Τα στελέχη της ΕΛΣΤΑΤ και άλλοι «πρόθυμοι» να βοηθήσουν στο ξεπούλημα της χώρας αποκτούν ασυλία για να συνεχίσουν το θεάρεστο έργο τους. Κάθε είδους παρανομία μπορεί να ξεπλυθεί από τη βιομηχανία τροπολογιών που έχει στήσει η κυβέρνηση στο ελληνικό κοινοβούλιο.

 

Κι όλα αυτά συμβαίνουν στο παρά πέντε της ψήφισής τους, προκειμένου να βγάλουν «λάδι» ημέτερους, να κουκουλώσουν σκανδαλώδεις διαδικασίες και να νομοθετήσουν καθεστώς ατιμωρησίας για πράξεις που βλάπτουν το δημόσιο συμφέρον.

Όπως γράφει σήμερα το Unfollow, πλάι στις αντιδραστικές Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, τους μνημονιακούς νόμους του ενός (!) άρθρου, τους νόμους που ψηφίζονται ενώ ακόμη και η Επιστημονική Επιτροπή της Βουλής τους κρίνει πρόδηλα αντισυνταγματικούς, η φάμπρικα των τροπολογιών αποδεικνύει τον ευτελισμό της κοινοβουλευτικής διαδικασίας στα χέρια της κυβέρνησης Σαμαρά.

 

Το περιοδικό επισημαίνει οτι η Βουλή έχει μετατραπεί σε εργαλείο για την προάσπιση των συμφερόντων των μεγαλοεπιχειρηματιών και για την «προστασία» των δικών της ανθρώπων σε κρίσιμα πόστα. Δημοκρατία, κατά τα άλλα… Είναι αδύνατο να χωρέσει αυτή η φάμπρικα με όλες αυτές τις τροπολογίες σε ένα άρθρο! Με πρωταγωνιστές τους υπουργούς και τους βουλευτές της, η κυβέρνηση το τελευταίο διάστημα έχει στήσει ένα «γαϊτανάκι» τροπολογιών.

 

Τρεις μήνες πριν τις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, σε σχέδιο νόμου που αφορούσε την ενσωμάτωση οδηγίας της ΚΚ για τις ευρωεκλογές, η κυβέρνηση κατέθεσε τροπολογία που απάλλασσε αναδρομικά περιφερειάρχες και δημάρχους από κάθε πιθανή ποινική ευθύνη για αναθέσεις έργων.

 

Την τροπολογία 1196/25 κατέθεσε στις 24 Φλεβάρη 2014 ο βουλευτής της ΝΔ Σάββας Αναστασιάδης. Ο μακεδόνας βουλευτής πρότεινε να νομοθετηθεί ότι «στις περιπτώσεις συμβάσεων μίσθωσης έργου, που νομίμως έχουν συναφθεί κατά τους όρους του άρθρου 6 του Ν. 2527/1997 και για τις οποίες το παραδοτέο έργο διαφέρει από το περιγραφόμενο στη σύμβαση, άλλα άπτεται της υπηρεσίας του ίδιου φορέα που παρέχει η αναθέτουσα αρχή και η τελευταία το αποδέχεται, δεν δημιουργούνται ποινικές ευθύνες για τους κατά νόμο υπευθύνους για τη σύναψη τους».

 

Με άλλα λόγια, ένας περιφερειάρχης ή ένας δήμαρχος μπορούσε νόμιμα να παραλάβει (και να εξοφλήσει) άλλα έργα από αυτά για τα οποία είχε υπογράψει αρχικά σύμβαση για λογαριασμό του Δημοσίου! Αυτό θα ίσχυε τόσο για τις αναθέσεις έργων σε ιδιώτες εργολάβους, όσο και για υπαλλήλους που είχαν προσληφθεί με συμβάσεις μίσθωσης έργου για να απασχοληθούν σε ένα συγκεκριμένο αντικείμενο και τελικά βρέθηκαν να εργάζονται αλλού.

