Σήμερα η υγεία δεν γιορτάζει στην Ελλάδα

Του Άγγελου Αγγελίδη

Τέσσερα χρόνια μνημονίου ήταν αρκετά για να διαλύσουν το δημόσιο σύστημα Υγείας και ασφάλισης, και να δημιουργήσουν καθεστώς ανασφάλειας ακόμα και για τα 7.000.000 εκατομμύρια που παραμένουν ασφαλισμένοι.

Την ίδια ώρα, οι ανασφάλιστοι ανέρχονται στα τρία εκατομμύρια, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσαν στη δημοσιότητα οι «Γιατροί του Κόσμου».

 

Σήμερα, 7 Απριλίου γιορτάζεται σε όλο τον κόσμο η Παγκόσμια Ημέρα Υγείας. Όμως, στην Ελλάδα τι να γιορτάσει κανείς; Η ημέρα επιλέχθηκε για να θυμούνται και να τιμούν οι άνθρωποι το αγαθό της υγείας αλλά και για να βελτιώνεται η κατάσταση στον συγκεκριμένο κλάδο σε χώρες που δεν είχαν υψηλού επιπέδου ιατρικής φροντίδας για τους πολίτες τους. Η Ελλάδα έδωσε σκληρό αγώνα για να βελτιώσει την παροχή υγείας. Πριν από μερικά χρόνια, οι κυβερνώντες με καμάρι παρουσίαζαν την πρόοδο που έχει επιτευχθεί από το 1970 έως στα τέλη της περασμένης δεκαετίας. Πόσο η Ελλάδα πλησίασε τον μέσο όρο της Ευρώπης στις ιατρικές παροχές και πλέον αποτελούσε παράδειγμα για όλα τα Βαλκάνια.

 

Ωστόσο, η υγεία στην Ελλάδα του 2014 κάθε άλλο παρά μπορεί να γιορταστεί. Αλήθεια, θα τολμήσουν να θριαμβολογήσουν οι αρμόδιοι φέτος; Και με τι αφορμή; Οι ασθενείς έχουν απολέσει την περίθαλψή τους και συχνά δεν μπορούν να βρουν ούτε τα βασικά τους φάρμακα και τις θεραπείες. Η δημόσια υγεία βρίσκεται σε επίπεδα κινδύνου και καθόλου υπερηφάνειας (έχουμε την θλιβερή πρωτιά σε θανάτους από τον ιό της γρίπης σε όλη την Ευρώπη), με ξεχασμένα νοσήματα όπως η φυματίωση και η ελονοσία να έχουν αναβιώσει εκ νέου, με λοιμώδη και σοβαρά νοσήματα όπως το aids να βρίσκονται στο κόκκινο και με τους βασικούς πρωταγωνιστές, που είναι οι γιατροί, να βρίσκονται στα δικαστήρια αντί στις θέσεις τους στα Κέντρα Υγείας.

 

Περισσότεροι από 1.000 γιατροί βρίσκονται στις αίθουσες Δικαστηρίων για την διεκδίκηση των αιτημάτων τους, τα περισσότερα Κέντρα Υγείας του νέου φορέα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας – ΠΕΔΥ- στην επαρχία, είναι ακάλυπτα από γιατρούς και μάλιστα βασικών και καίριων ειδικοτήτων, όπως παθολογία, παιδιατρική και καρδιολογία. Η περίφημη μεταρρύθμιση είναι από το ξεκίνημά της «ένα άδειο πουκάμισο», όπως καταγγέλλουν Ενώσεις ασθενών, θεσμικά όργανα γιατρών, υγειονομικοί φορείς και πολικά πρόσωπα. Εάν, όμως, η δημόσια υγεία βρίσκεται στα τάρταρα και με τα διεθνή μέσα να στηλιτεύουν την κατάσταση αυτή, την ίδια δυσκολία βιώνει ένας ακόμη υγειονομικός κλάδος, αυτός των φαρμακοποιών.

 

Σε ανακοίνωσή της με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την Υγεία, η ΜΚΟ «Γιατροί του Κόσμου» καταγράφει το δράμα ανθρώπων που για διάφορους λόγους δεν καλύπτονται από τα απομεινάρια του δημόσιου συστήματος Υγείας. Είναι ΑΝΘΡΩΠΟΙ, με όνομα και επίθετο, υγεία, οικογένεια, φίλους, γενετικό προφίλ, σχέσεις, προσδόκιμο επιβίωσης, συναισθήματα.

 

Πιο συγκεκριμένα είναι:

  • ο Θοδωρής Χ. 45 χρονών, με καρκίνο σε εξέλιξη, που πρέπει να κάνει αξονική τομογραφία, που χρειάζεται χειρουργική επέμβαση και χημειοθεραπεία και όμως δεν υπάρχει κανένα Σύστημα Υγείας για να τον περιθάλψει.
  • η μικρή Νικολέτα Β. 4 χρονών, που πάσχει από κρίσεις επιληψίας, ζει με την άνεργη μητέρα της, πρέπει να κάνει εγκεφαλογράφημα και εργαστηριακές εξετάσεις για τα φάρμακα που παίρνει, χρειάζεται φάρμακα και εμβόλια και δεν υπάρχει κανένα Σύστημα Υγείας που να μπορεί να καταφύγει.
  • η Grace E., αιτούσα άσυλο από τη Νιγηρία, που στον 5ο μήνα της εγκυμοσύνης της, της αρνήθηκαν τον προγραμματισμένο αιματολογικό έλεγχο σε δημόσιο μαιευτήριο, δωρεάν, αναφαίρετο δικαίωμά της από την ισχύουσα νομοθεσία. Δυστυχώς ακόμη τρία νοσοκομεία  της αρνήθηκαν δωρεάν εξέταση. Μετά από παρέμβαση των ΓτΚ η Grace εξυπηρετήθηκε από ιδιώτη χορηγό. Κανένα Σύστημα Υγείας δεν υπήρξε γι’ αυτήν και το μωρό της.
  • ο μικρός Άγγελος Γ. 6 χρονών, που πάσχει από σακχαρώδη διαβήτη τύπου. Ζει με τους δυο ανέργους γονείς του. Πρέπει να μετράει το σάκχαρο του πολλές φόρες την ημέρα. Χρειάζεται ινσουλίνη και σωστή διατροφή. Ζει σε σπίτι χωρίς ρεύμα και θέρμανση. Χρειάζεται συχνή ιατρική φροντίδα για να μπορεί να ζει την παιδική του ηλικία. Δεν υπάρχει κανένα Σύστημα Υγείας για να τον καλύψει.
  • ο Γιώργος Χ. 50 χρονών, με χρόνια πάθηση του εντέρου, άνεργος με οικογένεια. Πρέπει να κάνει εργαστηριακές εξετάσεις και βιοψία. Χρειάζεται φάρμακα και ιατρική παρακολούθηση για τις επιπλοκές της νόσου του. Δεν έχει πρόσβαση σε κανένα Σύστημα Υγείας.

Danioliptes.gr