Συνεχίζει με τη στήριξη του Δημοσίου η Eurobank

 

Καλό θα ήταν να μη βιαστεί η EUROBANK, δια του Διευθύνοντος Συμβούλου της Χ.Μεγάλου να πανηγυρίσει ως η πρώτη τράπεζα που η πλειοψηφία των μετοχών της θα ανήκει στους ιδιώτες κι οτι δεν πήγαν χαμένες οι προσπάθειες της Διοίκησης της Τράπεζας για την προσέλκυση υγιών, ποιοτικών ξένων κεφαλαίων στην Ελλάδα.

 

Όπως ανακοινώθηκε, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) θα μετέχει ως εγγυητής στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Eurobank, ώστε να περιορισθούν οι απώλειες του Δημοσίου από πιθανή υπερβολική απίσχναση (excessive dilution) αποφάνθηκε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.


Η επιστολή του αρμόδιου Επίτροπου για θέματα Ανταγωνιστικότητας, Χοακίν Αλμούνια για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών που δόθηκε στη Βουλή από τον υπουργό Οικονομίας Γ.Στουρνάρα προειδοποιεί ότι υπάρχει ο κίνδυνος προκειμένου να προσελκύσει μια αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ένα μεγάλο ποσό από ιδιώτες επενδυτές, να είναι απαραίτητο να δεχθεί το ΤΧΣ μια αφύσικα μεγάλη έκπτωση της τιμής της μετοχής σε σχέση με την πραγματική άξια της τράπεζας κάτι που θα οδηγούσε σε υπερβολική απίσχναση. 

Με την ΑΜΚ της Eurobank που αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί στα μέσα Μαίου, το ΤΧΣ θα υποχωρήσει από το 95% στο 35% και οι ιδιώτες μέτοχοι από 5% θα αποκτήσουν το 65% της Τράπεζας.


Οι  ξένοι επενδυτές θέλουν να δώσουν γύρω στα 0,30 ευρώ  ανά μετοχή και το Ταμείο θα ήθελε 0,50. Το 0,50 «δεν υπάρχει», αλλά κάτι τις πάνω από το 0,30 καθόλου δεν αποκλείεται. Με κάποιο μαγικό τρόπο επιχειρούν να παρουσιάσουν ως επιτυχία κι οτι δε θα θεωρηθεί κρατική ενίσχυση η διεξαγωγής της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου σε τιμές πολύ χαμηλότερης του 1,25 ευρώ που είναι η τιμή ανά μετοχή που ανακεφαλαιοποίησε αρχικά το ΤΧΣ την Eurobank. 

Σημειώνεται πως η κοινοπραξία των funds Fairfax, W.L.Ross, Fidelity, Capital Research και Mackenzie που έχει εκφράσει ήδη ενδιαφέρον για συμμετοχή στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Eurobank με 1,5 δισ. ευρώ επιθυμεί σύμφωνα με πληροφορίες η αύξηση να γίνει στην ονομαστική αξία της μετοχής της Eurobank, δηλαδή στα 0,30 ευρώ.

Αυτή η τιμή (0,30 ευρώ) θα είχε ως αποτέλεσμα η συμμετοχή του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στην Eurobank να περιορισθεί από το 95% σήμερα στο 35% με μεγάλη ζημιά για το Δημόσιο, κάτι που βάσει της επιστολής Αλμούνια θα αποτελούσε αθέμιτη κρατική ενίσχυση υπέρ των funds. Υπενθυμίζεται πως σήμερα η Eurobank έχει συνολική κεφαλαιοποίηση 2,7 δισ. ευρώ, ενώ σε ενδεχόμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου 3 δισ. ευρώ με παραίτηση της συμμετοχής του ΤΧΣ η κεφαλαιοποίηση θα μπορούσε να ξεπεράσει τα 5 δισ. ευρώ.

Ωστόσο, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα κατείχε μόλις το 35% των εν λόγω μετοχών ήτοι μετοχές αξίας 1,75 δισ. ευρώ. Ακόμη και στην περίπτωση που μέχρι το 2018, έτος εξόδου του ΤΧΣ από τις τράπεζες, η μετοχής της Eurobank τριπλασίαζε την τιμή της, η συμμετοχή του ΤΧΣ στον Όμιλο Eurοbank θα διαμορφωνόταν στα 5,25 δισ. ευρώ, όταν η συνολική επένδυση του Δημοσίου στην τράπεζα είναι 13,63 δισ. ευρώ.

