Περισσότεροι οι βασικοί όροι.

Οξεία κριτική στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ασκεί το δίκτυο μη κυβερνητικών οργανώσεων για θέματα ανάπτυξης και χρέους Eurodad, καθώς -όπως επισημαίνει- οι όροι τους οποίους θέτει στις δοκιμαζόμενες οικονομίες στις οποίες προσφέρει δάνεια έχουν αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια και τούτο παρά το γεγονός ότι το ίδιο το Ταμείο έχει υποσχεθεί να περιορίσει τις επαχθείς προϋποθέσεις.

Σύμφωνα με τη νέα ανάλυση του Eurodad, η οποία καλύπτει την περίοδο Οκτωβρίου 2011-Αυγούστου 2013 και συνολικά 23 δάνεια, το ΔΝΤ επιβάλλει κατά μέσο όρο 20 βασικούς όρους σε κάθε δάνειο που εγκρίνει. Πρόκειται για αισθητή αύξηση σε σχέση με τις περιόδους 2005-07 και 2003-04, κατά τις οποίες οι αντίστοιχες αναλύσεις του Eurodad είχαν δείξει ότι οι προϋποθέσεις που συνόδευαν τα δάνεια του ΔΝΤ ήταν 13,7 και 14 αντίστοιχα.

Οι περισσότεροι όροι (κατά μέσο όρο 35) επιβλήθηκαν στα δάνεια της Ελλάδας, της Κύπρου και της Τζαμάικα, η αξία των οποίων καλύπτει το 87% των συνολικών δανείων που παρείχε το ΔΝΤ την υπό εξέταση περίοδο. Όπως επισημαίνεται στην έκθεση, ολοένα και μεγαλύτερος αριθμός των όρων συνδέεται με πολιτικά ευαίσθητες και άκρως αμφιλεγόμενες αποφάσεις, όπως αυξήσεις του ΦΠΑ και άλλων φόρων, δραστικές μειώσεις των δαπανών, πάγωμα ή περικοπές των μισθών και των συντάξεων, περιορισμό των δικαιωμάτων των συνδικάτων και ιδιωτικοποίηση δημόσιων επιχειρήσεων.

Το ΔΝΤ, από την πλευρά του, υποστηρίζει ότι οι προϋποθέσεις που θέτει είναι απαραίτητες, ώστε να επανέλθουν στο σωστό δρόμο οι οικονομίες αυτών των χωρών, αλλά και για να διασφαλίσει ότι θα πάρει πίσω τα χρήματά του. To Eurodad, ωστόσο, διαπίστωσε ότι οι περισσότερες χώρες δανείζονται κατ’ επανάληψη. Οι 20 από τις 22 χώρες που εντάχθηκαν σε νέα δανειακά προγράμματα μεταξύ 2011-13 είχαν δανειστεί ξανά την περασμένη δεκαετία.

 

ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.