Οι φόροι συνέχισαν να «ροκανίζουν» τις καταθέσεις και τον Φεβρουάριο κατά 489 εκατ. ευρώ μειώθηκαν οι καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες στη διάρκεια του Φεβρουαρίου, γεγονός που συνδέεται άμεσα με την πληρωμή φορολογικών υποχρεώσεων από μεγάλο αριθμό πολιτών.

 

Κατά μισό δισ. περίπου μειώθηκαν οι καταθέσεις τον Φεβρουάριο, μήνα κατά τον οποίο κορυφώθηκαν οι φορολογικές υποχρεώσεις φυσικών και νομικών προσώπων. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ, το συνολικό ύψος των καταθέσεων υποχώρησε στο τέλος Φεβρουαρίου στα 160,5 δισ. ευρώ, ανεβάζοντας τις συνολικές απώλειες από την έναρξη της κρίσης, δηλαδή τα τέλη του 2009, στα 77 δισ. ευρώ.

 

Από αυτά τα 62,6 δισ. ευρώ είναι οι απώλειες των νοικοκυριών, οι αποταμιεύσεις των οποίων έχουν υποχωρήσει στα 134,2 δισ. ευρώ, ενώ στα 14,3 δισ. ευρώ ανέρχονται οι απώλειες για τις Επιχειρήσεις, η ρευστότητα των οποίων έχει περιοριστεί στα 263 δισ. ευρώ.

 

Οι εκροές ανήλθαν συγκεκριμένα στα 489 εκατ. ευρώ και αφορούν τόσο τα νοικοκυριά όσο και τις επιχειρήσεις, που έχασαν 194 και 295 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.

 

Όπως σημειώνει το δημοσίευμα της Καθημερινής, η ραγδαία υποχώρηση των καταθέσεων -που σημειώθηκε κυρίως τα πρώτα χρόνια της κρίσης με την εκροή κεφαλαίων- σε σχέση με τον ρυθμό αποκλιμάκωσης των δανείων, διατηρεί το έλλειμμα μεταξύ των δανείων και των καταθέσεων στα 56 δισ. ευρώ, το οποίο καλύπτεται μέσω παροχής ρευστότητας από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

 

Με ρυθμό -4% υποχώρησε η χρηματοδότηση του ιδιωτικού τομέα και το πρώτο δίμηνο του έτους. Είναι χαρακτηριστικό ότι από την έναρξη της κρίσης, το 2009, οι οφειλές των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών προς τις τράπεζες μειώθηκαν από τα 250 δισ. ευρώ στα 216,6 δισ. ευρώ, ανεβάζοντας τη μείωση των δανείων στα 35 δισ. ευρώ περίπου. Το πιο εντυπωσιακό είναι ότι από αυτά τα 30 δισ. ευρώ είναι το έλλειμμα ρευστότητας για τις επιχειρήσεις, ο δανεισμός των οποίων υποχώρησε από τα 132 δισ. ευρώ περίπου στα 102 δισ. ευρώ περίπου στο τέλος Φεβρουαρίου.

 

Η εξάρτηση πάντως από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα κλείνει σταδιακά, κυρίως μέσω της πολιτικής πιστωτικής συρρίκνωσης που εφαρμόζουν οι τράπεζες και της σταδιακής επανάκαμψης στις αγορές για την άντληση ρευστότητας. Σε κάθε περίπτωση, η έλλειψη ρευστότητας καθιστά απαγορευτική τη χρηματοδότηση της οικονομίας, συντηρώντας την πιστωτική συρρίκνωση στο επίπεδο του -4%, όλα τα τελευταία χρόνια. Με ρυθμό -4% υποχώρησε η χρηματοδότηση του ιδιωτικού τομέα και το πρώτο δίμηνο του έτους και σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ, ο δανεισμός των ιδιωτών προς τις τράπεζες διαμορφώθηκε στα 216,6 δισ. ευρώ από 217,6 δισ.ευρώ τον Ιανουάριο και 225 δισ.ευρώ τον Φεβρουάριο του 2013.

 

Danioliptes.gr

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.