Επισημαίνεται οτι, η επιστημονική υπηρεσία της Βουλής χαρακτήρισε συνταγματικά «προβληματικές» τις διατάξεις του νέου νόμου, που προβλέπουν μεταξύ άλλων, ότι το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας δύναται να διαθέτει το σύνολο ή μέρος των μετοχών πιστωτικού ιδρύματος που κατέχει σε τιμές χαμηλότερες της τιμής κτήσης τους ή της τρέχουσας χρηματιστηριακής αξίας τους, αλλά και ότι οι αποφάσεις του Γενικού Συμβουλίου και της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΤΧΣ θεωρούνται σύμφωνες με το σκοπό του Ταμείου και το δημόσιο συμφέρον, επωφελείς και συμφέρουσες για το Ταμείο και το Ελληνικό Δημόσιο και υπηρετούσες τη χρηστή διαχείριση της περιουσίας του Ταμείου, όσον αφορά την αστική ευθύνη των μελών του Γενικού Συμβουλίου, της Εκτελεστικής Επιτροπής καθώς και του προσωπικού του Ταμείου, έναντι τρίτων και έναντι του Ελληνικού Δημοσίου.

 

Η αμαρτωλή Eurobank και η σωτηρία του Σπύρου Λάτση

 

Απορίας αποτελεί ότι ο τρόπος με τον οποίο οργανώθηκε και εκτελέστηκε η αποστολή… σωτηρίας του επιχειρηματία και της οικογένειάς του από την υπόθεση της Eurobank ώστε ο βασικός μέτοχος της τράπεζες να  μπορέσει να την κάνει με… ελαφρά πηδηματάκια έχοντας λάβει τις ευλογίες Προβόπουλου και Στουρνάρα, και τα δις του ελληνικού λαού.

 

 

Διότι υποχρέωση του βασικού μετόχου της Eurobank, δηλαδή της οικογένειας Λάτση ήταν να βάλει τα δικά του χρήματα για να ανακεφαλαιοποιηθεί η τράπεζα κι όχι τα χρήματα του έλληνα φορολογούμενου. Εννέα φυσικά πρόσωπα και μαζί το John S. Latsis Public Benefit Foundation κατείχαν το 43,6% της τράπεζας.

 

 

Κι αφού κατάφεραν να ανακεφαλαιοποιήσουν την τράπεζα ξοδεύοντας δικά τους χρήματα, πέτυχαν και ένα άλλο σχέδιο: συμφώνησαν με την Εθνική Τράπεζα να ανταλλάξουν μετοχές. Βάσει της νομοθεσίας, η Εθνική ήταν υποχρεωμένη να κάνει δημόσια πρόταση και για το υπόλοιπο ποσοστό της Eurobank που «διαπραγματεύεται» στο χρηματιστήριο. Στο τέλος της δημόσιας πρότασης, η Εθνική Τράπεζα βρέθηκε να κατέχει το 85% της Eurobank και η οικογένεια Λάτση το 11% της Εθνικής. Μετά την κατάρρευση των σχεδίων συγχώνευσης των δύο τραπεζών, η Εθνική αδυνατούσε να καλύψει το μερίδιό της για την ανακεφαλαιοποίηση της Eurobank. Κι έτσι, η Eurobank πήρε τον δρόμο για το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

 

Μόλις λοιπόν η Εθνική ολοκληρώσει τη δική της ανακεφαλαιοποίηση -και μόνο τη δική της-, θα έχει ολοκληρωθεί και η σωτηρία του Λάτση. Η οικογένεια Λάτση απέκτησε μετοχές της Εθνικής, χωρίς να βάλει ούτε ένα ευρώ στην ανακεφαλαιοποίηση της Eurobank, τη στιγμή που οι γαλλικές τράπεζες ξόδεψαν εκατοντάδες εκατομμύρια για να ανακεφαλαιοποιήσουν τις θυγατρικές τους στην Ελλάδα.

 

Κι ενώ ο Λάτσης έσωσε τα χρήματά του, κάθε Έλληνας πολίτης χρεώθηκε από 5.830 ευρώ για να πάει η Eurobank στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Σαν να μην έφτανε αυτό, με τη βούλα της Κομισιόν, ο ελληνικός λαός θα συνεχίσει να πληρώνει τη χρεωκοπημένη Eurobank. Μέχρι πότε όμως θα συνεχίσουμε να πληρώνουμε λογαριασμούς υπέρ… τρίτων;

 

Danioliptes.gr