 

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η κατάθεση της τροπολογίας είχε την έγκριση του Μεγάρου Μαξίμου και της Χαριλάου Τρικούπη. Στόχος της κυβέρνησης ήταν να «κουκουλώσει» μια σειρά παρανομιών που έχουν διαπράξει τοπικοί άρχοντες προερχόμενοι από ΠΑΣΟΚ και ΝΔ και τους καθιστούσαν υπόλογους στη δικαιοσύνη.

 

Σύσσωμοι οι βουλευτές της αντιπολίτευσης εναντιώθηκαν στην τροπολογία, που συζητήθηκε στη Βουλή στις 27 Φεβρουαρίου. Παρ όλα αυτά, η τροπολογία υπερψηφίστηκε από τους βουλευτές της κυβέρνησης. Λόγω των έντονων αντιδράσεων, τελικά, ο υπουργός Εσωτερικών Γ. Μιχελάκης αναγκάστηκε να την αποσύρει λίγο πριν από την ψήφιση του συνόλου του νομοσχεδίου, ξεκαθαρίζοντας πάντως ότι η κυβέρνηση θα επανεξετάσει το σχετικό θέμα και θα το επαναφέρει στη Βουλή.

 

Απάλλαξαν τους τραπεζίτες για τα θαλασσοδάνεια

 

Το καθεστώς ασυλίας που απέτυχε να δώσει στους γαλαζοπράσινους δημάρχους, η κυβέρνηση είχε φροντίσει πολύ νωρίτερα να το εξασφαλίσει στις διοικήσεις των τραπεζών που χορήγησαν δάνεια χωρίς επαρκείς εγγυήσεις σε νομικά πρόσωπα – όπως είναι τα κόμματα. Στις 4 Απριλίου 2013, κατά τη διάρκεια συζήτησης και ψήφισης του σχεδίου νόμου του υπουργείου Ανάπτυξης «Διαμόρφωση Φιλικού Αναπτυξιακού Περιβάλλοντος για τις Στρατηγικές και Ιδιωτικές Επενδύσεις», τρεις βουλευτές της ΝΔ (Δ. Χριστογιάννης, Δ. Τσουμάνης, Δ.Σταμνίτης) κατέθεσαν, και μάλιστα εκπρόσθεσμα, τροπολογία με την οποία απαλλάσσονται από την ενδεχόμενη δίωξη για απιστία τα μέλη των διοικήσεων των τραπεζών που έδωσαν στο ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ δάνεια εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ χωρίς τις νόμιμες εγγυήσεις.

 

Η τροπολογία 390/37 προβλέπει ότι: «Δεν συνιστά απιστία κατά την έννοια των άρθρων 256 και 390 του Ποινικού Κώδικα, για τον Πρόεδρο, τα μέλη του ΔΣ και τα στελέχη των τραπεζών η σύναψη δανείων πάσης φύσεως με νομικά πρόσωπα δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, του ευρύτερου δημόσιου τομέα, όπως αυτός προσδιορίζεται από το νόμο κάθε φορά εφόσον υπάρχουν οι σχετικές αποφάσεις εγκριτικών επιτροπών και τηρήθηκαν οι κανονιστικές πράξεις της Τράπεζας της Ελλάδος». Και βέβαια, η ασυλία έχει και αναδρομική ισχύ, καθώς η αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας ορίζει ότι «η διάταξη καταλαμβάνει και τα ήδη χορηγηθέντα ή εκκρεμή δάνεια». Μεδυο λόγια: η Βουλή αποφάσισε να μην αποδοθούν ποτέ ευθύνες για τα δάνεια άνω των 270 εκατ. ευρώ που έδωσαν οι (κομματικά διορισμένες) διοικήσεις των τραπεζών στο ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ! Η σκανδαλώδης κυβερνητική μεθόδευση είχε συγκεκριμένο στόχο: να ακυρώσει τη διερεύνηση της τραπεζικής δανειοδότησης του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, που είχαν ξεκινήσει οι οικονομικοί εισαγγελείς κκ. Μουζακίτης και Πεπόνης.

