Μυρίστηκαν… φιλέτο και είπαν να τσιμπήσουν!

Του Άγγελου Αγγελίδη

Συνεχίζεται, χωρίς καμία φειδώ και ντροπή, το ξεπούλημα της περιουσίας του ελληνικού λαού.

Η πώληση της ΔΕΗ προχωρά, ενώ επιταχύνονται οι διαδικασίες για την εκχώρηση του λιμανιού Θεσσαλονίκης. Και στις δύο περιπτώσεις, η τοπική κοινωνία είναι αντίθετη. Αλλά, αυτό δεν νοιάζει τη κυβέρνηση, η οποία ακολουθώντας τις επιταγές της τρόικας και της Φράου Μέρκελ, ξεπουλά τα πάντα στο πλαίσιο της «ανταγωνιστικότητας», αδιαφορώντας αν οι κινήσεις της θα έχουν επίπτωση στη τσέπη του ελληνικού λαού.

 

Χθες, ο Αντώνης Σαμαράς δέχθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου, τα στελέχη της γαλλικής EDF, του μεγαλύτερου ενεργειακού ευρωπαϊκού ομίλου. Ενδιαφέρονται για την απόκτηση είτε της «μικρής», είτε του 17% της «μεγάλης» ΔΕΗ. Όπως διέταξε η τρόικα, η κρατική ΔΕΗ θα πρέπει να πουληθεί για να υπάρξει ανταγωνισμός και να μην βρίσκεται στα χέρια του δημοσίου. Μόνο, που η EDF που εξεδήλωσε ενδιαφέρον είναι γαλλική κρατική εταιρία! Προφανώς, η Γαλλία αντιμετωπίζεται διαφορετικά. Εκεί, επιτρέπονται για κρατικά μονοπώλια. Εδώ, απαγορεύονται ρητά!

 

Το αφεντικό του ξένου ομίλου Henri Proglio, πραγματοποίησε επίσκεψη αστραπή στην Αθήνα που έγινε με αποκλειστικό σκοπό τη συγκεκριμένη συνάντηση. Προφανώς, μύρισε το φιλέτο και ήρθε να δώσει τη προσφορά του. Γιατί, όπως και να το κάνουμε, μιλάμε για επιχειρήσεις που στόχο έχουν το κέρδος. Και σε μία χώρα όπου η φορολογία είναι πολύ υψηλή, προφανώς το νέο αφεντικό της ΔΕΗ θα προχωρήσει σε αύξηση της τιμής τιμολογίου. Κοντολογίς, τη «νύφη» θα πληρώσει και πάλι ο ελληνικός λαός.

 

Η έλευση του νούμερο ένα της EDF στην Αθήνα αποτελεί σήμα των γαλλικών προθέσεων, με τον κ. Proglio να κάνει σαφές στον Πρωθυπουργό ότι ο όμιλος θα είναι παρών στον διαγωνισμό, χωρίς ωστόσο να ξεκαθαρίσει αν το ενδιαφέρον αφορά τη «μικρή» ή τη «μεγάλη» ΔΕΗ. Σύμφωνα ωστόσο με στελέχη της αγοράς αλλά και την επιχειρηματική λογική, στην EDF ταιριάζει περισσότερο η «μικρή ΔΕΗ», προκειμένου να ενσωματώσει σε αυτήν την Elpedison, την κοινοπραξία των ΕΛΠΕ με την ιταλική Edison, με την τελευταία να αποτελεί θυγατρική της EDF. Διαφορετικά, η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν θα επιβάλει την πώληση της Elpedison, αφού δεν θα μπορούσε η Γαλλική εταιρεία να βρίσκεται με «δύο πόδια» στην ίδια αγορά.

 

Όπως είναι ήδη γνωστό, την αντίθεσή τους στην πώληση του 66% του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) σε ιδιώτες έχουν εκφράσει εκπρόσωποι πρωτοβάθμιων σωματείων εργαζομένων της ΔΕΗ. Όπως ανέφεραν, ο ΑΔΜΗΕ (θυγατρική της ΔΕΗ) είναι ανεξάρτητος διαχειριστής, ήδη, σύμφωνα με το νόμο 4001/11 και την κοινοτική οδηγία 2009/72/Κ» και «δεν προκύπτει λόγος πώλησης του», είναι «αυτοχρηματοδοτούμενος» από τους καταναλωτές και «κερδοφόρος» και από την πώληση «δεν θα κερδίσει ούτε ένα ευρώ ο κρατικός προϋπολογισμός». Υπογράμμισαν δε, ότι τα δίκτυα υψηλής τάσης και οι υποσταθμοί του ΑΔΜΗΕ είναι «εθνική υποδομή για την άμυνα και την ασφάλεια της χώρας» και η μεταβίβασή τους θα αποτελέσει ουσιαστικά «εκχώρηση δημοσίου μονοπωλίου σε ιδιώτες», με αρνητικές συνέπειες για το κόστος του ρεύματος για νοικοκυριά και βιομηχανία, τη συντήρηση των δικτύων κ.ά. Ανέφεραν, επίσης, ότι σχεδόν σε όλες της χώρες της Ευρώπης τα δίκτυα μεταφοράς ρεύματος ανήκουν σε ανεξάρτητους, αλλά υπό κρατικό έλεγχο διαχειριστές και μόνο σε χώρες με μνημόνια (εκτός Ιρλανδίας) και χώρες του ευρωπαϊκού νότου έχει πωληθεί ποσοστό τους (στην Πορτογαλία το 40% και μέσω χρηματιστηρίου στην Ισπανία το 60% και στην Ιταλία το 80%). Συμπλήρωσαν ότι τα πάγια και η εμπορική αξία του ΑΔΜΗΕ αποτιμάται σε 8 δισ. ευρώ, ενώ επενδύει στο δίκτυο 100 – 200 εκ. κάθε χρόνο και το 2013 είχε κέρδη 114,1 εκ. μικτά / 25 εκ. ευρώ καθαρά. 

 

Danioliptes.gr