Β. Σόιμπλε: «Οι αγορές αρχίζουν να υπερβάλλουν»

Προειδοποίηση στους επενδυτές να μην πανηγυρίζουν πρόωρα τη μεταρρύθμιση των ευρωπαϊκών οικονομιών, τέσσερα μόλις έτη μετά το ξέσπασμα της κρίσης χρέους, απηύθυνε το Βερολίνο.

 

«Είναι θετικό που οι αγορές έχουν γίνει ξανά περισσότερο αισιόδοξες. Όμως, έχω επανειλημμένως δηλώσει ότι έχουν αρχίσει να υπερβάλλουν», προειδοποίησε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, απευθυνόμενος σε δημοσιογράφους στο περιθώριο της συνόδου του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον.

 

Από την πλευρά του, ο διοικητής της Μπούντεσμπανκ, Γενς Βάιντμαν, δήλωσε ότι «οι αμφιβολίες για την εφαρμογή των υπεσχημένων μεταρρυθμίσεων θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε επαναξιολόγηση, η οποία ενδέχεται να οδηγήσει σε υψηλότερο premium κινδύνου».

 

Ανοικτή την πόρτα για λήψη νέων μέτρων στήριξης της οικονομίας από την ΕΚΤ άφησε ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Αυστρίας, Εβαλντ Νοβότνι, προκειμένου να αντιμετωπιστεί ο κίνδυνος του υπερβολικά χαμηλού πληθωρισμού, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι η κεντρική τράπεζα θα πρέπει να περιμένει έως τη συνεδρίαση του Ιουνίου για να εξετάσει εάν τελικά θα λάβει αυτά τα μέτρα.

 

Σε συνέντευξή του στη «WSJ», ο κ Νοβότνι εκδήλωσε σαφώς την προτίμησή του τα όποια μέτρα στήριξης να διοχετευθούν μέσα από την ευρωπαϊκή αγορά χρεογράφων εξασφαλισμένων με ενεργητικό, η οποία θα μπορούσε με τη σειρά της να ενισχύσει τη ροή των πιστώσεων προς την οικονομία.

 

Ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντέισελμπλουμ, δήλωσε ότι ο χαμηλός πληθωρισμός στην Ευρωζώνη συνιστά μεν θετική είδηση, αλλά όχι στην περίπτωση που πολλοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου. Δήλωσε, δε, ότι είναι καλύτερες οι ανησυχίες για το χαμηλό πληθωρισμό στην Ευρωζώνη από τις προειδοποιήσεις κατά την περίοδο της κρίσης για πιθανή διάσπαση της Ευρωζώνης.

 

«Αυτό που με ανησυχεί είναι ότι εάν συνεχίσουμε να μιλάμε και να απευθύνουμε προειδοποιήσεις για τον κίνδυνο του αποπληθωρισμού, τότε αυτό θα γίνει κάτι ως αυτοεκπληρούμενη προφητεία», είπε ο κ. Ντέισελμπλουμ.

 

ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