 

Ασυλία για τα στελέχη του ΤΑΙΠΕΔ και της ΕΛΣΤΑΤ

 

Η κυβέρνηση φρόντισε να εξασφαλίσει ασυλία και στα στελέχη του ΤΑΙΠΕΔ, ώστε να προχωρήσουν ανενόχλητα στην εκποίηση της δημόσιας περιουσίας αντί πινακίου φακής. Αυτήν τη φορά το πολιτικό «βάρος» της κατάθεσης της σχετικής τροπολογίας πήραν ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας και ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Στ. Καλαφάτης.

 

Την 1η Φλεβάρη 2013, κατέθεσαν την τροπολογία 214/20 σε νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής. Με τη συγκεκριμένη τροπολογία απαλλάσσουν από κάθε νομική ευθύνη τα στελέχη του ΤΑΙΠΕΔ, δίνοντας τους τη δυνατότητα ακόμα και να δίνουν «απόρρητες κρατικές πληροφορίες» στους υποψήφιους επενδυτές προκειμένου να επιταχύνουν τις διαδικασίες του ξεπουλήματος. Όπως αναφέρει η τροπολογία, τα στελέχη του ΤΑΙΠΕΔ «δεν φέρουν καμιά αστική ευθύνη ή διοικητική ευθύνη για την αποκάλυψη αυτών των πληροφοριών».

 

Δεν είναι μόνο τα οικονομικά στοιχεία που αφορούν δημόσιους οργανισμούς ή άλλα τμήματα της δημόσιας περιουσίας που έχουν περιέλθει στη δικαιοδοσία του ΤΑΙΠΕΔ. Στο ΤΑII ΙΚΔ έχουν επίσης περάσει οι εταιρείες «Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα ΑΒΚΚ» και «Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων ΑΒΕ». Οι τεχνοκράτες του Ταμείου έχουν τη δυνατότητα ανενόχλητοι να διαχειριστούν απόρρητες πληροφορίες που σχετίζονται με τα πυρομαχικά, τον οπλισμό, το σύστημα αεράμυνας και διάφορους τύπους οχημάτων των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων, που οι συγκεκριμένες βιομηχανίες διατηρούν στα αρχεία τους.

 

Αντίστοιχη κυβερνητική τροπολογία με στόχο την προστασία που στελεχών της ΕΛΣΤΑΤ κατέθεσε στις 23 Αυγούστου 2013 ο Υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας. Η τροπολογία 736/167 προβλέπει ότι η ΕΛΣΤΑΤ είναι αποκλειστικώς αρμόδια για τη διαβίβαση στοιχείων της σε κάθε δημόσια αρχή, συμπεριλαμβανομένης και της Δικαιοσύνης. Ουσιαστικά προσφέρει καθεστώς ασυλίας στον πρόεδρο της Α. Γεωργίου, ο οποίος ελέγχεται από την Δικαιοσύνη σχετικά με το πώς το δημόσιο έλλειμμα το 2010 παρουσιάστηκε ανεβασμένο στο 15%), ώστε να χρησιμοποιηθεί ως επιχείρημα για να φορτωθούμε την Τρόικα και τα μνημόνια.

 

Ο Δικηγορικός Σύλλογος της Αθήνας αντέδρασε έντονα με τον πρόεδρο του να μιλά για «διπλά απαράδεκτη» και «ύποπτη» τροπολογία και να σημειώνει: «Πρώτον, παραβιάζει κατάφωρα το άρθρο Ί3 παρ. 2 του Συντάγματος (…) Δεύτερον, ο ελεγχόμενος κ. Α. Γεωργίου καθίσταται αρμόδιος να καθορίζει ποια στοιχεία της ΚΑΣΤΛΤ θα δοθούν, ακόμη στη Δικαιοσύνη. Δηλαδή ακόμη και τα στοιχεία που αφορούν την ποινική δίωξη, η οποία έχει ασκηθεί εναντίον του».

