Χρωστούν πάνω από 100 δισ. ευρώ

Το εσωτερικό χρέος νοικοκυριών και επιχειρήσεων ξεπερνά τα 100 δισ. ευρώ, εάν βεβαίως αφαιρέσουμε τα 42 δισ. των οφειλών στο Δημόσιο που έχουν καταλογιστεί σε φυσικά και νομικά πρόσωπα που δεν υφίστανται εδώ και χρόνια.

 

Αυτό τονίζει ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης, προσθέτοντας ότι κανείς δεν μπορεί να αγνοήσει και τα 46 δισ. άμεσων και έμμεσων φόρων του 2014 για τη χρήση του 2013. «Όσοι ακόμα αντέχουμε να επιχειρούμε αναρωτιέμαι τι θα πρωτοπληρώσουμε» σημειώνει.

 

Το εσωτερικό χρέος νοικοκυριών και επιχειρήσεων ξεπερνά τα 100 δισ. ευ ρω, εάν βεβαίως αφαιρέσουμε τα 42 δισ. των οφειλών στο Δημόσιο που έχουν καταλογισθεί σε φυσικά και νομικά πρόσωπα που δεν υφίστανται εδώ και χρόνια. Αυτό τονίζει ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Βασίλης Κορκίδης, προσθέτοντας ότι κανείς δεν μπορεί να αγνοήσει και τα 46 δισ. ευρώ άμεσων και έμμεσων φόρων του 2014 για τη χρήση του 2013.

«Όσοι λοιπόν ακόμα αντέχουμε να επιχειρούμε, αναρωτιέμαι τι θα πρωτοπληρώσουμε», σημειώνει. Καταγράφοντας τα τελευταία στοιχεία, ο κ. Κορκίδης διαπιστώνει πως τα δάνεια στο «κόκκινο», οι ληξιπρόθεσμες όφειλες φόρων και ασφαλιστικών εισφορών και οι ανοικτοί λογαριασμοί μεταξύ επιχειρήσεων αποτελούν τις κύριες εστίες ενός «γνωστού-άγνωστου» ιδιωτικού εσωτερικού χρέους, που έρχεται να προστεθεί στο εξωτερικό μας χρέος.

Ειδικότερα, ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ αναφέρει τα εξής:

Οι οφειλές νοικοκυριών και επιχειρήσεων προς τις εφορίες από 56,1 δισ. στις αρχές του 2013 αυξήθηκαν στα 64 δισ. ευρώ στις αρχές του 2014, εκ των οποίων μόνο το 1,7 δισ. είναι σε ρύθμιση. Μέσα σε ένα χρόνο τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο αυξήθηκαν κατά 9,2 δισ., παρά το γεγονός ότι αυξήθηκαν οι εισπράξεις κατά 34%, ενώ το πρώτο δίμηνο του 2014 πάνω από 1 δισ. προστέθηκαν στις ληξιπρόθεσμες οφειλές φόρων. Το ποσό των ανείσπρακτων πρόσθετων φόρων και προστίμων που έχουν επιβληθεί από τα δικαστήρια ανέρχεται στα 17,6 δισ. ευρώ. Από τα 14,8 δισ. ευρώ φορολογικών παραβάσεων που έχουν επιδικάσει εισπράχθηκαν μόνο 778 εκατ. ευρώ, κάτι που επιβεβαιώνει τη φοροαδυναμία βεβαιωμένων φόρων.

Εάν αναλύσουμε τις ληξιπρόθεσμες οφειλές στο Δημόσιο, τα 39 δισ. ευρώ οφείλονται από 500.000 επιχειρήσεις και τα 23 δισ. ευρώ από 2,7 εκατομμύρια φυσικά πρόσωπα. Από τα παραπάνω ποσά, το 44% προέρχεται από πρόστιμα, το 22% από ΦΠΑ, το 18% από φόρους εισοδήματος και το 16% από άλλους φόρους. Αντίστοιχα, οι οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία ανέρχονται, μόνο σε ΙΚΑ και ΟΑΕΕ, στα 13 δισ. ευρώ, ενώ εάν συνυπολογίσουμε και τα άλλα Ταμεία οι ληξιπρόθεσμες εισφορές των επιχειρήσεων, ανεξαρτήτως ρυθμίσεων, ξεπερνούν τα 15 δισ. ευρώ επιβεβαιώνοντας την εισφοροαδυναμία.

Τα δάνεια των τραπεζών στο «κόκκινο» είναι σε επικίνδυνα επίπεδα, αφού 72 δισ. ευρώ είναι τα μόνιμα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και άλλα 35 δισ. σε προσωρινή καθυστέρηση. Οι επισφάλειες των τραπεζών από το συνολικό δανεισμό των 219 δισ. ευρώ σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις υπολογίζονται σήμερα στο 31 %-33%. Το 26% των στεγαστικών δανείων είναι σε καθυστέρηση, ενώ το 27% των επαγγελματικών δανείων και το 42% των καταναλωτικών δεν εξυπηρετούνται.

Τέλος, άλλη μία ανοικτή πληγή, κατά τον κ. Κορκίδη, είναι οι σφραγισμένες επιταγές της περιόδου 2010-2013 που ξεπερνούν τα 4,5 δισ. ευρώ, ενώ οι μεταχρονολογημένες επιταγές που κυκλοφορούν στην αγορά και αλλάζουν χέρια 3-4 φορές, οι πιστώσεις και οι ανοικτοί λογαριασμοί πελατών-προμηθευτών σχηματίζουν ένα ακόμα τεράστιο ποσό, που δύσκολα υπολογίζεται…

 

Του Γιάννη Κανουπάκη από naftemporiki