθρωτικές παρεμβάσεις (εργαλειοθήκη ΟΟΣΑ) κι ένα για τις φορολογικές αλλαγές, εκτιμώντας έτσι ότι δεν θα υπάρξει περιθώριο για τους βουλευτές να καταψηφίσουν μόνο τη ρύθμιση νια το γάλα. Οι περί το γάλα ρυθμίσεις συνιστούν «κόκκινο» πανί για ορισμένους βουλευτές που στηρίζουν την κυβέρνηση.

 

Πρόκειται για τους Μάξιμο Χαρακόπουλο, Γ. Βλάχο, Δ. Τζαμτζή, Γ. Καρασμάνη -από την ΝΔ- και Θάνο Μωράΐτη, Μ. Κασσή και Ν. Σηφουνάκη από το ΠΑΣΟΚ. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου έσπευσε να δηλώσει πως «μόλις έχουν όλες τις λεπτομέρειες, οι βουλευτές θα πειστούν για την ορθότητα της αλλαγής για το γάλα», ενώ σημείωσε ότι «δεν τίθεται θέμα κομματικής πειθαρχίας, αλλά θέμα εθνικής ευθύνης».(ΑΝΤ1).

Αμετάπειστος εμφανίστηκε, στον ίδιο σταθμό, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Θάνος Μωραΐτης, τονίζοντας ότι «τέτοια ρύθμιση δεν υπάρχει πουθενά στον κόσμο». Σημείωσε μάλιστα ότι δεν θα ψηφίσει, όχι γιατί δεν είναι ενημερωμένος, αλλά αντιθέτως, γιατί έχει ενημερωθεί πολύ καλά για το τι έχει συμφωνηθεί, αφού συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις…

Ο ίδιος θεωρεί ότι οι προτεινόμενες ρυθμίσεις-να θεωρείται «φρέσκο» και το γάλα 11 ημερών υπονομεύει την αναγκαία προσπάθεια για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.

Χθες, επίσης, ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάξιμος Χαρακόπουλος, ερωτηθείς εάν η πρόταση των αγελαδοτρόφων μπορεί να είναι βάση συνεννόησης για το ζήτημα της διάρκειας ζωής του γάλακτος, είπε ότι οι αγελαδοτρόφοι έκαναν ένα βήμα πίσω, κατέθεσαν μια συγκεκριμένη πρόταση και σημείωσε: «Θέλω να πιστεύω ότι όλοι θα σταθούν στο ύψος των περιστάσεων, προκειμένου να αρθεί το αδιέξοδο στο ζήτημα του γάλακτος».

Σε ό,τι αφορά στη διανομή του πλεονάσματος, ο κ. Κεδίκογλου -απαντώντας στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης ότι επιστρέφει μόλις το 17% κι όχι το 70 % σημείωσε πως η κυβέρνηση δεν θα διανείμει μόνον 500 εκατ. ευρώ, αλλά θα δώσει 1 δισ. ευρώ επιπλέον σε επιστροφές φόρων και 350 εκατ. ευρώ για το κενό στα ασφαλιστικά ταμεία από τη μείωση εργοδοτικών εισφορών. «Διαθέτουμε το 70% με τρεις διαφορετικούς τρόπους», υποστήριξε και επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας ότι «παρακαλάει για νέο Μνημόνιο, γιατί χωρίς αυτό δεν έχει λόγο ύπαρξης».

Το σύνολο της νέας συμφωνίας της κυβέρνησης με την τρόικα ζητεί να κατατεθεί στη Βουλή ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, με αίτηση κατάθεσης εγγράφων που υπογράφεται και από την Κοινοβουλευτική Ομάδα.

Στην αίτηση που απευθύνεται στους υπουργούς Εργασίας και Οικονομικών, ο κ. Τσίπρας και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κάνουν λόγο για «Μνημόνιο 2014» και κατηγορούν την κυβέρνηση ότι «κρύβει επιμελώς το πακέτο νέων επαχθών μνημονιακών ρυθμίσεων στα εργασιακά, κατόπιν σχετικής συμφωνίας με την τρόικα, ενώ συνεχίζει το επικοινωνιακό παιχνίδι με το πρωτογενές πλεόνασμα σε βάρος του ελληνικού λαού και εν όψει των εκλογών του Μαΐου».

Ακόμη, ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί την κυβέρνηση για «μεθόδευση» με σκοπό «να υφαρπάξει την ψήφο των βουλευτών μέσα από εκβιασμούς και πιέσεις, με σκοπό να προωθηθεί μια νέα συμφωνία – μνημόνιο για τις εργασιακές σχέσεις, τα ασφαλιστικά ταμεία, τις τράπεζες αλλά και την παραγωγή γάλακτος στη χώρα μας.

Ένας νέος εργασιακός μεσαίωνας προβάλλει, ενώ οι κτηνοτρόφοι της χώρας μας θα υποστούν βαρύ πλήγμα. Η κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου δεν νομιμοποιείται να ψηφίσει μια τέτοια συμφωνία».

Το ΚΚΕ, από την πλευρά του, επιμένει ότι πρόκειται για «ψίχουλα που δίνει η κυβέρνηση στην πιο ακραία φτώχεια και τα οποία θα εξανεμιστούν πριν καν φτάσουν στον προορισμό τους».

 

Του Δημ. Ηλ. Χατζηδημητρίου από naftemporiki