Σε δόσεις η… δόση!

Του Άγγελου Αγγελίδη

Τι κι αν η Ελλάδα έκανε πάλι ότι της είπαν; Τι κι αν το Σαββατοκύριακο οι βουλευτές καβγάδιζαν για το γάλα, τη ανακεφαλοποίηση των τραπεζών και τα υπόλοιπα θέματα του πολυνομοσχεδίου «σκούπα»;

Οι τροϊκανοί, τηρώντας τη πάγια τακτική τους, θα χορηγήσουν τη πολυπόθητη και πολυαναμενόμενη δόση των περίπου 12 δις. Ευρώ σε… τέσσερις δόσεις!

 

Χθες το απόγευμα και ενώ ο καβγάς στη βουλή είχε ανάψει για τα καλά ανάμεσα στους βουλευτές των διαφόρων κομμάτων, η τρόικα και οι εκπρόσωποι των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης αποφάσιζαν την έγκριση των δόσεων της βοήθειας και συζητούσαν την επόμενη ημέρα της Ελλάδας. Εκείνη την ώρα βρισκόταν σε εξέλιξη τηλεδιάσκεψη του EuroWorking Group όπου ο Ματίας Μόρς παρουσίασε την πολύκροτη έκθεση του τελευταίου περιπετειώδους ελέγχου της τρόικας και τα συμφωνηθέντα με την ελληνική κυβέρνηση ώστε να απελευθερωθούν οι δόσεις της βοήθειας για την Ελλάδα. Η απόφαση αναμένεται να ληφθεί αύριο στο Ζάππειο, όπου θα συνεδριάσει το Συμβούλιο υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης.

 

Κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης επισημάνθηκε ότι η Ελλάδα έχει τηρήσει στο 75% τις δεσμεύσεις της, καταγράφοντας όμως μεγάλη καθυστέρηση στις αλλαγές και την κατάργηση των φόρων υπέρ τρίτων και τα εργασιακά που όμως πέρασαν με το πολυνομοσχέδιο. Σ΄αυτό τον τομέα δηλαδή τους φόρους υπέρ τρίτων, το ποσοστό προσαρμογής είναι χαμηλότερο από 10%, αν και βελτιώνεται με τις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου για τη μεταφορά κοινωνικών πόρων στο υπουργείο Οικονομικών.

 

Κατόπιν τούτων οι τεχνοκράτες, εκπρόσωποι των υπουργών Οικονομικών, εισηγήθηκαν την καταβολή των δόσεων της βοήθειας πρός την Ελλάδα ως εξής:

-6,4 δισ. ευρώ από το ESM εντός του Απριλίου,

-3,4 δισ. ευρώ από το ΔΝΤ εντός του Μαίου,

-1,2 δισ. ευρώ από το ESM τον Ιούνιο, και

-1 δισ. ευρώ από το ESM εντός του Ιουλίου.

 

Όμως, οι τροϊκανοί για να δώσουν τις δύο τελευταίες δόσεις της… δόσης, απαιτούν δύο επιπλέον ενέργειες: τη θεσμοθέτηση κώδικα αντιμετώπισης της διαφθοράς στο δημόσιο και μελέτη των ποσοστών κέρδους των φαρμακείων.

 

Ωραία! Η Ελλάδα συμπεριφέρθηκε για μία ακόμη φορά ως ένας πολύ καλός μαθητής. Διάβασε το μάθημά του, το αποστήθισε, στάθηκε «σούζα» στη δασκάλα του, η οποία τον βαθμολόγησε «κάτω από τη βάση». Γιατί; Διότι πιστεύει ότι ο μαθητής δεν τα «παίρνει εύκολα». Διότι, πιστεύει ότι η ίδια (σ.σ. η δασκάλα) είναι τέλεια και γνωρίζει τα πάντα και επομένως φταίει σίγουρα ο μαθητής.

 

Δυστυχώς, όμως, δεν είναι έτσι τα πράγματα. Η Ελλάδα παραμένει σε μία πολύ δύσκολη θέση και τις τύχες της κρατά στα χέρια της μία κυβέρνηση που δεν μπορεί να διαπραγματευτεί. Δεν είναι δυνατόν, μία κυβέρνηση ενός ανεξάρτητου κράτους να είναι δεμένη χειροπόδαρα, να υλοποιεί «μέχρι κεραίας» τις απαιτήσεις ενός οργάνου (τρόικα) το οποίο δεν είναι καν θεσμοθετημένο και μετά να… σέρνεται από πίσω του παρακαλώντας ή εκλιπαρώντας για λίγα ψίχουλα. Πίσω από αυτή τη κυβέρνηση υπάρχει ένας περήφανος λαός που θέλει τη κυβέρνηση του να πατά γερά στα πόδια της και αν χρειαστεί να βάζει στη θέση της τη τρόικα και όποιον άλλον την υποστηρίζει. Αυτοί οι τρεις τύποι, οι οποίοι ευθύνονται σε ένα μεγάλο ποσοστό για τη κατάντια της χώρας, πρέπει κάποια στιγμή να μάθουν να βάλουν φρένο καθώς δεν μπορούν να συμπεριφέρονται τόσο κομπλεξικά απέναντι σε έναν ολόκληρο λαό…

 

Danioliptes.gr