Ρυθμίσεις εξόφλησης αγροτικών δανείων

 

Απόφαση σταθμός από τον Άρειο Πάγο προβλέπει ευνοϊκές ρυθμίσεις εξόφλησης των αγροτικών δανείων και για εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον ευρύτερο τομέα της γεωργίας.

 

 Με απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου, κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις θα υπάγονται στις ευνοϊκές ρυθμίσεις και οι κάθε μορφής εταιρίες (π.χ. Εταιρεία Περιορισμένης Ευθύνης, Ομόρρυθμη Εταιρεία), αγροτικοί συνεταιρισμοί κ.λπ., σύμφωνα με τον νόμο 3259/2004 που προβλέπει ευνοϊκότερες ρυθμίσεις για ως ληξιπρόθεσμες οφειλές των αγροτών έναντι της πρώην Αγροτικής Τράπεζας και των άλλων πιστωτικών ιδρυμάτων.

 

Σύμφωνα με την Εφημερίδα των Συντακτών, στους αρεοπαγίτες τέθηκε το ερώτημα εάν στον όρο αγρότες υπάγονται (θεωρούνται) και τα νομικά πρόσωπα. Δηλαδή, οι προσωπικές και οι κεφαλαιουχικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον χώρο της γεωργίας, όπως είναι οι αγροτικοί συνεταιρισμοί, κ.λπ. Η Ολομέλεια αποφάνθηκε (επικυρώνοντας ουσιαστικά την εισήγηση της εισαγγελέα Ειρήνης Κουτζαμάνη) ότι οι εταιρείες, οι αγροτικοί συνεταιρισμοί κ.λπ. μπορούν να θεωρηθούν αγρότες και να υπαχθούν στις ευνοϊκές ρυθμίσεις, εφόσον: 1) προκύπτει ότι οι εταιρίες αυτές από της συστάσεως τους  και σύμφωνα με την ιδρυτική τους πράξη (εταιρικό) έχουν ως κύρια δραστηριότητά τους την άσκηση της γεωργίας (όλα τα στάδια της γεωργικής  και ζωικής εκμετάλλευσης, αγροτουριστικές, δασικές δραστηριότητες, υδατοκαλλιέργειες, αλιεία, κ.λπ.) 2) είναι «κάτοχοι αγροτικής εκμετάλλευσης με νομική προσωπικότητα (σ.σ. εταιρεία), από την άσκηση της οποίας αντλείται τουλάχιστον το 50% των συνολικών εισοδημάτων τους και 3) η πλειοψηφία του μετοχικού (εταιρικού) κεφαλαίου ανήκει σε γεωργούς κατά κύρια απασχόληση.

 

Οι αρεοπαγίτες επικύρωσαν ανάλογη απόφαση του Εφετείου Πατρών, το οποίο είχε δικαιώσει ανθοκομική εταιρεία.

 

Danioliptes.gr