Ζητούνται… χρήματα!

Του Άγγελου Αγγελίδη

Δεν υπάρχουν χρήματα! Το υπουργείο Οικονομικών βρίσκεται πλέον αντιμέτωπο με την ωμή πραγματικότητα. Δηλαδή, ότι ο έλληνας φορολογούμενος κυκλοφορεί άνεργος και με άδεια τσέπη!

Τα στοιχεία του προϋπολογισμού για το πρώτο δίμηνο του 2014 αποδεικνύουν τη «γύμνια» και τη «συμφορά» των δημόσιων εσόδων! Η υστέρηση 580.000.000 ευρώ στις εισπράξεις που καταγράφηκε τον περασμένο Φεβρουάριο δημιουργεί αμφιβολίες για τη βιωσιμότητα του πρωτογενούς πλεονάσματος των 2 δισ. ευρώ που επετεύχθη (την ίδια περίοδο) με τεχνητό τρόπο από το υπ. Οικονομικών. Τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους αποτυπώνουν την πλήρη κατάρρευση των εσόδων την περίοδο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου. Συγκεκριμένα:

 

  • Τα συνολικά έσοδα από φόρο εισοδήματος καταγράφουν υστέρηση 237.000.000 ευρώ.
  • Τα έσοδα από φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων κατέγραψαν υστέρηση 131.000.000 ευρώ.
  • Τα έσοδα από φόρο εισοδήματος νομικών προσώπων κατέγραψαν υστέρηση 191.000.000 ευρώ.
  • Τα έσοδα από φόρο περιουσίας εμφανίζουν απόκλιση 71.000.000 ευρώ.
  • Οι άμεσοι φόροι παρελθόντων ετών που εισπράττονται φέτος (π.χ. Φόρος Ακίνητης Περιουσίας 2010) παρουσίασαν υστέρηση κατά 94.000.000.
  • 0 ΦΠΑ πετρελαιοειδών καταγράφει υστέρηση 218.000.000 ευρώ.
  • 0 Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης (ΕΦΚ) ενεργειακών προϊόντων υπολείπεται των στόχων 79.000.000 ευρώ.

Σε ότι αφορά το πρωτογενές πλεόνασμα 2,063 δισ. ευρώ που ανακοίνωσε ο αναπ. υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, θα πρέπει να τονιστεί ότι συνυπολογίζονται και πρόσθετα κοινοτικά κονδύλια 1 δισ. ευρώ για προγράμματα του ΕΣΠΑ. Στον σχηματισμό αυτού του υψηλού πλεονάσματος συνέβαλε και η μη καταβολή προϋπολογισθεισών δαπανών συνολικού ύψους 846.000.000 ευρώ μέσω του Τακτικού Προϋπολογισμού. Επίσης, οι δαπάνες του Κρατικού Προϋπολογισμού ανήλθαν στα 8,976 δισ. ευρώ και παρουσιάζονται μειωμένες κατά 587.000.000 ευρώ έναντι του στόχου (9,563 δισ. ευρώ).

 

Ο Γιάννης Στουρνάρας και οι συνομιλητές του από την τρόικα, θα πρέπει να καταλάβουν ότι αν δεν ρίξουν χρήμα στην αγορά, αν οι τράπεζες δεν ανοίξουν τη στρόφιγγα της χρηματοδότησης, τότε ο ελληνικός λαός θα παραμείνει σε καθεστώς «φτωχοποίησης» και με άδειες τσέπες. Επομένως, όσους φόρους και αν επιβάλουν δεν πρόκειται να δουν χρήματα στα κρατικά ταμεία. Και πώς να πληρώσει τις υποχρεώσεις του ο έλληνας φορολογούμενος, όταν η πλειονότητα παραμένει άνεργη, όταν οι μισθοί που καταβάλλονται είναι απλά για να μην πεθάνουν από τη πείνα, όταν η τιμή των αγαθών και των προϊόντων συνεχίζει να αυξάνεται.

 

Δεν ξέρω τις τους μαθαίνουν στο London School of Economics, από τα θρανία του οποίου έχουν περάσει όλοι αυτοί οι «οικονομικοί φωστήρες», αλλά σε μία προβληματική οικονομία (όπως είναι η ελληνική) η λύση προέρχεται από ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και όχι από τη λιτότητα.

 

Danioliptes.gr