Μετά τους ημέτερους προστάτευσαν και εαυτούς Με μια βουλευτική τροπολογία από τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας (Γ. Κεφαλογιάννη) και ΠΑΣΟΚ (Χρ. Γκόγκα), που είχε την έγκριση της κυβέρνησης, πέρασαν αλλαγές προς το ευνοϊκότερο στη νομοθεσία για τον αναδρομικό έλεγχο των «πόθεν έσχες» των πολιτικών. Στην τροπολογία 1277/47, που συζητήθηκε στις 19 Μαρτίου 2014, οι βουλευτές πρότειναν, και η κυβερνητική πλειοψηφία υπερψήφισε, να παραταθεί κατά ένα χρόνο, έως τις 30 Ιουνίου 2015, η προθεσμία για τον έλεγχο του «πόθεν έσχες» άσων διετέλεσαν υπουργοί από το 1974 μέχρι σήμερα.

Ουσιαστικά η κυβέρνηση επιδιώκει να κερδίσει χρόνο, εμποδίζοντας την ολοκλήρωση του ελέγχου, αφού σύμφωνα με πληροφορίες υπήρχε τουλάχιστον ένας ενεργεία υπουργός που αντιμετώπιζε πρόβλημα!

 

Επιπλέον, με την τροπολογία καταργήθηκε ο αναδρομικός έλεγχος για δυο χρόνια πριν την ανάληψη των καθηκόντων ενός υπουργού, ενώ μείωσε και τις σχετικές ποινές για όσους παραβιάζουν το νόμο.

 

Χάρισαν δεκάδες εκατομμύρια ευρώ Αφήσαμε για τέλος, την κορωνίδα των (ν)τροπολογιών που ψήφισε π κυβέρνηση Σαμαρά και αφορά το σβήσιμο προστίμων εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ που είχαν επιβληθεί σε μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους της χώρας.

Την τροπολογία 1251/67 κατέθεσαν στις 7 Μαρτίου 2014 ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας, Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Γ. Βρούτσης και Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κ. Μητσοτάκης, και υπερψηφίστηκε στις 22 Μαρτίου από 142 βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Ήταν η πέμπτη προσπάθεια της κυβέρνησης να περάσει μια τροπολογία που εξυπηρετούσε «πλήθος εταιρειών και ιδίως εταιρειών πετρελαιοειδών» δίνοντάς τους φορολογική ασυλία για τις συναλλαγές τους μέσω οff-shore εταιρειών. Ανάμεσά τους τη Motor Oil του Βαρδή Βαρδινογιάννη, αλλά και τα ΕΛΠΕ, στα οποία βασικός μέτοχος μαζί με το ελληνικό δημόσιο είναι ο Σπύρος Λάτσης. Ειδικά για τη Motor Oil, θα ακυρωθούν πρόστιμα και βεβαιωμένες φορολογικές υποχρεώσεις από «τριγωνικές πωλήσεις», που, μόνο για τα έτη 2010-2011, ανέρχονται στα 480 εκατ. ευρώ, από 800 εκατ. ευρώ που ήταν το αρχικό πρόστιμο, ενώ υπολογίζεται ότι, αν ελέγχονταν και οι άλλες χρονιές, το ποσό θα μπορούσε να φτάσει το 1,2 δις. ευρώ.

 

Την ίδια ώρα που με μια σειρά τροπολογίες, βολεύουν ημέτερους και αλλήλους, η κυβέρνηση των Σαμαρά-Βενιζέλου ψηφίζει σωρηδόν νόμους που πετσοκόβουν μισθούς και συντάξεις, διώκουν τους πολίτες για μικρές οφειλές στο δημόσιο, απολύουν εκπαιδευτικούς, νοσηλευτές και γιατρούς, διαλύουν το κοινωνικό κράτος… Δύο μέτρα και δύο σταθμά, από μια πολιτική που υπηρετεί τα μεγάλα συμφέροντα ξεζουμίζοντας τους εργαζόμενους.

 

Danioliptes.gr

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.