E.E.: Περισσότερο χρέος διακρατούν οι τράπεζες

Τις μεγαλύτερες ποσότητες κρατικών ομολόγων από την έναρξη της κρίσης της Ευρωζώνης διακρατούν οι ευρωπαϊκές τράπεζες, πυροδοτώντας ανησυχίες για μια πιθανή αποσταθεροποίηση των δεσμών μεταξύ των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων της περιοχής και των εθνικών κυβερνήσεων.

 

Όπως προκύπτει από στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), που επικαλείτο η εφημερίδα “Financial Times”, οι τράπεζες της Ευρωζώνης αύξησαν τις τοποθετήσεις τους σε κρατικά ομόλογα, ως ποσοστό επί των assets τους, σχεδόν κάθε μήνα από τις αρχές του 2012.

Τα κρατικά ομόλογα αντιστοιχούσαν τον Φεβρουάριο στο 5,8% των συνολικών assets τους, από 4,3% τον Ιανουάριο 2012, παρά τις προειδοποιήσεις από τις ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές για την αντιμετώπιση του διογκούμενου δεσμού χρέους-τραπεζών.

 

Η συντριπτική πλειοψηφία των αυξήσεων αφορά τοποθετήσεις σε ομόλογα που εκδίδονται από τις εθνικές κυβερνήσεις των τραπεζών, εντείνοντας το ενδεχόμενο οι αυξανόμενοι αριθμοί των τραπεζών να είναι απλώς “too big to fail (σ.σ.: πολύ μεγάλες για να καταρρεύσουν)”, σύμφωνα με την Eva Olsson, διευθύντρια πιστωτικής στρατηγικής στη Mitsubishi UFJ Securities.

 

Υπάρχουν φόβοι ότι ορισμένες τράπεζες δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στον έλεγχο επί της ποιότητας του ενεργητικού τους (AQR) ή στα stress tests, και αν μια τράπεζα αντιμετωπίσει προβλήματα, αυτό θα μπορούσε να έχει επιπτώσεις και στο κρατικό χρέος”, πρόσθεσε η ίδια.

Οι αυξήσεις ήταν εντονότερες στην περιφέρεια της Ευρωζώνης. Στην Ιταλία, το 10,2% των τραπεζικών περιουσιακών στοιχείων αφορούσε δημόσιο χρέος τον Φεβρουάριο, από 6,8% τον Ιανουάριο, ενώ στην Ισπανία το ποσοστό αυτό έχει αυξηθεί στο 9,5%, από 6,3%. Στην Πορτογαλία το αντίστοιχο ποσοστό έχει ανέλθει στο 7,4% από 4,6% και στη Σλοβενία στο 13,9% από 9,3%.

 

Αναλυτές εκτιμούν ότι η αυξημένη σύζευξη καθιστά τις τράπεζες και τις κυβερνήσεις ευάλωτες σε ένα καθοδικό σπιράλ σοκ που θα μπορούσε να εξαπλωθεί γρήγορα από το ένα στο άλλο, όπως, για παράδειγμα, σε περίπτωση μιας πιθανής υποβάθμισης της αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας.

 

Όπως σχολιάζουν οι “F.T.”, αυτή η “διαπλοκή” των οικονομικών “μοιρών” των τραπεζών και των κυβερνήσεων δεν αφορά αποκλειστικά τις οικονομικά ασθενέστερες χώρες. Οι γερμανικές τράπεζες έχουν αυξήσει την έκθεσή τους σε κυβερνητικό χρέος ως ποσοστό επί του ενεργητικού τους στο 4,6% από 3,5%, ενώ στη Γαλλία το ποσοστό έχει αυξηθεί κατά μία εκατοστιαία μονάδα, στο 3,6%.

 

Μόνο η Ελλάδα “είδε” μια σημαντική πτώση της τάσης, με τις τράπεζες να έχουν μειώσει τις τοποθετήσεις τους σε κρατικό χρέος κατά περισσότερο από το ήμισυ, στο 3,4% των assets τους.

 

Μεταξύ του 2011 και του 2012, η ΕΚΤ “έριξε” περισσότερα από 1 τρισ. ευρώ φθηνού χρήματος στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της περιοχής, με πολλές τράπεζες να εκμεταλλεύονται τα δάνεια για να επενδύσουν σε υψηλότερης απόδοσης κρατικά ομόλογα.

 

Danioliptes.gr