«Θα κορυφωθούν τα κόκκινα δάνεια στο τέλος του 2014»

Περαιτέρω αύξηση των ήδη εκτοξευμένων κόκκινων δανείων στο β’ εξάμηνο του 2014 προέβλεψε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργος Προβόπουλος.

 

«Όπως φαίνεται, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (NPLs) των ελληνικών τραπεζών θα κορυφωθούν το δεύτερο μισό του 2014, υπό την προϋπόθεση πως η οικονομική δραστηριότητα θα συνεχίσει να βελτιώνεται σύμφωνα με τις προβλέψεις μας – με το ΑΕΠ να σημειώνει ήπια αύξηση φέτος, την πρώτη αύξηση εδώ και έξι χρόνια. Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια αυξήθηκαν μόλις οριακά, στο 31,7%, στο τέλος του 2013», δήλωσε ο ίδιος στο Bloomberg, κορυφώνοντας την ανησυχία όλων για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας, καθώς η αγορά… στεγνώνει ολοένα και περισσότερο, ενώ οι πολίτες αδυνατούν δικαιολογημένα να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους.


Ακόμη, ο κεντρικός τραπεζίτης είπε πως ο δρόμος για την έκδοση ελληνικών ομολόγων είναι ανοιχτός μετά την επιτυχή ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.


Σχολιάζοντας τις εξελίξεις αναφορικά με τη Eurobank, σημείωσε πως οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της Τράπεζας της Ελλάδος και των πιθανών επενδυτών πλησιάζουν σε ολοκλήρωση.


Σύμφωνα με τον κ. Προβόπουλο «υπάρχει μεγάλη πιθανότητα το μαξιλάρι ασφαλείας’ του ΤΧΣ -το οποίο την παρούσα στιγμή βρίσκεται στα 11 δια ευρώ- να παραμείνει άθικτο.


Στην περίπτωση που το ποσό αυτό διατηρηθεί σε ένα χρόνο από τώρα, αυτό θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί μόνο για τη μείωση του δημόσιου χρέους», ανοίγοντας με τη σειρά του, για πρώτη φορά μάλιστα, το θέμα της μη ύπαρξης δημοσιονομικού κενού.

Danioliptes.gr