Αυξήσεις για τους Γερμανούς, μειώσεις για τους Έλληνες εργαζόμενους

Μισθό μεγαλύτερο ακόμη και από Έλληνες εργαζόμενους με 20ετη προϋπηρεσία, θα λαμβάνουν ως κατώτατο μισθό οι Γερμανοί εργαζόμενοι από το 2017.

 

Στην υλοποίηση μιας βασικής δέσμευσης της προχώρησε η γερμανική κυβέρνηση συνασπισμού, η οποία ενέκρινε σήμερα τον νόμο που θεσμοθετεί κατώτατο μισθό στη χώρα. Ο νόμος, που αποτελεί πρόγραμμα-κλειδί της τρίτης κυβέρνησης Μέρκελ, θα εφαρμοσθεί το αργότερο μέχρι το 2017 και ορίζει το επίπεδο της κατώτατης αμοιβής στη Γερμανία στα 8,5 ευρώ μικτά ωριαίως.

Συγκεκριμένα το επίπεδο της κατώτατης αμοιβής όπως ορίσθηκε στη Γερμανία, σημαίνει 68 ευρώ το μεροκάματο και 1.430 ευρώ το μήνα.

 

Ο νόμος θα τεθεί σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου 2015, αλλά προβλέπεται η εφαρμογή μεταβατικής περιόδου για τους τομείς όπου θα ισχύει ακόμη κλαδική σύμβαση. Το αργότερο μέχρι το 2017 θα έχει εφαρμοσθεί για όλους τους εργαζόμενους, πλην των κάτω των 18 ετών, των μαθητευομένων και των μακροχρόνια ανέργων, οι οποίοι εξαιρούνται για το πρώτο εξάμηνο από την πρόσληψή τους.

 

Η θέσπιση κατωτάτου μισθού αποτελεί επανάσταση σε μία χώρα όπου η διαπραγμάτευση των μισθών από τους κοινωνικούς εταίρους αποτελούσε ιστορικό θεσμό. Οι εταίροι της Γερμανίας, με πρώτη τη Γαλλία, ελπίζουν ότι η εφαρμογή του νόμου θα αντιμετωπίσει το ντάμπινγκ σε ορισμένους τομείς, όπως ο τομέας των αγροτικών προϊόντων και τροφίμων, και ότι θα τονώσει την εσωτερική κατανάλωση στην πρώτη σε μέγεθος οικονομία της Ευρώπης.

Η Καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ και οι συντηρητικοί συμφώνησαν με μισή καρδιά με το σχέδιο αυτό, το οποίο υπήρξε ο εκ των ων ουκ άνευ όρος που έθεσαν οι Σοσιαλδημοκράτες για να συμμετάσχουν στην κυβέρνηση συνασπισμού.

 

Τι θα έπρεπε να πουν οι Έλληνες εργαζόμενοι, οι οποίοι θα λαμβάνουν από το 2017 κατώτατο μισθό “μιας αξίας”, ενώ μέχρι τότε οι μακροχρόνια άνεργοι θα στερηθούν το 50% των τριετιών – μισθολογικών ωριμάνσεων στους μισθούς τους στην περίπτωση που προσληφθούν.

 

Ταυτόχρονα με το πολυνομοσχέδιο στην αγορά εργασίας θα δεσπόζουν οι Εταιρείες Προσωρινής Απασχόλησης, οι εργαζόμενοι – οικοδόμοι στα δημόσια έργα (που θα προσλαμβάνονται από τις συγκεκριμένες εταιρείες) θα αμείβονται με τον κατώτατο μισθό και θα ασφαλίζονται σαν ελεύθεροι επαγγελματίες.

 

Αυξήσεις για τους Γερμανούς, μειώσεις για τους Έλληνες εργαζόμενους. Δεν είναι δύσκολο να σκεφθεί κανείς ποιος επωφελήθηκε από την κρίση στη χώρα μας.

 

Danioliptes.gr